Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin sopimus voi johtaa energia-alan vallankumoukseen – Suomelle nollapäästötkään eivät riitä

Jos Suomi ja EU aikovat kunnioittaa Pariisin ilmastosopimusta, päästötavoitteiden pitää olla nykyistä kunnianhimoisempia, toteaa Sitran tilaama tutkimus.

Talous
 
Ville Männikkö
Hanasaaren kivihiilivoimala on yksi monista lähivuosina todennäköisesti suljettavista voimaloista. Valtiot ja yritykset ympäri maailmaa koettavat keksiä, kuinka parhaiten korvata fossiilisia polttoaineita ja mitä tehdä ilmakehään jo kertyneelle hiilidioksidille.
Hanasaaren kivihiilivoimala on yksi monista lähivuosina todennäköisesti suljettavista voimaloista. Valtiot ja yritykset ympäri maailmaa koettavat keksiä, kuinka parhaiten korvata fossiilisia polttoaineita ja mitä tehdä ilmakehään jo kertyneelle hiilidioksidille. Kuva: Ville Männikkö
Fakta

YK:n ilmastosopimus

 Solmittiin Pariisissa joulukuussa 2015. Sopimukseen on sitoutunut 177 maata.

 Tavoitteena rajata ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

 Sopimus astuu voimaan, kun 55 maata on ratifioinut sen. Maiden pitää kattaa vähintään 55 prosenttia maailman päästöistä.

 17 maata on ratifioinut sopimuksen. Suurin osa niistä on saarivaltioita.

Suomi ei pysty saavuttamaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita ilman merkittäviä uudistuksia, toteaa Climate Analytics -tutkimusyhtiö selvityksessään. Selvityksen tilasi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

”Nämä tulokset tarkoittavat, että Suomen kokonaispäästöt tulisi tuoda nollaan jo ennen vuotta 2050. Se merkitsisi uusiutuvan energian vallankumousta”, totesi Sitran johtaja Mari Pantsar selvityksen julkistustilaisuudessa.

Jotta Suomenkin allekirjoittama ilmastosopimus ei jäisi kauniiksi eleeksi, sopimukseen sitoutuneiden maiden pitää päivittää energiapolitiikkaa selvästi kunnianhimoisemmaksi.

Euroopan unioni yrittää vähentää päästöjä vuoden 1990 tasosta 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja vähintään 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteet ovat Climate Analyticsin mukaan liian heppoisia sekä Suomen että koko EU:n kohdalla.

Suomen pitäisi leikata päästöjä 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä ja ainakin 130 prosentilla vuoteen 2050 mennessä, jotta se toteuttaisi oman osuutensa Pariisin sopimuksesta.

Vauraana maana Suomi on hyötynyt menneiden vuosikymmenten teollistumisbuumista. Niin sanotussa oikeudenmukaisessa laskentamallissa Suomi joutuisikin leikkaamaan päästöjään peräti 150 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Se tarkoittaisi hiilidioksidin varastointia ja investointeja kehittyviin maihin.

Päästöjen nollaaminen energiankäytön tehostamisella ja päästöttömien energiamuotojen avulla on vasta alkua. Hiilidioksidista osa pysyttelee ilmakehässä tuhansia vuosia. Ihmiskunnan on pakko kehittää toimivia hiilidioksidin varastointiratkaisuja seuraavien vuosikymmenien aikana.

”Päästömäärien on pakko muuttua negatiivisiksi viimeistään vuosisadan puolen välin tienoilla. Päästöjä on kertynyt ilmakehään jo niin paljon. Päättäjien on joskus vaikea ymmärtää tätä”, totesi selvitystä tilaisuudessa esitellyt Climate Analyticsin toimitusjohtaja Bill Hare.

Hare on toiminut Nobelin rauhanpalkinnon voittaneessa IPCC-ilmastopaneelissa johtavana kirjoittajana. Pariisin ilmastoneuvotteluissa hän vaikutti kulisseissa Ranskan presidentinkanslian neuvonantajana.

”Mitä nopeammin toimimme, sitä halvempaa ja helpompaa päästöjen vähentäminen on. Emme voi kuitenkaan enää välttää hiilidioksidin varastointia. Tästä teknologiasta tulee erityisen tärkeää vasta vuosisadan toisella puoliskolla, mutta meidän täytyy ottaa sitä käyttöön jo 2020-luvulla”, Hare sanoi.

Teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta kehuu raporttia, mutta suhtautuu epäilevästi hiilidioksidin varastointiin eli CCS:ään (carbon capture and storage).

”CCS on tekninen hiilinielu, kun taas maaperä ja puusto ovat luonnollisia hiilinieluja. CCS-teknologia on kriisissä, eikä tule välttämättä koskaan käyttöön”, hän totesi tilaisuudessa.

Lund haluaisi, että Suomessa käytäisiin keskustelua siitä, kuinka metsää kannattaa käyttää biotaloudessa.

”Tiedemaailma on antanut selvän signaalin siitä, että hidaskiertoinen puu ei ole hiilineutraali. Olemme tekemässä Suomessa strategisia virheitä.”

Myös toimitusjohtaja Hare varoittaa metsien muuttamisesta ”biomassaplantaaseiksi”, mutta uskoo, että Suomi voi hyötyä biotaloudesta.

”Suomella maantieteellisen sijaintinsa ja teknologisen osaamisensa vuoksi mahdollisuus kokeilla, kuinka metsää kannattaa hyödyntää ja viedä tätä tietoa myös ulkomaille.”

Hare korostaa, että Pariisin ilmastotavoitteet toteutuvat vain, jos valtiot ja yritykset uudistavat talouden rakenteita yhdessä.

”Lähes jokaisen todella innovatiivisen tuotteen, kuten esimerkiksi taskussani olevan iPhonen, juuret ovat valtion tukemassa tutkimuksessa. Markkinat antavat tutkimuksen tuottamille ideoille elämän.”

Hänen mukaansa valtioiden pitää myös tukea uusien teknologioiden leviämistä. Hare käyttää esimerkkinä Japania, joka patistaa autoteollisuutta uudistumaan esimerkiksi sähköautojen anteliailla verovähennyksillä.

Japanissa on 34 000 bensa-asemaa, kun sähköautojen latauspisteitä on jo 40 000. Osa latauspisteistä on yksityisissä autotalleissa, mutta niiden jakaminen kuluttajien kesken yleistyy mobiilisovellusten avulla.

”Japani tukee myös vetyautojen kehittelyä, eikä ole yrittänyt valita voittajateknologiaa. Valtio on vain luonut kannustimia muutokseen.”

Hare huomauttaa, että liiallinen puuttuminen yritystoimintaan voi olla vahingollista. Ilmastonmuutos laukaisee kuitenkin niin suuren murroksen maailmantaloudessa, ettei sitä voi jättää vain yritysten harteille.

”Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö vaatii poliitikoilta älykkyyttä. Suomalaispoliitikot ovat varmasti riittävän fiksuja.”

Sitra luovutti Climate Analyticsin selvityksen työ- ja elinkeinoministeriön käyttöön torstaina. Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) piti olla paikalla vastaanottamassa selvitystä, mutta hän jätti saapumatta tilaisuuteen.

Varaministerin saappaisiin astui TEM:n teollisuusneuvos Timo Ritonummi, joka kertoi selvityksen tuovan lisäarvoa ministeriön parhaillaan laatimaan energia- ja ilmastostrategiaan.

Vuoteen 2030 ulottuvasta strategiasta on tarkoitus antaa selonteko eduskunnalle joulukuussa. Strategian tarkoituksena on edistää uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat