Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia hallitsi ylivoimaisesti vielä kymmenen vuotta sitten – mitä sen puhelimille oikein tapahtui?

Microsoft on ajamassa alas loputkin Nokialta ostamastaan matkapuhelintoiminnasta – Nokian tarina on silti loistelias, eikä se ole päättynyt.

Anni Lassila HS

”Voi perkeleen perkele, voi helevetin helvetti”, Pertti Korhonen huusi työhuoneessaan Nokian tutkimuskeskuksessa Oulussa.

Vuosi oli 1989. Nuori diplomi-insinööri oli saanut käsiinsä Motorolan Micro TAC -läppäpuhelimen, jonka rinnalla Nokian tuottamat Mobira-tiiliskivet näyttivät antiikkisilta.

Motorola MICRO TAC -matkapuhelinta alettiin valmistaa vuonna 1989.
Motorola MICRO TAC -matkapuhelinta alettiin valmistaa vuonna 1989.

Korhonen purki puhelimen osiin, tutki sen ja ryhtyi luomaan jotain vielä parempaa. Kehitystyöstä syntyi Nokia101, joka tuli markkinoille tammikuussa 1992. Se oli markkinoiden kevein, suhteellisen pieni ja hyvin toimintavarma puhelin.

Mallia 101 seurasi pari vuotta myöhemmin 2100-sarja, josta tuli ensimmäinen todellinen massamarkkinoiden puhelinmallisto. Nokian tavoitteena oli myydä 400 000 sarjan puhelinta, mutta niitä myytiin lopulta 20 miljoonaa kappaletta.

Sarjan suosituimman mallin 2110:n soittoäänenä oli Nokia tune, ja siihen sai hankkia erilaisia värikuoria.

ERKKI RASKINEN
Nokia 2110 -mallista tuli vuonna 1994 markkinoille tulleen 2100-sarjan suosituin malli.
Nokia 2110 -mallista tuli vuonna 1994 markkinoille tulleen 2100-sarjan suosituin malli.

Nokian muutos talousvaikeuksissa painivasta monialayhtiöstä maailman tunnetuimpiin kuuluvaksi kuluttajatuotemerkiksi oli päässyt täyteen vauhtiin.

Nokian markkinaosuus nopeasti paisuvilla matkapuhelinmarkkinoilla nousi 38 prosenttiin vuonna 2002 ja pysytteli lähellä 40 prosenttia aina vuoteen 2009 asti.

Menestyksen huippu osui vuoteen 2007. Business Week lehden arvion mukaan Nokia oli tuolloin maailman viidenneksi arvokkain tuotemerkki. Liikevaihto oli 51 miljardia euroa ja liikevoitto 8 miljardia. Nokia työllisti Suomessa yli 23 000 ja yhteensä 112 000 ihmistä.

Seuraavana vuonna Nokia saavutti myytyjen puhelinten määrässä oman ennätyksensä eli 468 miljoonaa puhelinta vuodessa. Se tarkoittaa 1,3:a miljoonaa puhelinta päivässä.

Markku Ulander / Lehtikuva
Nokian Mobira Cityman tuli kansainvälisesti tunnetuksi vuonna 1989, kun Neuvostoliiton presidentti soitti sillä Moskovaan Suomen-vierailunsa yhteydessä.
Nokian Mobira Cityman tuli kansainvälisesti tunnetuksi vuonna 1989, kun Neuvostoliiton presidentti soitti sillä Moskovaan Suomen-vierailunsa yhteydessä.

Huippuvuosien jälkeen myös alamäki oli vauhdikas. Applen iPhonen tulo markkinoille mullisti nopeasti matkapuhelinmarkkinoiden kannattavimman osan eli älypuhelinmarkkinan. Nokia lamaantui.

Vuonna 2010 toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo sai potkut ja tilalle tuli kanadalainen Stephen Elop. Kaksi vuotta myöhemmin Nokia luopui omasta käyttöjärjestelmäkehityksestä ja otti tilalle Microsoftin Windows Phonen.

Liikevaihto romahti 30 miljardiin ja tulos jo hälyttävästi 2,3 miljardia euroa miinukselle.

Syyskuussa 2013 Nokia myi matkapuhelinliiketoiminnan Microsoftille 5,4 miljardilla. Toukokuussa 2016 Microsoft kertoi ajavansa alas matkapuhelinten tuotekehityksen Suomessa.

Nokia kehitti huippuvuosinaan satoja kännykkämalleja – video kertoo puhelinten historian
Nokia kehitti huippuvuosinaan satoja kännykkämalleja – video kertoo puhelinten historian
Cityman, Communicator, 3210… Monet Nokian puhelinmallit muistetaan yhä. Videolle on koottu satoja kännyköitä vuosilta 1982–2010.

Tietoliikenneverkkoja tekevä ja matkapuhelinpatentteja lisensoiva Nokia on edelleen Suomen suurimpia yrityksiä. Liikevaihto viime vuonna oli 12 miljardia ja liikevoitto 1,9 miljardia.

Patenttisalkkunsa avulla Nokia saa yhä tuloa käytännössä jokaisesta maailmassa myydystä matkapuhelimesta.

Monen mielestä Nokia kuitenkin epäonnistui raskaasti. Yhtiön olisi pitänyt pystyä vastaamaan Applen haasteeseen lähes rajattomilla resursseillaan.

Miksei Nokia pysynyt yhtenä maailman johtavista matkaviestintä- ja internetyrityksistä Applen tai Googlen tapaan?

Alan nykyisiin menestyjiin verrattuna Nokia oli poikkeuksellinen firma.

Monilta osin Nokia loi kokonaan uuden toimialan ja palveluiden maailman. Maailman, jossa puhumiseen tarkoitetusta laitteesta tuli vähitellen kamera, musiikkisoitin, työväline ja useimpien maailman ihmisten tärkein yhteys internetiin. Puhelimesta tuli laite, jota melkein jokainen maailman ihminen kantaa joka hetki mukanaan.

Nokia hallitsi myös koko matkapuhelimen arvoketjun radioteknologian kehityksestä ja patenteista aina ohjelmistoihin ja puhelimen kokoonpanoon asti.

Matkapuhelintoiminnan 20 vuoden tarinaa voi katsoa siitä näkökulmasta, miten arvo tässä ketjussa on vaeltanut ja miten Nokia on kyennyt näihin muutoksiin vastaamaan.

Alkuvuosina myynnin kasvaessa sadoilla prosenteilla muutamassa vuodessa Nokialla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä kaikki itse. Ei ollut olemassa sopimusvalmistajia, joille valmistuksen olisi voinut ulkoistaa. Komponentteja ostettiin, mutta mikropiirit ja modeemit suunniteltiin Nokialla.

Nokia kehitti äärimmäisen tehokkaan globaalin logistisen ketjun komponenttien hankinnasta ja kuljetuksesta puhelinten kokoonpanoon ja kuljetukseen markkinoille. Se oli pitkään yksi Nokian tärkeistä kilpailueduista.

Yksinkertaisempien puhelinten tekninen suunnittelu ja valmistus siirtyi nopeasti sopimusvalmistajille. Kilpailu oli armotonta, ja Nokia kiristi hintoja koko ajan. Antti Piipon johtama Elcoteq kehitti valmistuksessa laajan osaamisen ja seurasi Nokiaa maailmalle. Lopulta sekin hävisi kilpailun taiwanilaiselle Foxconnille.

Kännykälle kävi niin kuin kaikelle kulutuselektroniikalle. Kun tekninen osaaminen leviää, hinnat romahtavat. Nyt kännykän saa kehitysmaissa halvimmillaan muutamalla eurolla ja älypuhelimenkin muutamalla kympillä.

Myös Nokian oivallukset tuotannon ja logistiikan järjestämisessä kopioitiin, ja tämäkin kilpailuetu hävisi vähitellen.

Nokia pysyi silti ajajan paikalla niin kauan kuin tekninen suunnittelu, muotoilu ja ohjelmistot olivat alan huippua. Se pystyi myymään yhä halvemmalla valmistettuja puhelimia valtavan kannattavasti.

Nokia hallitsi vuosien ajan myös kisaa, jota käytiin kehittyneistä älypuhelimista. Sen omat ohjelmistoalustat ja Symbian-käyttöjärjestelmä olivat parasta mitä markkinoilla oli, ja Nokia osasi yhdistää teknisesti toimiviin ja muotoilultaan miellyttäviin internet-kännyköihin kameroita ja musiikkisoittimia.

Nokian N-sarjan multimediapuhelimet olivat kymmenen vuotta sitten valtavan suosittuja. Vuonna 2007 niitä myytiin 10,5 miljardilla eurolla.

Kilpailijoilla oli vuosien varrella muotoilu- ja suunnitteluoivalluksiin perustuvia tähdenlentoja, kuten Samsungin simpukkapuhelimet, Motorolan ohukainen Razr ja RIM:n Blackberry-sähköpostipuhelin. Nokialle povattiin tuhoa joka kerta, mutta sitten parhaat ideat kopioitiin ja porskutettiin taas.

Kunnes Apple keksi iPhonen.

Steve Jobs esitteli täysin uudenlaisen kosketusnäyttöön ja ikoneihin perustuvan puhelimen tammikuussa 2007.

Virallisesti Nokialla hymähdeltiin. Puhelinhan oli teknisesti jälkeenjäänyt. Se oli 2g-puhelin, vaikka markkinoilla oltiin jo siirtymässä nopeampaan tiedonsiirtoon kykenevään 3g:hen. IPhonesta ei voinut edes vaihtaa akkua, ja kamerakin oli surkea.

Sisäisesti suurin osa Nokian johtajista kuitenkin ymmärsi, että Apple oli luonut jotain uutta ja vaarallista. Se oli luonut älypuhelimen käyttöjärjestelmän, jota lapsikin osasi käyttää ohjekirjaan vilkaisematta. Apple asetti helppokäyttöisyyden ja toimintavarmuuden ykkössijalle.

Ja se oli luonut appsit, sovellukset. Alettiin puhua Applen ekosysteemistä, johon kuuluivat saumattomasti toistensa kanssa toimivat laitteet, käyttöjärjestelmät ja palvelut.

Nokia yritti luoda oman sovellusmaailman kumppanien kanssa, mutta toimivien sovellusten kehittäminen Symbian-käyttöjärjestelmän moniin eri versioihin oli työlästä.

Arvonmuodostus oli jälleen murroksessa. Nokialla oli uskottu, että paras lisäarvo saatiin teknisesti kyvykkäästä puhelimesta yhdistettynä hyviin ohjelmistoihin ja palveluihin.

Nyt noiden palveluiden muotoilu, helppokäyttöisyys ja linkittyminen koko internet-maailmaan nousi keskipisteiksi.

Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö on tutkinut paljon Nokiaa. Olisiko Nokia voinut paremmilla valinnoilla voittaa kisan ekosysteemeistä ja palvelumuotoilusta?

Ali-Yrkön mielestä olisi, jos hyväksytään, että ajatukseen liittyy aika monta jos-sanaa.

”Jos ajattelee, mitä multimediayksikössä 2000-luvun alussa tehtiin, niin hehän näkivät kehityksen ihan oikein. Oli videot, musiikki, pelit ja internetselaaminen. Nokia kehitti internettabletinkin, joka toimi linuxilla. Heillä oli ihan oikeat tuotteet ja ihan oikea näkemys ohjelmistojen ja palvelujen merkityksen kasvamisesta”, Ali-Yrkkö sanoo.

”Ei Apple näitä asioita keksinyt.”

Nokia oli tehnyt kosketusnäyttöpuhelimen ja perustanut sovelluskehittäjien yhteistyöalustaksi Club Nokian. Ennen kaikkea sillä oli valtava kassa, jota se käytti tuotekehitykseen.

Käyttöjärjestelmänkin ongelmat oli tiedostettu jo varhain.

Kallasvuon toimitusjohtajakaudella Nokia rekrytoi satamäärin ohjelmistokehittäjiä pelkästään Yhdysvalloissa luomaan kilpailukykyistä käyttöjärjestelmää.

”Piru vie, kyllä sen olisi pitänyt olla mahdollista. Silti se ei onnistunut”, Ali-Yrkkö sanoo.

Ongelmia on löydetty yhtiön byrokratiasta, intohimon puutteesta, väärin laadituista palkitsemisjärjestelmistä. Viime kädessä epäonnistuminen johtuu silti aina ylimmästä johdosta.

Ranskalaisen johtamisen huippuopiston Inseadin tutkimuksen mukaan yksi keskeinen syy oli Jorma Ollilan ylläpitämä pelon ilmapiiri. Epäonnistumisista ei uskallettu raportoida ylöspäin.

Samalla logiikalla Applen ei tosin olisi pitänyt milloinkaan menestyä, koska Steve Jobs oli todella äkkipikainen johtaja.

Ollilalla on kiivas temperamentti, ja hän sietää huonosti tyhmyyttä ja osaamattomuutta. Sama johtoporukka tuskin kuitenkaan olisi pysynyt 20 vuotta hänen ympärillään, jos hän olisi ollut täysin sietämätön.

Suurimmat epäonnistumiset ajoittuivat joka tapauksessa aikaan, jolloin Kallasvuo oli toimitusjohtaja.

Kallasvuota kaikki pitävät tavattoman mukavana ihmisenä. Hän otti päätöksentekoon mukaan laajoja joukkoja. Strategiatyötäkin tehtiin porukassa keskustellen.

Mutta onko se oikea tapa johtaa 100 000 työntekijän yritystä, jonka pitäisi tehdä rankka suunnanmuutos? Todennäköisesti ei. Ylimmän johdon pitää pystyä tekemään raskaita päätöksiä ja tarvittaessa myös yksin.

Ollila joutui tekemään rankan suunnanmuutoksen 1990-luvun alussa. Käytännössä kaikki entiset päätoimialat myytiin. Jäljelle jäivät vain matkapuhelimet ja verkkoliiketoiminta. Kommentit eivät totta vie mairitelleet. Moni johtaja ja työntekijä koki yhtiössä kylmän kohtalon.

Vuoden 2005 jälkeen Nokiassa olisi riittänyt pienemmänkin muutoksen johtaminen, mutta fokus katosi. Ohjelmisto-osaamista palkattiin kaikilla mantereilla, mutta briljanttia käyttöjärjestelmää ei vain syntynyt.

Matkimalla Googlen kehittämän Android-käyttöjärjestelmän Nokia olisi voinut pysyä laitebisneksessä niin kuin vaikkapa Samsung on tehnyt. Kannattavuus olisi kuitenkin heikentynyt, ja työpaikat olisivat varmasti vähentyneet.

Nokiassa oli totuttu ajattelemaan, että oma käyttöjärjestelmä oli keskeinen osa sen matkapuhelimia. Nokia oli ja on yhä vahva teknologia- ja ohjelmistotalo. Android ei ollut sille todellinen vaihtoehto.

Kallasvuon tehtävä oli myös toisesta syystä vaikea. Matkapuhelinten tulevaisuus mureni samana vuonna, kun Nokia teki historiansa parhaan tuloksen.

Kun Ollila aloitti matkapuhelintoimintojen johdossa vuonna 1990 ja siirtyi 1992 pääjohtajaksi, matkapuhelimet olivat kuin startup-yritys kaatumassa olevan jättiyrityksen sisällä.

Vesa Oja
Jorma Ollila vuonna 1992.
Jorma Ollila vuonna 1992.

Tuotekehitystä paahdettiin pienessä porukassa tunteja laskematta, intohimolla ja pioneerihengellä eteenpäin. Pertti Korhonen jatkoi 101-puhelimen kehitystä omalla ajallaan salaa, vaikka projekti oli rahapulan takia virallisesti keskeytyksissä.

Samaa pioneerihenkeä ja kriisitunnelmaa on vaikeaa luoda jättiyhtiössä, joka on menestyksen aallonharjalla. Vaikka uhat ymmärrettiin, romahduksen mahdollisuus tuntui kaukaiselta.

Ehkä porukkaa oli myös yksinkertaisesti liikaa ja johtaminen kävi jo siksi mahdottomaksi.

Huonomminkin olisi voinut käydä. Microsoftin matkapuhelintoiminnoista maksama kauppahinta loi Nokialle mahdollisuuden ostaa Alcatel Lucent.

Pitkään Nokiaa seurannut OP:n seniorianalyytikko Hannu Rauhala ihmettelee, miksi Microsoft teki kaupat: ”Silloin näytti, että Google oli lähdössä puhelinbisnekseen. Ehkä se johti [Microsoftin toimitusjohtajaa] Steve Ballmeria harhaan.”

Microsoft on sittemmin kirjannut alas koko kauppahinnan ja lisäksi puhelinbisneksen tappioita sekä alasajon kustannuksia arviolta ainakin miljardin lisää.

Nokialle jäi se, mikä sen puhelintoiminnoissa oli vielä arvokasta: patentit. Matkapuhelinta ei voi valmistaa käyttämättä Nokian patentteja. Yhtiö sai niiden lisensoinnista viime vuonna 740 miljoonaa euroa voittoa.

Rauhalan mielestä matkapuhelinten lähtöä ei kannattaisi hirvittävästi murehtia.

”Mikä on matkapuhelin? Se on olennaisilta osin tietokone, joka on yhteydessä internetiin. Sitä perintöä jatkaa koko esineiden internet. Siinä Nokian rooli on vahva”, Rauhala sanoo.

Uusiakin alkuja Nokia on jo ottanut. Se osti terveysteknologiayhtiö Withingsin ja perusti ryhmän kehittämään toimintaa.

”Kun kuulin kaupasta, ajattelin, että nyt yhtiö on jaloillaan. Nokiassa uskalletaan taas laajentaa näkökenttää ja kehittää uutta. Siitä voi syntyä jotain”, Ali-Yrkkö sanoo.

Jorma Ollila kertoo alun tarinan vuonna 2013 ilmestyneessä elämäkerrassaan Mahdoton menestys.

Nokian kännykkämenestys jätti Suomeen sata miljardia euroa

Matkapuhelinalan menestys toi Suomeen valtavasti vaurautta. Se myös synnytti osaamista ja itsevarmuutta, jollaista ei Suomessa ennen tunnettu.

”Laskin tätä Kuukausiliitteen toimittajan Anssi Miettisen kanssa, ja päädyimme noin sataan miljardiin euroon. Niin paljon vaurautta Nokian matkapuhelinajan menestys toi Suomeen”, sanoo Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Sadalla miljardilla eurolla pyörittäisi Suomen valtiontaloutta kaksi vuotta. Se on mieletön summa rahaa, mikä näkyy yksittäisten ihmisten vaurastumisena, pörssikursseissa, palkkatason nousuna, julkisissa rakennuksissa, omakotitaloissa, teissä, silloissa, kulttuurielämässä.

”Monien säätiöiden varallisuus perustuu pitkälti siihen, että niillä on ollut Nokian osakkeita, joiden arvo nousi niin voimakkaasti”, Ali-Yrkkö sanoo.

”Muu vaikutus on sitten sellaista, mitä on vaikeampi mitata. Nokia oli Suomen toinen aidosti kansainvälisesti toiminut yritys Koneen jälkeen. Tämähän oli jo pääjohtaja Kari Kairamon visio 1980-luvun lopulla: Nokiasta piti tulla kansainvälinen teknologiayritys. Jorma Ollilan Nokia toteutti Kairamon vision”, Ali-Yrkkö sanoo.

Nokiasta tuli merkittävä insinööritaidon ja kansainvälisen liiketoiminnan korkeakoulu.

Nokia on poikinut koko joukon eri alojen johtajia, joista nimekkäin on Konetta kymmenen vuotta luotsannut Matti Alahuhta.

Osaaminen on myös poikinut menestynyttä yritystoimintaa.

Esimerkiksi Elektrobitista tuli Bittium, joka on erikoistunut viranomaisvaatimukset täyttävien matkapuhelinten tekemiseen. It-taloilla on osaamista, jolla on yhä kysyntää. Huawei, LG ja Intel ovat perustaneet Suomeen tutkimuskeskuksia.

OP:n analyytikko Hannu Rauhala uskoo, että myös mobiilipelifirmojen Rovion ja Supercellin menestystä Nokian olemassaolo on tavalla tai toisella edistänyt.

Tärkeää on myös psykologinen vaikutus. Esikuvien voima.

”Se, että Nokiasta tuli globaali markkinajohtaja korkean teknologian alalla, loi uskoa siihen, että tämä on Suomesta käsin mahdollista”, Ali-Yrkkö sanoo.

Menestys toi myös pelon sen päättymisestä. Tämä kasvatti Nokian vaikutusvallan liian suureksi. Yhtiölle pokkuroitiin ja sen toiveita toteutettiin kyselemättä. Suomessa säädettiin työntekijöiden viestintäsalaisuutta kaventava laki Nokian toiveesta ja rakennettiin turhaan erillinen mobiili-tv-verkko.

Nokia myös pyrki kontrolloimaan julkisuutta ja viestintää tavalla, joka oli Suomessa uutta. Matkapuhelinten romahduksen jälkeen mediapiireissä on koettu pienimuotoista suomettumiskeskustelua muistuttava krapula.

Nokia oli kotimaisille alihankkijoilleen armoton isäntä. Moni laajeni Nokian mukana maailmalle, mutta menetti silti lopulta Nokian asiakkuuden.

Erityisen katkeria oltiin Elcoteqissa, joka koki Nokian pettäneen lupauksensa, vaikka yhtiö oli Nokian toiveiden mukaisesti kasvattanut velkarahalla tuotantokapasiteettiaan. Luvattuja tilauksia ei tullut, ja yritys meni konkurssiin vuonna 2011.

Nokian vaikutusta ei silti pidä liioitella. Suurimmillaankin sen osuus Suomen bruttokansantuotteesta oli neljä prosenttia, välillinen vaikutus tietysti suurempi.

Nokia työllisti Suomessa parhaimpina aikoina 24 000 ihmistä, saman verran kuin Posti nyt.

Nokian huhtikuussa kertomien henkilöstövähennysten jälkeen työntekijämäärästä on jäljellä itse Nokiassa enää vajaat 5 600. Microsoftille matkapuhelinten mukana siirtyneistä 4 700 työntekijästä valtaosa on saanut lähtöpassit.

Toukokuussa Microsoft kertoi uusista yt-neuvotteluista, joiden jälkeen lähes kaikki loputkin joutuvat lähtemään.

Antti Hämäläinen
Nokian Mobira Cityman tuli kansainvälisesti tunnetuksi vuonna 1989, kun Neuvostoliiton presidentti soitti sillä Moskovaan Suomen-vierailunsa yhteydessä.
Nokian Mobira Cityman tuli kansainvälisesti tunnetuksi vuonna 1989, kun Neuvostoliiton presidentti soitti sillä Moskovaan Suomen-vierailunsa yhteydessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat