Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jorma Ollila Nokian menestyksestä: Hämmästyimme itsekin, että onnistuimme

Talous
 
Markus Jokela / HS
Kuva: Markus Jokela / HS

”Ei se ole niin suuri ihme, että siinä yhdessä vaiheessa, kun ohjelmistojen ja palvelujen rooli äkillisesti muuttui, me emme pärjänneet”, sanoo Nokian entinen pääjohtaja Jorma Ollila.

Ollila johti Nokiaa vuosina 1990–2006 eli läpi Suomen matkapuhelintoiminnan menestyksen kaaren.

Hänen mielestään pitäisi olla pikemminkin ihmeissään siitä, että Nokia saattoi onnistua ja hallita matkapuhelinmarkkinoita 14 vuotta.

”Tämä on todella vaikea bisnes ja niin tavoittelemisen arvoinen, että siihen ovat pyrkineet kaikki maailman parhaat ja fiksuimmat yritykset.”

Nokian lähtökohdat eivät olleet 25 vuotta sitten kovin hyvät. Yhtiö oli rahoituskriisissä ja Suomi lamassa. Teknologiaosaaminen oli vahvaa, mutta massatuotantoa ei hallittu eikä markkinointia.

Tärkein puute Nokiassa liittyi kuitenkin itsetuntoon. Ei Suomessa osattu ajatella, että täällä voitaisiin olla jonkun merkittävän toimialan edelläkävijä. Nokiallakin oli tyydytty seurailemaan lähinnä sitä, mitä Ericsson teki Ruotsissa.

”Kun tämän kaiken ottaa huomioon, oli meille itsellekin jonkinmoinen hölmistyksen aihe, että onnistuimme”, Ollila sanoo.

”Eikä tämä ole mitään selittelyä, koska minä olin osa sitä stooria ja pettymystä myös.”

Ollilan rooli Nokian menestyksessä oli aivan keskeinen. Hän nosti ensin matkapuhelintehtaan jaloilleen ja näki alan mahdollisuudet.

Pääjohtajana Ollila kokosi johtoryhmänsä eli kuuluisan dream teamin, jonka keskustelujen tuloksena Nokia päätti laittaa kaikki munat matkapuhelimiin ja verkkoihin. Kaikesta muusta luovuttiin.

Nokian menestyksen käännyttyä Ollilaa ei ole juuri menneistä kiitelty. Hän on saanut kuulla arvostelua vääristä seuraajavalinnoista, takertumisesta valtaan Nokiassa ja myös pelkoa herättävästä johtamistyylistä.

Tarinat malttinsa menettävästä pääjohtajasta on kuultu moneen kertaan. Tuliko pääjohtajan pelosta ongelma Nokiassa?

”Jos on käynyt niin, että minä osaan numerot paremmin kuin joku talousjohtaja, niin olen sanonut aika tiukastikin siitä”, Ollila sanoo.

Asiasta myös keskusteltiin johtoportaassa, mutta sitä ei pidetty ongelmana. Vaativuutta pidettiin lähinnä hyveenä. Ylin johto oli tottunut opettamaan toisiaankin melko suorasanaisesti.

”100 000 ihmistä ei pysy kasassa, jos yrityksessä ei ole selvä tietoisuus, että yläkerrassa on ihminen, jonka luo ei voi mennä huonojen selitysten kanssa. Ne tietävät, ettei tule toista kokousta. Tästä se kritiikki lähtee, ja kyllä minä sen hyväksyn”, Ollila sanoo.

”Minusta se kertoo kuitenkin eniten siitä, että monet ovat pahasti pettyneitä menestyksen loppuun ja purkavat sitä näin.”

Ollila huomauttaa, että Nokian työilmapiirin selvityksissä asia ei noussut koskaan esiin. Tosiasia myös on, että Ollila ei ollut Nokian operatiivisessa johdossa vaikeimpina vuosina, jolloin johto menetti suunnan kohtalokkain seurauksin. Ei hän käynyt enää silloin tuotekehitysinsinöörejä läksyttämässä.

Ollilan vastuu on silti suuri. Hallituksen puheenjohtajana hänen olisi varmasti pitänyt vaihtaa toimitusjohtaja aiemmin. Olli-Pekka Kallasvuo sai jatkaa vuoteen 2010 asti, vaikka jo aiemmin oli nähtävissä, että Nokia oli kadottanut suunnan.

Toisaalta on inhimillistä, että Nokialle 20 vuotta omistanut Ollila suuntasi huomionsa vaihteeksi muualle. Hän aloitti öljy-yhtiö Shellin hallituksen puheenjohtajana 2006 ja sukkuloi paljon maailmalla.

Lukujen valossa Nokialla sitä paitsi meni hyvin vuoteen 2009 saakka.

Mikä on Ollilan oma teoria epäonnistumisen syistä? Nokiahan oli oikeilla jäljillä ja pyrki jo ennen Applen iPhonea tekemään ihan samoja asioita.

”On vaikea osoittaa yhtä syytä. Viimeinen tuote, jonka kehityksessä olin läheisesti mukana oli N95, enkä minä pysty sanomaan, että siinä olisi ollut jotain pielessä. Ongelmia ratkottiin ihan yhtä suurella intohimolla kuin 1990-luvun alussa. Se intohimo oli siellä.”

Nokiaa oli toisaalta moitittu monta kertaa siitä, ettei yhtiö kuunnellut asiakasta ja että esimerkiksi kosketusnäytön kehittämisestä luovuttiin.

”Kaikki kuluttajatutkimukset kertoivat, etteivät kuluttajat halunneet kosketusnäyttöä. Kaikki, myös Applen tekemät.”

Steve Jobs oli jo varhain omaksunut periaatteen, että asiakkaat eivät tiedä, mitä he haluavat.

”Jobs on siinä oikeassa, että asiakas ei tiedä, koska hän ei voi ymmärtää sitä kokonaisuutta, sitä minkälaisen kokonaan uuden maailman joku tuote lopulta avaa. Eivät asiakkaat voineet tietää, miten hyväksi kosketusnäyttö kehittyy, kun he kokeilivat meidän koeversiota. Kuuntele asiakasta on vaarallinen lause siinä mielessä.”

Ollila ei hevin anna tunnustusta Applen luojalle Steve Jobsille, joten tämän täytyy olla tärkeä. Ollilan mukaan Apple on jäljitellyt Nokian luoman logistiikkajärjestelmän, ja puhelinten tekninen taituruus perustuu pitkälti sopimusvalmistaja Foxconnin osaamiseen.

Sellaista matkapuhelinliiketoiminnasta on tullut. Melkein kaiken voi ostaa alihankkijoilta. Melkein kuka tahansa voi ryhtyä matkapuhelinten myyjäksi. Se ei ole enää Nokian bisnestä.

Mitä Ollila siis ajattelee siitä, että Nokian matkapuhelintoiminta myytiin Microsoftille ja jatkossa Nokioita tekee Foxconn?

”Ajattelin jo silloin ja ehkä vielä voimakkaammin nyt, mahtaako tässä olla tapahtumassa mitään järisyttävämpää kuin se, että kulutuselektroniikka aikanaan myytiin.”

Televisiot silloin ja kännykät nyt olivat alan slangilla kommoditisoitumassa eli alalle tulon kynnys oli laskenut niin matalaksi, että hinnat romahtivat. Ekosysteemien hallitsijoiden joukkoon oli toisaalta enää myöhäistä pyrkiä.

”Siihen junaan, jossa tällä alalla vielä tienataan rahaa, ei ollut enää mahdollista päästä mukaan. Mutta suru tulee siitä, että globaali läsnäolo kuluttajamarkkinoilla päättyi. Surua vähentää kuitenkin usko siihen, että Nokia on jälleen tehnyt onnistuneen muutoksen.”

Juttua on tarkennettu 12.6.2016 kello 13.40.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat