Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OECD: Britannian ero EU:sta supistaisi unionin talouskasvua prosenttiyksikön

Talousjärjestö ennustaa euroalueelle maltillista talouskasvua tälle ja ensi vuodelle sekä kehottaa euromaita harkitsemaan yhteisen roskapankin perustamista.

Talous
 
Näin Britannian lähtö muuttaisi unionia
Näin Britannian lähtö muuttaisi unionia
Britannian eroaminen EU:sta vähentäisi unionin väestömäärää 65 miljoonalla – katso videolta mitä muita muutoksia tapahtuisi.

Britannian mahdollinen ero Euroopan unionista leikkaisi unionin vuoden 2018 kokonaistuotannosta yhden prosenttiyksikön, kehittyneiden talouksien yhteistyöjärjestö OECD sanoo.

Lisäksi Britannian mahdollisen ero supistaisi EU:n yhteenlaskettua kokonaistuotantoa viiden vuoden ajan eron jälkeen, todetaan OECD:n euroaluetta ja EU:ta käsittelevässä talouskatsauksessa todetaan.

Britanniassa järjestetään kansanäänestys 23. kesäkuun maan EU-jäsenyydestä.

”Kansanäänestys aiheuttaa merkittäviä riskejä lyhyellä aikavälillä”, OECD pääsihteeri Angel Gurría sanoi Pariisissa.

OECD ennustaa, että EU:n yhteenlaskettu kokonaistuotanto kasvaa kuluvana vuonna 1,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,9 prosenttia. Euroalueen osalta vastaavat luvut 1,6 ja 1,7 prosenttia.

EU:n ja euroalueen talouskasvulla on suuri merkitys Suomen työllisyydelle ja kokonaistuotannolle, sillä euroalueen osuus Suomen tavaraviennistä on vajaat 40 prosenttia.

Euroopan keskuspankki (EKP) on käyttänyt erilaisia ei-tavanomaisia keinoja, kuten joukkolainaostoja ja negatiivisia talletuskorkoja, voimistaakseen rahan tarjontaa ja elvyttääkseen siten talouskasvua ja hintatason nousua.

OECD:n mukana kotitaloudet ja yritykset eivät ole täysin hyötyneet EKP:n rahataloudellisesta elvytyksestä Italian ja Kreikan kaltaisissa maissa, joissa pankkien kykyä välittää rahoitusta yleisölle huonontaa pankkien hallussa olevat hoitamattomat luotot.

Yhtenä ratkaisuna ongelmaluottojen vähentämiseksi OECD ehdottaa euroalueen laajuisen omaisuudenhoitoyhtiön eli roskapankin perustamista.

Tällaista ehdotusta todennäköisesti vastustettaisiin Suomen kaltaisissa maissa, joissa pankit ovat verraten terveitä.

Pascal Rossignol / Reuters
Englannin kanaalin alittavan Eurotunnelin suu Ranskan puolella.
Englannin kanaalin alittavan Eurotunnelin suu Ranskan puolella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat