Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP valtaa terveysalaa koko maassa

Digitalisoituminen on pankeille elinehto. OP-ryhmä tekee viiden vuoden aikana jopa kahden miljardin euron investoinnit.

Talous
 
Reijo Hietanen
Sairaanhoitaja Emma Järvinen esitteli Pohjola-sairaalan tiloja vanhassa pellavatehtaassa Tampereella perjantaina. Tammerkosken rannalla sijaitseva sairaala alkaa vastaanottamaan potilaita elokuussa. OP-ryhmän sairaala- ja lääkäriasemaverkosto levittäytyy kaikkiin maakuntiin.
Sairaanhoitaja Emma Järvinen esitteli Pohjola-sairaalan tiloja vanhassa pellavatehtaassa Tampereella perjantaina. Tammerkosken rannalla sijaitseva sairaala alkaa vastaanottamaan potilaita elokuussa. OP-ryhmän sairaala- ja lääkäriasemaverkosto levittäytyy kaikkiin maakuntiin. Kuva: Reijo Hietanen

OP-ryhmä toteuttaa historiallista muodonmuutosta finanssikonsernista monipuoliseksi palveluyritykseksi.

Yhtiö aikoo rakentaa Suomeen lääkäriasemien verkoston. OP:lla on jo ennestään sairaala Helsingissä, ja sairaalahankkeet käynnissä myös Tampereella, Oulussa, Kuopiossa ja Turussa. Ahvenanmaata lukuun ottamatta jokaisessa maakunnassa työskentelee pian OP:n lääkäreitä.

”Tarvitaanko tulevaisuudessa perinteisiä pankkeja ja vakuutusyhtiöitä? Vastaus on, että ihan perinteisessä muodossa ei tarvita”, pääjohtaja Reijo Karhinen sanoi OP:n strategian julkistamistilaisuudessa perjantaina.

OP haluaa pääosin perustaa sairaalansa ja lääkäriasemansa itse, mutta yritysostotkin ovat mahdollisia. Elokuussa kaikki OP:n terveyspalvelut alkavat toimia Pohjola-brändillä – mukaan lukien Helsingin Pikku Huopalahdessa sijaitseva Omasairaala.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ajaman sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen kulmakiviä ovat maakunnallinen vastuunjako ja valinnanvapauden kasvu. OP-ryhmän terveyspalveluista vastaava johtaja Olli Lehtilä vakuuttaa, ettei sote-uudistus ole vaikuttanut OP:n laajentumispäätökseen.

”Kukaan ei tiedä tarkalleen, mitä sotessa tapahtuu. Emme siis voi perustaa merkittävää investointia sen varaan.”

OP:n maakunnallinen lääkäriasemaverkosto valmistuu vuoteen 2019 mennessä, jolloin myös sote-alueiden pitäisi aloittaa toimintansa.

OP:n sairaalainvestoinnit ovat kaikkiaan 130 miljoonaa euroa, mukaan lukien Helsingin jo toiminnassa oleva sairaala. Lääkäriasemien pystyttäminen maksaa noin 20 miljoonaa euroa.

Karhinen ei vielä täsmennä, mitkä muut toimialat OP:ta kiinnostavat, mutta kokeilujen pitää hyödyttää osuustoiminnallisen yritysryppään 1,6 miljoonaa omistaja-asiakasta.

”Tulevaisuuden liiketoiminta ei perustu taseen kasvattamiseen vaan tietopääomaan. Meitä kiehtovat toimialat, joilla voimme kasvattaa tätä pääomaa.”

Terveysala pursuaa asiakastietoa, joka kertoo kuluttajatottumuksista ja elämäntavoista. OP voi – asiakkaan luvalla – hyödyntää tätä tietoa ja kaupata yksilöityjä vakuutuksia, varainhoitoa ja muita palveluja.

Karhisen mukaan OP:n suunnanmuutos on yksi osuuspankkiryhmän historian suurimmista. OP on muuttumassa yhtiöksi, jota ei välttämättä enää vuosikymmenen tai parin päästä voi kutsua pankiksi.

Karhinen koki aiemmin jopa ahdistusta finanssialan suurten murrosten vuoksi.

”Nyt ajatukset ovat kirkastuneet. Tämä on yksi urani merkittävimmistä päivistä.”

Samalla kun OP tekee uusia aluevaltauksia, se kaataa rahaa digitalisaatioon.

Seuraavan viiden vuoden aikana se investoi noin kahden miljardin euron edestä pankki-, vakuutus- ja varainhoitotoimintojen uudistamiseen. Kaikkien palvelujen pitää toimia vaivattomasti netissä. Myös kilpailija Nordea on palkannut ahkerasti insinöörejä.

Pankkitoiminta säilyy OP:n ytimessä vielä pitkään. Se ei halua muuttua näkymättömäksi finanssitehtaaksi, joka tarjoaa infrastruktuuria teknologiayhtiö Applen tai jonkin startup-yrityksen maksupalveluille. Karhinen haluaa, että asiakkaat tuntevat jatkossakin OP:n brändin.

”Apple on kilpailija, mutta myös potentiaalinen yhteistyökumppani. Keskusteluja on käyty, mutta emme ole tehneet vielä valintoja.”

Karhinen kertoo HS:lle, että OP:lla on yksikkö, joka kartoittaa finanssialan kekseliäimpiä tulokkaita eli fintech-yrityksiä Suomessa ja ulkomailla.

”Iso osa investointiohjelmastamme menee varmasti pienten startup-yritysten ostoon. Kaikkea emme voi kehittää itse.”

Teknologian huima kehitys on murtamassa toimialojen raja-aitoja ja talouden rakenteita.

”Suomessa on valitettavan paljon organisaatioita ja henkilöitä, jotka kuvittelevat että se maailma, johon he syntyivät, on yhä olemassa. Miksi Suomessa on voimakasta uudistumisvastaisuutta, vaikka muutos voisi olla meille teknologiaosaajille mahdollisuus?” Karhinen kysyy.

Hän käyttää esimerkkinä Postin laajentumista ruokakuljetuksiin, puutarhatöihin ja hoiva-alalle.

”Sitä on hämmästelty. Vanhoilla ansaintamalleilla ei kuitenkaan jatkossa pärjätä.”

Tulevaisuudessa merkittävä osa OP:n tuloksesta tulee sellaisesta liiketoiminnasta, jota sillä ei vielä edes ole. Nykyään OP:n johtokunta koostuu pääosin rahoitusalan osaajista.

”Jos johtokunta-ajattelu säilyy, meille voi tulla asumisesta, turvallisuudesta, terveydestä tai jopa liikkumisesta vastaavia johtokunnan jäseniä”, Karhinen ennustaa.

Reijo Hietanen
Tampereen Pohjola-sairaalan leikkaussali kumisee vielä parin kuukauden ajan tyhjyyttään. Sairaanhoitaja Emma Järvinen näyttää, millaista terveysteknologiaa uuteen sairaalaan on jo asennettu.
Tampereen Pohjola-sairaalan leikkaussali kumisee vielä parin kuukauden ajan tyhjyyttään. Sairaanhoitaja Emma Järvinen näyttää, millaista terveysteknologiaa uuteen sairaalaan on jo asennettu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat