Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi nuorta virkamiestä käyttää suurta valtaa Suomen talouspolitiikassa – on aika tutustua heihin

Sami Yläoutinen ja Lauri Kajanoja ovat nousseet nuorina virkamies­vallan huipulle. Nyt he haluavat pelastaa hyvinvointivaltion.

Talous
 
Sami Kero / HS
Sami Yläoutinen (vas.), Lauri Kajanoja ja J.K. Paasikivi Suomen Pankin rahamuseossa.
Sami Yläoutinen (vas.), Lauri Kajanoja ja J.K. Paasikivi Suomen Pankin rahamuseossa. Kuva: Sami Kero / HS
Kuka?

Sami Yläoutinen ja Lauri Kajanoja

  Sami Yläoutinen syntyi vuonna 1970 Lahdessa.

 Aloitti työt valtiovarainministeriössä vuonna 1999.

 Valmistui taloustieteen tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2005.

 Vuosina 2007–2011 töissä valtiovarainministeriön vakausyksikön johtajana.

 Vuosina 2011–2014 Kansainvälisen valuuttarahaston neuvonantaja Washingtonissa Yhdysvalloissa.

 Toiminut vuodesta 2015 lähtien edeltäjäänsä Jukka Pekkarista varten perustetussa talouspolitiikan koordinaattorin tehtävässä.

  Lauri Kajanoja syntyi vuonna 1968 Helsingissä.

 Aloitti työt Suomen Pankissa vuonna 1999.

 Valmistui taloustieteen tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2001.

 Vuonna 2005 vierailevana ekonomistina Euroopan keskuspankissa (EKP).

 Vuosina 2008–2010 töissä Euroopan komissiossa ryhmässä, joka vastasi unionin jäsenvaltioiden talousennusteiden laatimisesta.

 Suomen Pankin johtava neuvonantaja vuodesta 2011. Johtokunnan neuvonantaja vuodesta 2014.

Suomen Pankin rahamuseossa on keväisenä tiistaiaamuna hiljaista. Olemme ainoat vieraat.

Löydämme etsimämme himmeässä valossa kylpevän suuren salin perältä. Siinä se nyt on: Suomen valtion tuhannen markan seteli, josta tuijottaa Juho Kusti Paasikivi (1870–1956).

Seteliin on tyytyminen, koska lähin patsas sijaitsee Lahdessa. Se ei kuitenkaan haittaa, koska tärkeintä on päästä Paasikiven läheisyyteen.

Edesmennyt valtiomies on tämän jutun päähenkilöille tärkeä. Paasikivi tunnetaan sanoista ”Tosiasiain tunnustaminen on viisauden alku”.

Se on lause, joka on musiikkia jokaisen kamreerin korville. Sitä eivät Sami Yläoutinen, 46, ja Lauri Kajanoja, 48, kyllästy kuulemaan.

Yläoutinen ja Kajanoja ovat nousseet nopeasti huippuvirkoihin, joissa he vaikuttavat merkittävällä tavalla Suomen talouspolitiikan suuntaan – siis siihen, mitä tehdään esimerkiksi veroille, palkoille, sosiaaliturvalle ja terveydenhoidolle.

Yläoutinen vastaa valtiovarainministeriön (VM) kotimaan talouspolitiikan koordinoinnista, ja Kajanoja hoitaa samaa tehtävää Suomen Pankissa. Nuoria miehiä he eivät ehkä enää ole, mutta aseman huomioon ottaen kirkkaasti virkamieseliitin nuorimmasta päästä.

Yläoutinen ja Kajanoja käyttävät suurta valtaa. Ne, jotka päättävät Suomen asioista, kuuntelevat heitä ainakin seuraavat viitisentoista vuotta.

Ehkä olisi aika tutustua.

Kajanojan toimisto sijaitsee Suomen Pankin neljännessä kerroksessa, Säätytaloa vastapäätä Snellmaninkadulla. Pienestä ja riisutusta huoneesta aukeaa näkymä Helsingin tuomiokirkolle.

Täältä käsin toimii mies, jonka harva tuntee mutta jonka rooli on sitäkin merkittävämpi.

Talouspolitiikan suurissa linjoissa Suomen hallitus kuuntelee usein Suomen Pankkia. Sen viestillä on painoarvoa niin poliitikkojen ja etujärjestöjen kuin suuren yleisönkin parissa.

Tätä viestiä muovaa keskeisesti Kajanoja, joka nousi kaksi vuotta sitten Suomen Pankin johtokunnan neuvonantajaksi.

Hän vastaa kotimaan talouspolitiikkaa koskevien näkemysten valmistelusta, välittää Suomen Pankin asiantuntijoiden näkemyksen johtokunnalle ja auttaa johtokuntaa määrittämään pankin virallista linjaa.

Käytännössä Kajanoja on pääjohtaja Erkki Liikasen oikea käsi kotimaan talouspolitiikassa.

”Liikanen luottaa Kajanojaan täysin ja kuuntelee tätä tarkkaan. Kajanoja on aika ytimessä: hän on mukana kaikissa keskusteluissa”, sanoo suuren työmarkkinajärjestön vaikuttaja.

”He tapaavat aisaparina isoja pomoja ja järjestävät järjestöjen hallituksille iltapäiväseminaareja”, kertoo toinen.

Erään ay-liikkeen edustajan mukaan Kajanoja on onnistunut voittamaan työmarkkinajärjestöjen luottamuksen, koska häntä ei pidetä puolueellisena.

Merkittävin todiste Kajanojan roolista on hallituksen kilpailukykysopimus. Se sai rutkasti lisävauhtia Kajanojan arviosta, että yritysten hintakilpailukykyä täytyy parantaa 10–15 prosenttia.

”Olimme ensimmäisten joukossa puhumassa, että tämä asia täytyy ratkaista, jotta talouden suunta saadaan käännettyä. Vielä muutama vuosi sitten ongelmaa ei Suomessa havaittu”, Kajanoja sanoo toimistossaan.

Ahkera lobbaus poliitikkojen ja etujärjestöjen parissa on tehonnut. Vuonna 2013 sovittiin aiempaa pienemmistä palkankorotuksista kahdeksi vuodeksi.

Sittemmin Kajanojan arvio hintakilpailukyvyn parannustarpeesta päätyi suoraan pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelmaan.

Viime vuoden maaliskuussa Suomen Pankki järjesti epävirallisen keskustelutilaisuuden, jossa Kajanoja esitteli analyysinsä Suomen hintakilpailukyvystä. Kuulijoina olivat suurten palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan sekä Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ylimmät johdot.

Kuukautta myöhemmin alkoivat neuvottelut kilpailukykysopimuksesta. Kajanoja jatkoi viestinsä takomista, jotta sopimus syntyisi. Näin lopulta kävi, kun Metalliliiton valtuusto hyväksyi sopimuksen perjantaina tiukan neuvottelun jälkeen.

”Tuolla istuvat Martti ja VMI”, Sami Yläoutinen huikkaa harppoessaan valtiovarainministeriön leveitä portaita ylös neljänteen kerrokseen.

VMI on valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok). Martti taas on Hetemäki, valtiovarainministeriön valtiosihteeri.

Hetemäki on ministeriön virkamiesjohtaja, ykkösnyrkki. Hänen oikea kätensä on Yläoutinen, joka pitää huolen, että kaikki toimii niin kuin pitää. Yläoutisen tontille kuuluvat kansantalous-, budjetti- ja vero-osastot.

Aiemmin Yläoutinen on johtanut esimerkiksi ministeriön vakausyksikköä. Tässä roolissa hän alkoi jo vuonna 2007 varoittaa Suomea uhkaavasta kestävyysvajeesta.

”Roolini on Martin apuna varmistaa, että meillä tehdään oikeita asioita oikeaan aikaan ja jokainen tärkeä näkemys otetaan huomioon.”

Yhteen sovittamista tarvitaan esimerkiksi budjettiprosessin eri vaiheissa. ”Se ei ole vain yhden osaston juttu. Vaatii vähän funtsimista, että kaikki palaset saadaan loksahtamaan paikalleen.”

Lahtelainen Yläoutinen on kulkenut pitkän matkan valtiovarainministeriön huipulle. Salpausselän lukio sujui välttävästi, ja tulevaisuudennäkymät olivat sumuiset. Suvusta ei juuri ole tullut maistereita, puhumattakaan tohtoreista.

Kiinnostus taloustieteeseen heräsi, kun varusmiespalvelusta suorittanut Yläoutinen yritti tappaa tylsyyttään lukemalla tupakaverin sängyllä lojunutta teosta. Se oli Yläoutisen edeltäjän Jukka Pekkarisen ja Pekka Sutelan kirjoittama kansantaloustieteen oppikirja.

Yläoutinen innostui aiheesta, sai lähes täydet pisteet pääsykokeesta Jyväskylän yliopistoon ja jäi sille tielle.

Lauri Kajanoja taas valmistui helsinkiläisestä Etu-Töölön lukiosta huippuarvosanoin ja tiesi jo varhain haluavansa taloustietelijäksi. Se oli luonnollista, koska perhe oli poliittisesti aktiivinen ja isä Jouko Kajanoja kehotti poikaa lukemaan taloustiedettä, jos tämä haluaisi ymmärtää yhteiskuntaa.

Jouko Kajanoja on kuuluisa sosiaalipoliitikko, entinen ministeri, Kelan yhteiskuntatutkimuksen entinen päällikkö ja Suomen kommunistisen puolueen entinen puheenjohtaja.

Erilaisista taustoistaan huolimatta Yläoutinen ja Kajanoja ovat hätkähdyttävän samankaltaisia hahmoja.

Molemmat ovat silmiinpistävän vaatimattomia eivätkä tee itsestään numeroa. Se käy selväksi, kun VM:n vartija tivaa Yläoutiselta ministeriön aulassa, kuka hän on ja millä asialla hän on liikkeellä. ”Mä olen täällä töissä”, selittää hieman hölmistynyt Yläoutinen.

Molempien puheenparsi on jähmeää. Sanat putoilevat ajoittain vaikeasti, ikään kuin ajatus ravaisi kaukana edellä.

Kummankin rooli korostuu tulevina vuosina entisestään.

Kajanojan ympäriltä on katoamassa parissa vuodessa koko Suomen Pankin johtokunta. Ensi vuonna lähtevät Pentti Hakkarainen ja Seppo Honkapohja. Vuonna 2018 päättyy Liikasen kausi. Johtokunnan neuvonantajista Antti Suvanto jäi eläkkeelle huhtikuussa ja Juha Tarkka jäänee eläkkeelle pian.

Yläoutisen esimies Hetemäki täyttää 64 vuotta, kun valtiosihteerin nykyinen pesti päättyy vuonna 2020. Moni ministeriön huippuvirkamies on tuolloin yli 60-vuotias. On hyvin mahdollista, että Yläoutinen nousee pian valtiosihteeriksi, vaikka hän ei itse halua spekuloida asialla.

Sekä Yläoutinen että Kajanoja ovat virkamieskoneistojensa kasvatteja. Kumpikin on myös hakenut vauhtia kovasta talouslinjastaan tunnetuista instituutioista: Kajanoja Euroopan komissiosta ja Yläoutinen Kansainvälisestä valuuttarahastosta IMF:stä.

Yläoutinen oli IMF:ssä niin pidetty, että tekee järjestölle edelleen ”keikkaa” pari kertaa vuodessa, aina kun Hetemäki antaa luvan ja työtilanne myöten.

Yläoutinen on niitä kuuluisia mustapukuisia miehiä, joita Suomessakin pelättiin 1990-luvun laman aikaan. Niitä, jotka lentävät maahan tarkastamaan, onko julkinen talous kunnossa ja miten sen voisi pelastaa.

Tuorein keikka oli yhteen maailman suurimmista arabimaista. Sen sijainti on salainen. Seuraava pyyntö oli Nepal, mutta sinne Yläoutinen ei ehtinyt.

IMF-aikoinaan Yläoutinen kävi sammuttamassa tulipaloja ainakin Romaniassa, Moldovassa, Albaniassa, Montenegrossa, Kuwaitissa, Mauritiuksella, Etelä-Afrikassa, Gambiassa ja Ghanassa. Lisäksi Italia ja Britannia halusivat ”vähän sparrausta”.

”Israeliin pyydettiin myös – ja jonnekin Afrikkaan”, Yläoutinen sanoo hajamielisesti ja hörppii kahvia pienessä toimistossaan.

”Sitten olen vetänyt aika paljon työpajoja valtiovarainministeriöiden virkamiehille, esimerkiksi Lähi-idässä. Teen tätä ihan sen takia, että kontaktit säilyvät. Siinä myös kehittää itseään.”

Suurin yhtäläisyys kaksikon välillä on kuitenkin ajattelussa.

Kajanoja ja Yläoutinen puhuvat Suomen ongelmista kuin samalla suulla. He näkevät itsensä jonkinlaisina hyvinvointivaltion puolustajina. Heidän mukaansa sen suurin uhka on ylivelkaantuminen, joka lisää äkkinäisten kriisien riskiä. Ne iskevät aina kovimmin kaikkein heikoimpiin.

Kun kuuntelee Kajanojaa ja Yläoutista, motiivi kovan talouskurin vahtimiseen alkaa hahmottua. Kyse ei ole yksisilmäisestä kamreeriajattelusta vaan siitä, miten painotetaan talouspolitiikan vaihtoehtojen riskejä.

”On keskuspankille ominaista pyrkiä siihen, että mahdollisimman huonolle lopputulokselle on mahdollisimman pieni todennäköisyys. On katastrofi, jos huonoin lopputulos toteutuu, ja virkamiesten vastuulla on estää se”, Kajanoja pohtii.

”Ei ole kauhea ongelma, jos rahaa onkin liikaa. Ongelma on, jos sitä on liian vähän. Tässä on tietty epäsymmetria.”

Toisin sanottuna tiukka talouslinja voi olla liian tiukka ja se saattaa tarkoittaa talouden kivuliasta ja turhaan pitkittyvää sukellusta. Mutta ainakaan ei käy niin, että rahat loppuvat.

Samaa taakkaa kantaa harteillaan Yläoutinen. VM:llä on hänen mukaansa ainutlaatuinen rooli ministeriöiden joukossa.

”Linjaministeriöiden tehtävä on kärjistäen saada mahdollisimman paljon rahaa omalle hallinnonalalleen. Meidän roolimme on kantaa huolta kokonaisuudesta. Tarvitaan tarpeeksi vahva VM ylläpitämään kuria, ettei menokehitys räjähdä.”

Lopuksi Yläoutinen palaa Paasikiveen, vielä kerran.

”Kreikka on kliseinen esimerkki maasta, jossa ei seurattu Paasikiven linjaa.”

”Tämä on nyt vähän tällainen populistinen heitto, mutta siinä on totuus: Jos tosiasioita ei tunnusteta, romahdus on jossain vaiheessa edessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat