Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Danske Bank: Kilpailukykysopimus kirittänee talouskasvua 1,2 prosenttiin

Pääekonomisti Pasi Kuoppamäki uskoo yhtiön tiedotteessa, että historiallinen ”sisäinen devalvaatio” voi parantaa työllisyystilannetta.

Talous
 
Aku Häyrynen
Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki näkee taloudessa valoa.
Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki näkee taloudessa valoa. Kuva: Aku Häyrynen

Danske Bankin ekonomistit arvioivat, että Suomen talouskasvu kiihtyy 1,2 prosenttiin tänä vuonna.

Ennuste on noussut vuoden alusta jo 0,5 prosenttiyksikköä. Ensi vuonna Danske Bank uskoo kasvun kiihtyvän 1,3 prosenttiin.

Myös muut ennustelaitokset ovat reivanneet arvioitaan kuluvan vuoden talouskasvusta ylöspäin talvesta. Suomen Pankki paransi tuoretta ennustettaan 0,4 prosenttiyksikköä. Myös Euroopan komissio ja finanssiryhmä OP paransivat talousnäkymiään alkuvuodesta.

Danske Bank on nostanut ennustettaan sekä alkuvuoden odotettua paremman talouskasvun että niin sanotun kilpailukykysopimuksen takia. Sopimuksen odotetaan leikkaavan työn hintaa ja parantavan näin Suomen vientiyritysten mahdollisuuksia menestyä.

”Suomen heikentynyt kustannuskilpailukyky on vaikuttanut viennin hiipumiseen, joten toimet kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi ovat tarpeellisia. Kesäkuussa solmittu kilpailukykysopimus laskee yksikkötyökustannuksia yli kolme prosenttia”, kommentoi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki yhtiön tiedotteessa.

”Vaikka sopimus ei saavutakaan aivan hallituksen alkuperäisiä tavoitteita, voi sitä silti pitää historiallisena sisäisenä devalvaationa, joka auttaa palauttamaan kilpailukykyä.”

Danske Bank uskoo, että kilpailukykysopimuksella voi hyvin olla positiivisia vaikutuksia työllisyyteen, ja työttömyysaste voi painua alle 9 prosentin.

Huhtikuussa se oli laskenut 9,1 prosenttiin viime vuoden 9,4 prosentin huipusta.

Työllisyyden nousua yksityisellä sektorilla Kuoppamäki pitää yhtenä parhaista uutisista kotimaan taloudessa tällä hetkellä.

Suurimpana riskinä Euroopan ja myös Suomen taloudelle Danske Bank näkee Britannian mahdollisen päätöksen erota EU:sta kansanäänestyksellä.

Toteutuessaan ero heikentäisi ekonomisti Henna Mikkosen mukaan euroalueen kasvunäkymiä merkittävästi, kun epävarmuus lisääntyisi ja investoinnit vähentyisivät.

Kuluvana vuonna euroalueen kasvu voisi jäädä noin prosenttiin ja ensi vuonna prosenttiyksikön pienemmäksi kuin Danske Bankin perusnäkemyksessä, Mikkonen kertoo tiedotteen mukaan.

Britannia on Suomelle merkittävä vientimaa.

”Karkeasti laskien 10 prosentin pudotus Suomen viennissä Isoon-Britanniaan merkitsisi 0,2 prosentin laskua bruttokansantuotteeseen. Mikäli Iso-Britannia ei eroaisi Euroopan unionista, investoinneissa voidaan nähdä kiihtymistä loppuvuotta kohden sekä kotimaassa että Euroopassa”, Mikkonen kommentoi tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat