Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stockmann aikoo saada tavaratalojen tappiot kuriin lisäsäästöillä

Konsernista on hävinnyt viidessä vuodessa 6 000 työpaikkaa.

Talous
 
Heidi Huotilainen
Rio Gandara / HS
Kuluneet kaksi vuotta ovat olleet raskaita Stockmannille, joka on yhä Helsingin keskustan tunnettu maamerkki ja kohtauspaikka.
Kuluneet kaksi vuotta ovat olleet raskaita Stockmannille, joka on yhä Helsingin keskustan tunnettu maamerkki ja kohtauspaikka. Kuva: Rio Gandara / HS

Suurta tappiota viime vuosina kyntänyt tavarataloyhtiö Stockmann karsii kuluja entistä rajummin ja käynnistää uudet irtisanomiset. Yhtiön tavoite on vähentää 380 työntekijää tavarataloliiketoiminnan tukitoiminnoista.

Yhtiön mukaan irtisanomisten taustalla on tavaratalojen odotuksia heikompi myynti. Stockmann käynnisti voimakkaan kulujen karsinnan jo vuonna 2014, mutta nyt se tehostaa niitä entisestään.

”Olemme tehneet jo jonkin aikaa vertailua muihin tavaratalotoimijoihin Euroopassa, ja meidän kustannusrakenteemme on aivan liian raskas”, yhtiön väliaikainen toimitusjohtaja Lauri Veijalainen sanoo.

Stockmannin henkilöstö on käynyt viime vuosina useat suuret yt-neuvottelut. Yhtiö on myös karsinut tappiollisia osiaan. Kun vuonna 2011 konsernin palveluksessa oli noin 16 000 työntekijää, viime vuoden lopussa työntekijöitä oli alle 10 000, joista noin 4 500 Suomessa.

Eilen ilmoitetut vähennykset hoidetaan irtisanomisin ja eläkejärjestelyin sekä päättämällä määräaikaisia työsuhteita. Vähennykset alkavat syksyllä. Veijalaisen mukaan vähennykset eivät näy asiakkaalle.

”Säästötoimenpiteet kohdistuvat tukitoimintoihin. Emme missään vähennä myyjien määrää ihan sen takia, että asiakaspalvelun laatu pyritään takamaan.”

Yhtiö on oppinut virheistään. Syksyllä 2014 Stockmann myönsi, että myyjien irtisanomiset olivat heikentäneet palvelun laatua ja vähentäneet myyntiä.

Tavaratalot tuovat puolet Stockmann-konsernin myynnistä, mutta ovat samalla konsernin murheenkryyni. Ne tuottivat viime vuonna vajaat 69 miljoonaa euroa tappiota ilman kertaluonteisia eriä. Viime vuonna Stockmann lopetti tavarataloja Oulussa ja Venäjällä.

Uuden kulukuurin on tarkoitus tuoda ensi vuonna noin 20 miljoonan euron säästöt. Tavoitteena on, että tavarataloliiketoiminnan liiketulos olisi voitollinen vuonna 2018.

Huolimatta kulujen karsinnasta, tavaratalojen myynti on laskenut vielä enemmän. Analyytikkoyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén sanookin, että uusia säästötoimia osattiin odottaa. Alkuvuoden myyntiluvut olivat Vilénin mukaan edelleen heikot.

”Liikevaihto on aivan pakko saada kasvuun. Jos myynnin lasku jatkuu nykyisellä tasolla vielä 12 kuukautta, eteen tulee kysymys siitä, mitä tavarataloja säilytetään”, hän arvioi.

Uusista säästötoimista huolimatta yhtiö ei muuta joulukuussa antamaansa arviota tämän vuoden tuloksesta. Kahden tappiollisen vuoden jälkeen konsernin liiketuloksen ilman kertaluontoisia eriä odotetaan olevan tänä vuonna hieman voitollinen.

Myös tavaratalojen ylin johto vaihtuu. Tavarataloliiketoimintaa vuodesta 2014 johtanut Jouko Pitkänen jättää yhtiön, ja hänen tilalleen nousee Lindex-muotiketjua Suomessa ja Baltiassa johtava Maiju Niskanen. Voitollinen Lindex on konsernin valopilkkuja, jonka voitoilla on paikattu tavaratalojen tappioita.

Uuden toimitusjohtajan valinta yhtiössä sen sijaan lykkääntyy yhä. Edellinen toimitusjohtaja Per Thelin jätti yhtiön huhtikuussa vain puolentoista vuoden pestin jälkeen. Tehtävää on siitä lähtien hoitanut Veijalainen.

Aikajana: Stockmannin vaikeudet alkoivat vain muutama vuosi sitten
2014

Stockmannin tulos valahti tappiolle, ja yhtiö aloitti suuret säästötoimet.

9.1.2015

Stockmann kertoi luopuvansa omasta elektroniikan ja isojen kodinkoneiden myynnistä.

2.2.2015

Stockmann päätti lopullisesti myydä vaateketju Seppälän.

2.4.2015

Kaksi johtoryhmän jäsentä jätti Stockmannin.

14.4.2015

Yhtiö kertoi aloittavansa yt-neuvottelut ja sulkevansa Oulun tavaratalonsa viimeistään vuonna 2017.

17.4.2015

Talous- ja varatoimitusjohtaja Pekka Vähähyyppä jätti Stockmannin.

2.6.2015

Stockmann vähensi tukitoiminnoistaan sata työpaikkaa.

18.6.2015

Stockmann päätti myydä Akateemisen Kirjakaupan.

28.10.2015

Stockmann vähensi 110 varastotyöntekijää.

27.11.2015

Yhtiö kertoi myyvänsä tavaratalotoimintansa Venäjällä.

26.2.2016

Kaj-Gustaf Bergh luopui hallituksen puheenjohtajan tehtävästä, mutta jatkoi hallituksen jäsenenä.

4.4.2016

Stockmannia runsaan vuoden ajan johtanut Per Thelin jätti tehtävänsä. Tilapäisesti johtoon tuli Lauri Veijalainen.

28.4.2016

Yhtiö kertoi myyvänsä Hobby Hall -verkkokauppansa.

13.6.2016

Yhtiö aloitti Suomessa yt-neuvottelut, joiden jälkeen voidaan vähentää 380. Tavaratalotoimintojen johtaja Jouko Pitkänen erosi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat