Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit-äänestys ravistelee markkinoita – Englannin keskuspankki varautuu punnan romahdukseen

Punta oli heikentynyt ja osakkeet olivat halventuneet maanantain kaupankäynnissä. Ekonomistit arvioivat, että päätös lähteä EU:sta painaisi punnan jyrkimpään syöksyyn kolmeen vuosikymmeneen.

Talous
 
Dylan Martinez
Englannin keskuspankin pääjohtaja Mark Carney on valmis toimimaan, jos Britannia päättää lähteä Euroopan unionista.
Englannin keskuspankin pääjohtaja Mark Carney on valmis toimimaan, jos Britannia päättää lähteä Euroopan unionista. Kuva: Dylan Martinez

Britannian lähestyvä kansanäänestys EU-jäsenyydestä herättää levottomuutta markkinoilla.

Sijoittajat olivat paenneet maanantain kaupankäynnissä perinteisiin turvasatamiin, kuten Japanin arvopapereihin, turvallisten valtioiden joukkolainoihin ja kultaan.

Pörssikurssit ympäri maailman olivat heikentyneet. Euroopan osakkeiden kehitystä kuvaava laaja Stoxx Europe 600 -indeksi oli halventunut prosentin. Keskeiset osakeindeksit Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa olivat halventuneet useita prosentteja.

Punta oli heikentynyt 0,2 prosenttia euroa vastaan. Aamusta punta sukelsi suhteessa Yhdysvaltain dollariin mutta vahvistui sittemmin hieman.

Markkinalevottomuus on vain esimakua siitä, mitä saattaa seurata, jos Britannia päättää lähteä Euroopan unionista. Uutistoimisto Bloombergin ekonomistkyselyn perusteella se ajaisi punnan pahimpaan syöksyynsä kolmeen vuosikymmeneen.

Kansalaiset äänestävät EU-jäsenyydestä vain kymmenen päivän päästä. Jos enemmistö haluaa lähteä, se voi johtaa asiantuntijoiden mukaan punnan romahduksen lisäksi välittömästi pääomapakoon ja pankkirahoituksen tyrehtymiseen.

”Arvelisin, että pääjohtaja Mark Carney on jo koonnut jonkinlaisen kriisiryhmän”, arvioi taloustieteen professori, entinen Englannin keskuspankin ekonomisti Tony Yates Bloombergille.

”Itse varmistaisin, että kaikki tykit on suunnattu turvaamaan yritysten toimintaympäristö ja välitön finanssimarkkinoiden vakaus.”

Englannin keskuspankki aloittaa jo tiistaina ylimääräiset avomarkkinaoperaatiot, joilla lisätään liikepankkien rahoitusta.

Carney on aiemmin kertonut, että Britannian päätös lähteä EU:sta olisi suurin riski, jonka maan finanssimarkkinat kohtaavat. Tästä hyvästä EU-lähtöä kannattava leiri on kimpaantunut puolueellisena pitämälleen keskuspankin pääjohtajalle.

Bloombergin tekemän ekonomistikyselyn perusteella Carney on kuitenkin oikeilla linjoilla. 85 prosenttia vastanneista uskoo, että talous kaipaa lisätukea siinä tapauksessa, että kansalaiset äänestävät EU-eron puolesta.

”Jos äänestyksessä päätetään lähteä, keskuspankin täytyy kertoa järjestävänsä kriisikokous ja laittaa ulos tiedote, jossa luvataan toimia. Heidän täytyy yrittää estää valtava markkinašokki”, sanoo Englannin keskuspankin entinen ekonomisti Danny Blanchflower.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat