Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fiva antoi OP Helsingille julkisen varoituksen – talletustiliä markkinoitu harhaanjohtavalla tavalla

Finanssivalvonta nuhtelee OP:ta siitä, millaisia korkoja se on luvannut asiakasomistajatalletuksistaan.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto
Finanssivalvonta nuhtelee OP Helsinkiä.
Finanssivalvonta nuhtelee OP Helsinkiä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Finanssivalvonta (Fiva) on antanut finanssiryhmä OP:n Helsingin alueen osuuspankille julkisen varoituksen.

Fivan varoitus koskee OP:n syksyllä 2015 mainostamia ”Asiakasomistajatalletuksia”, joista on luvattu 3,25 prosentin korko.

Fivan mukaan OP ei ole kuvannut riittävän tasapainoisesti sitä, että kyseisen koron maksamisen edellytys on talletustilillä olevien varojen sijoittaminen myöhemmin talletuksen erääntyessä riskipitoisempiin tuotto-osuuksiin, jotka eivät myöskään ole talletussuojan tai pääomaturvan alaisia.

”Finanssivalvonta katsoo, että pankin toiminta on ollut markkinoinnissa tältä osin harhaanjohtavaa ja hyvän tavan vastaista. Myöskin lehti-ilmoitusten pääviestiin sisältyvää väitettä siitä, että varat ovat ’hyvässä tallessa’ on asiaa kokonaisuutena tarkasteltaessa pidettävä harhaanjohtavana”, Fiva kirjoittaa tiedotteessa.

Fivan päätös ei ole lainvoimainen. OP:lla on mahdollisuus valittaa markkinaoikeuteen 30 päivän kuluessa.

OP Helsinki myöntää tiedotteessaan, että asiakasomistajatalletuksen hyödyt on esitetty markkinointimateriaalissa ehtoja ja riskejä huomattavasti suuremmalla fonttikoolla.

Pankin toimitusjohtaja Jouko Pölönen kuitenkin sanoo tiedotteessa, että talletuksen tekeminen edellytti asiointia konttorissa, jossa kaikki ehdot ja sijoitustuotteen soveltuvuus asiakkaalle varmistettiin erikseen. Lisäksi asiakkaisiin otettiin Pölösen mukaan yhteyttä ennen talletusten erääntymistä ja varmistettiin, että asiakas ymmärtää tuotto-osuuksien riskit.

”Mikäli asiakas on ymmärtänyt Asiakasomistajatalletuksemme markkinoinnin väärin, lupaamme maksaa 3,25 prosentin koron koko talletusajalle. Tähän mennessä emme ole saaneet aiheesta asiakasyhteydenottoja”, Pölönen sanoo tiedotteessa.

OP Helsinki ottaa tiedotteessaan kantaa myös siihen, että Fiva pitää harhaanjohtavana väitettä siitä, että asiakkaiden varat ovat ”hyvässä tallessa”.

Vaikka tuotto-osuudet eivät ole talletussuojan tai pääomaturvan alaisia, OP-ryhmän jäsenpankit ovat kuitenkin vakavaraisia, OP Helsinki kirjoittaa. Uutistoimisto Bloomberg arvioi finanssiryhmän viime vuonna Euroopan vahvimmaksi pankiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat