Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Pankin johtokunta kasvaa väliaikaisesti neljään

Pankkivaltuusto keskusteli järjestelystä kokouksessaan perjantaina. Syy on pankin koko kolmihenkisen johtokunnan vaihtuminen parin vuoden sisään.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Suomen Pankin pääkonttori sijaitsee Helsingissä Snellmaninkadulla.
Suomen Pankin pääkonttori sijaitsee Helsingissä Snellmaninkadulla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen Pankki aikoo nostaa pankin johtokunnan jäsenmäärän väliaikaisesti neljään. Suomen Pankki aikoo lisäksi laittaa todennäköisesti elokuussa kaksi johtokunnan jäsenen paikkaa samanaikaisesti hakuun.

Pankkivaltuusto keskusteli järjestelystä kokouksessaan perjantaina. Syy on pankin koko kolmihenkisen johtokunnan vaihtuminen parin vuoden sisään.

”Päätimme, että elokuun pankkivaltuuston kokouksessa tehdään johtokunnan jäsenyyksiin liittyvät avoimeksi julistamispäätökset ja laitetaan hakuprosessi käyntiin”, sanoo pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk).

Vuodesta 2002 johtokunnassa istuneen Pentti Hakkaraisen viisivuotiskausi päättyy vuoden 2017 tammikuun lopussa. Seppo Honkapohja eläköityy puolestaan vuoden 2017 lopussa.

Pääjohtaja Erkki Liikasen toinen seitsenvuotiskausi umpeutuu kesällä 2018.

Vanhasen mukaan pankkivaltuusto on jo hyväksynyt periaatteen, että pankin johtokunta voidaan väliaikaisesti kasvattaa nelijäseniseksi. Pysyväksi järjestelyä ei ole tarkoitettu.

”On hyväksytty periaate, että johtokunnassa voi olla väliaikaisesti neljä jäsentä hyvän siirtymän turvaamiseksi. Sen jälkeen kun Honkapohja on jäänyt eläkkeelle, johtokuntaan jäisi jälleen vain kolme henkilöä.”

Hakkaraisen paikka on määrä täyttää helmikuun alusta ensi vuonna. Toisen paikan vastaanottoaikataulusta voidaan Vanhasen mukaan joustavasti sopia.

Vanhanen ei halua vielä ennakoida, minkälaisia ominaisuuksia pankin tulevilta johtokunnan jäseniltä odotetaan. Hän ei myöskään halua vahvistaa, laittaako pankkivaltuusto jo elokuussa suoraan kaksi paikkaa auki.

”En sitä vielä kerro. Tietysti julkinen tieto on, että noin reilun vuoden aikajänteellä kaksi paikkaa johtokunnassa tulee täytettäväksi.”

Vanhanen haluaa jatkaa edelleen pankkivaltuuston johdossa, vaikka hän luopuukin presidenttiehdokkuutensa vuoksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajuudesta.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajuus vaihtuu juhannuksen alusviikon tiistaina.

Pankin sääntöjen mukaan Pentti Hakkarainen ei voi hakea johtokunnasta enää uutta viisivuotiskautta. Pääjohtajan eli Erkki Liikasen virkaa Hakkarainen voi myöhemmin kuitenkin tavoitella.

Suomen Pankin johtokunnan jäsen on yksi Suomen julkisen sektorin kovapalkkaisimpia virkoja. Suomen Pankki tarjoaa johtokunnan jäsenille myös huomattavat luontaisedut.

Suomen Pankin neljännestä johtokuntapaikasta luovuttiin, kun Sinikka Salo jäi eläkkeelle vuonna 2010.

Suomen Pankin johdossa on haluja kasvattaa johtokunnan jäsenmäärää myös pysyvästi.

Lain mukaan johtokunnan päätösvaltaisuus edellyttää kolmen jäsenen läsnäoloa. Matkojen ja sairauslomien aikana poissaolevia ovat tuuranneet osastopäälliköt ja neuvonantajat.

Pankkivaltuusto nimittää lain mukaan johtokunnan jäsenet, ja tasavallan presidentti pääjohtajan pankkivaltuuston esityksestä.

Eduskunnan pankkivaltuusto on eduskunnan ensimmäisillä valtiopäivillä valitsema toimielin, joka valvoo Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan toimintaa.

Pankkivaltuutetut antavat eduskunnalle vuosittain kertomuksen ja tarvittaessa erilliskertomuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat