Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fortum yrittää löytää uutta liiketoimintaa sähkönsiirron sijaan

Kiertotalous on päivän sanoja, mutta saako siitä kannattavaa liiketoimintaa.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark (vas.) ja Ekokemin toimitusjohtaja Kari Kaitue kertoivat kaksi viikkoa sitten Ekokemin siirtyvän Fortumin omistukseen.
Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark (vas.) ja Ekokemin toimitusjohtaja Kari Kaitue kertoivat kaksi viikkoa sitten Ekokemin siirtyvän Fortumin omistukseen. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomen valtion enemmistöomistuksessa oleva pörssiyhtiö Fortum kertoi kaksi viikkoa sitten ostavansa Ekokemin, yhtiön, jota ennen kutsuttiin ongelmajätteiden käsittely-yhtiöksi. Nyt sitä kuvataan astetta fiksummalta tuntuvalla määrittelyllä ”kiertotalousyhtiöksi”.

Fortum kertoo tiedotteessaan ostokohteensa olevan ”johtava pohjoismainen kiertotalousyhtiö”.

Noin 500 miljoonan euron kauppa ei itsessään ehkä olisi erityisen kiinnostava, ellei se olisi odotettu avaus suurinvestointien ohjelmalle, joka Fortumilla on edessään parin seuraavan vuoden aikana.

Fortumilla on käytössään jopa yhdeksän miljardia euroa vapaata rahaa, jolle yhtiön pitää löytää järkevä käyttökohde. Järkevä tarkoittaa tässä riittävän kannattavaa yrityshankintaa tai uusinvestointia, joka saisi mielellään olla energiaan liittyvällä alalla.

Ison kassan ongelmaansa Fortum päätyi, kun se myi sähkön jakeluverkkonsa Ruotsissa ja Suomessa. Pääomistaja, Suomen valtio, antoi yhtiölle vapaa kädet myydä verkot luottaen perusteluun, että energian tuotannossa varoille olisi mahdollisuus saada parempi tuotto, joka oli sähkön siirrossa noin kahdeksan prosenttia sijoitetulle pääomalle.

Fortumin on nyt siirrettävä lupauksensa käytäntöön. Veronmaksaja ja sijoittaja kysyy, onko Ekokem vain irrallinen yrityshankinta, johon päädyttiin paremman puutteessa, vai voisiko se olla alku Fortumin liiketoiminnan kannattavassa uudistamisessa?

Ensin pistää silmään hankinnan lähipiirisyys. Kaupassa siirrettiin julkisen sektorin varoja taskusta toiseen, kun valtioenemmistöinen yhtiö osti Ekokemin Suomen valtiolta, kuntaliitolta, HSY-kuntayhtymältä ja lakisääteistä eläketehtävää hoitavalta Ilmariselta.

Jos sama meno jatkuu, se avaa mielenkiintoisia näkymiä uusittavana olevaan valtion omistajapolitiikkaan.

Strategiseksi omistukseksi luokiteltua Fortumia hallinnoidaan nyt suoraan valtion omistajaohjauksen alaisuudessa, mutta sitä on soviteltu osaksi sijoitusyhtiö Solidiumin kokonaisuutta.

Fortumin voimavaroilla kuvio voisi olla päinvastainen. Halutessaan ja omistajan suosiolla siitä voisi tulla valtion uusi sijoitusyhtiö, johon voitaisiin yhdistää kaikkea vähänkin energiaan liittyvää liiketoimintaa.

Tämä tuskin on kuitenkaan Fortumin johdon näkemys. Ekokemin hankinnan taustatekijänä on yhtiön pohjoismaisuus, jota parhaassa tapauksessa voitaisiin laajentaa eurooppalaisuuteen.

Seuraava kiinnostava kysymys onkin, onko ”kiertotaloudesta” todella luotavissa liiketoimintaa, jolla on kasvun lisäksi näköpiirissä kannattavuuden takaaminen.

Kysyntää kiertotaloudelle on selvästi olemassa. Sen takaa jo kaupunkien ja jätemäärien kasvu.

”Ansaintalogiikka” alalla on kuitenkin käänteistä. Yleensä yritys yrittää luoda raaka-aineista tuotetta, josta loppuostaja on valmis maksamaan kuluja enemmän. Kiertotaloudessa raaka-aineen eli jätteen toimittaja on valmis maksamaan, että pääsee siitä eroon.

Tämä on perinteinen jätekäsittelijän liikelogiikka. Tosin Ekokemin tapaiset yritykset vievät asetelmaa eteenpäin ja tarjoavat lopputuotteitaan polttamisen lisäksi uusintakäyttöön.

Fortum havitteli Saksasta noin 1,5 miljardin euron arvoista EEW-yhtiötä, joka olisi jätteen energiahyödyntäjänä ollut lähempänä sen nykyisiä liiketoimia ja jonka kylkeen olisi voitu myöhemmin hankkia lisää yrityksiä.

Kiinalaiset voittivat EEW-huutokaupan ja Fortum ryhtyi suunnittelemaan pohjoismaista kuviota Ekokemin varaan.

EEW-esimerkki kertoo sen, että toimialalla on nyt liikettä. On olemassa yrityksiä ja niiden kärkkyjiä. Hintatietoisuutta on kummankin puolen ja huippuedullisiin kauppoihin tuskin on mahdollisuuksia.

Hankintojen koko on ongelma Fortumille. Rahaa on niin paljon, että aivan pieniä kioskeja ei hyödytä ostaa. Toisaalta iso hankinta on aina iso riski, kuten Fortum on viime vuosina havainnut Venäjällä.

Myös poliittinen riski on energiassa lisääntynyt, kun uusiutuvaa energiaa tehdään julkisten tukien varassa kovassa sääntelyssä. Siksi Fortum on esimerkiksi rajoittanut investoinnit aurinkoenergiaan Intiassa 400 miljoonaan euroon, eli suunnilleen Ekokemin hankintahintaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat