Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritykset eivät halua olla enää pelkkiä lahjoittajia – kansalaisjärjestöjen ja yritysten yhteistyö vauhdittunut

Perinteisesti yritykset ovat lahjoittaneet rahaa kehitysyhteistyöjärjestöille, mutta nyt tehdään yhä enemmän molempien tavoitteita hyödyttävää strategista yhteistyötä.

Talous
 
Tuomas Rutanen
Tuomas Rutanen
Namibialainen yrittäjä Moses Helao (vas.) Timo Palanderin kanssa Namibia-Suomi bisnesseminaarissa. Palander on Suomen yrittäjien edustaja kehityspoliittisessa toimikunnassa.
Namibialainen yrittäjä Moses Helao (vas.) Timo Palanderin kanssa Namibia-Suomi bisnesseminaarissa. Palander on Suomen yrittäjien edustaja kehityspoliittisessa toimikunnassa. Kuva: Tuomas Rutanen

Rahoitusta leikataan 200 miljoonalla eurolla vuosittain

  Hallituksen talousarvioesityksen mukaan kehitysyhteistyön määrärahoja leikataan vuosittain 200 miljoonalla eurolla vuodesta 2016 alkaen.

  Lisäksi 130 miljoonaa ohjataan kehitysrahoitusyhtiö Finnfundille.

 Vuoden 2016 leikkauksista 45 miljoonaa kohdistuu suoraan järjestöihin.

  Hallituksen kehityspoliittisessa selonteossa linjataan, että yritysten roolia kehityspolitiikassa olisi painotettava.

  Rahastot, kuten Finnpartnership ja BEAM, myöntävät rahoitusta kehitysmaaliiketoimintaa edistäville projekteille.

Lähteet: Ulkoministeriö ja Kepa

Kehitysyhteistyön määrärahaleikkaukset ovat vauhdittaneet kehitysyhteistyöjärjestöjen ja yritysten välisen yhteistyön kasvua.

Muutoksen taustalla on helmikuussa julkaistu kehityspoliittinen selonteko, joka painottaa yksityisen sektorin roolia Suomen kehityspolitiikassa. Uudet painotukset ovat alkaneet näkyä myös järjestökentällä.

”Leikkaukset ovat herätelleet järjestöjä aktiivisempaan yhteistyökumppaneiden etsintään. Järjestöt ovat tehneet yhteistyötä yritysten kanssa jo pitkään, mutta uudenlaiset kokeilut ovat kasvussa”, kertoo kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Kepan yritysyhteistyön asiantuntija Maija Peltola.

Kehitysyhteistyöjärjestöiltä on leikattu tänä vuonna kymmeniä miljoonia euroja. Samalla hallitus on kasvattanut yritysten kautta ohjattavan kehitysyhteistyön rahoitusta runsaasti.

”On selvää, että näin suorastaan painostetaan järjestöjä yhteistyöhön yritysten kanssa”, toteaa Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen tutkimuskoordinaattori Lauri Siitonen.

Perinteisesti yritykset ovat lahjoittaneet rahaa kansalaisjärjestöille, mutta nyt tehdään yhä enemmän molempien tavoitteita hyödyttävää strategista yhteistyötä.

World Visionin innovaatiojohtajan Juha-Erkki Mäntyniemen mukaan kehitysyhteistyön pohjalta voidaan rakentaa hyvin monimuotoista yritysyhteistyötä kohdealueilla. Yhteistyö voi liittyä vaikkapa uusiutuviin energialähteisiin ja veden puhdistukseen.

”World Visionilla on ollut myös turismiin liittyvää yhteistyötä Sri Lankassa. Nyt sinne on lähdössä Duara Travels -niminen startup, joka keskittyy uudenlaisen matkailukonseptin kehittämiseen köyhillä alueilla”, Mäntyniemi kertoo.

Pitkäkestoisten, 10–15 vuoden kehitysyhteistyöhankkeiden tuloksena järjestö on saanut luotua laajat suhteet paikallisverkostoihin, joita hyödynnetään nyt Duara-yhteistyössä. Mäntyniemi korostaakin järjestöjen tekemän pohjatyön merkitystä.

”Jos on lukutaidottomuutta ja täysin puutteellinen infra, niin liiketoiminnankin harjoittaminen on vaikeaa.”

Yhä vähemmän yritykset haluavat toimia vain rahoittajina.

”Strateginen yritysyhteistyö on positiivinen trendi yritysten kannalta”, kommentoi Timo Palander, joka on Suomen yrittäjien edustaja kehityspoliittisessa toimikunnassa.

Paikalliskulttuurin tuntemuksen ja kontaktien lisäksi yritys voi saada järjestöltä asiantuntemusta esimerkiksi yritysvastuuseen liittyvissä teemoissa. Yhteistyö tarjoaa yritykselle myös mahdollisuuden osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

”Järjestöjen toiminnasta tulisi löytyä asiantuntemusta, vastuullisuutta ja kykyä arvioida edellytyksiä kehitysmaaliiketoimintaan liittyvään yhteistyöhön”, korostaa Palander.

Kaikille järjestöille yritysyhteistyö ei kuitenkaan sovi.

”Jos me lähtisimme tekemään läheistä yritysyhteistyötä, meidän koko roolimme vaarantuisi. Tehtävämme on olla pöydän toisella puolella oleva tarkkailija, joka vahtii yritysten vastuullisuutta”, toteaa yritysten yhteiskuntavastuuta kehittyvissä maissa tutkivan Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Peltolakin peräänkuuluttaa järjestöjen omaa ajatteluprosessia siitä, kenen kanssa ja minkälaista yhteistyötä tehdään.

Aina yritykset ja järjestöt eivät löydä toisiaan.

”Tiedonvaihtoa ja tunnettavuutta tulisi yritysten ja järjestöjen välillä parantaa yhteistyön lisäämiseksi“, muistuttaa Peltola.

Sekä yritys- että järjestöpuolella kaivataan lisää rahoitusmahdollisuuksia yhteistyön kehittämiseksi.

”Olisi hyvä, jos olisi julkista hyvin kevyellä menettelyllä saatavaa rahaa, jota voisi hakea yhteistyömahdollisuuksien kokeiluun”, ehdottaa Peltola.

Kirjoittaja on Nuorten Ääni -toimituksen toimittaja. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat