Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä vaatii Nokian Renkaiden yrityssalaisuuden rikkomisesta ja väärinkäytöstä epäillyltä yhtiöltä 20 miljoonan euron rikoshyötyä

Nokian Renkaiden entisten työntekijöiden perustamalle Black Donuts Engineeringin työntekijöille vaaditaan vankeusrangaistuksia.

Talous
 
Reijo Hietanen
Black Donuts Engineering on Nokian Renkaiden entisten työntekijöiden perustama yritys.
Black Donuts Engineering on Nokian Renkaiden entisten työntekijöiden perustama yritys. Kuva: Reijo Hietanen

Kihlakunnansyyttäjä Matti Jakosuo vaatii Nokian Renkaiden yrityssalaisuuden rikkomisesta ja väärinkäytöstä syytetyille Black Donuts Engineeringin työntekijöille vankeusrangaistuksia.

Syyttäjä vaatii yhtiötä menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 20 miljoonaa euroa ja 400 000–600 000 euron yhteisösakkoa.

Oikeudenkäynnin valmisteluistunto alkoi tänään Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Kaikki rikoksesta syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä. Syyttömyysolettaman mukaan rikoksesta epäilty ja syytetty on syytön, kunnes hänen syyllisyytensä on laillisesti näytetty toteen.

Nokian Renkaiden palveluksesta irtisanoutui vuosina 2010–2011 useita työntekijöitä, jotka ovat mukana Black Donuts Engineeringissä. Nokian Renkaat teki syksyllä 2011 tutkintapyynnön epäillessään irtisanoutuneiden vieneen yhtiön yrityssalaisuuksia.

Rikoksesta syytettyjen hallusta on takavarikoitu kymmeniätuhansia Nokian Renkaiden tuote- ja tuotannonkehitykseen liittyviä tallenteita.

Syyttäjän mukaan tallenteilla olevia yrityssalaisuuksia on käytetty yhtiön toiminnassa tarjottaessa ja myytäessä rengastehdashankkeisiin liittyvää teknologiaa ja renkaiden tuotekehitystä useille ulkomaisille yhtiöille.

Black Donuts Engineeringin rahoittajana olevan Cleantech Industries Globalin hallinnossa on suomalaisen liike-elämän vaikuttajia.

Yksi rikoksesta epäilty on Nokian Renkaiden entinen johtoryhmän jäsen ja strategiajohtaja Jukka Mäkelä, joka on IDG Internationalin, Cleantech-yhtiöiden ja JPV Consultingin toiminnassa syyttäjän mielestä syyllistynyt yrityssalaisuuden väärinkäyttöön.

Syyttäjä vaatii IDG:tä menettämään rikosten tuottamana taloudellisena hyötynä yhdeksän miljoonaa euroa ja Mäkelän henkilökohtaisesti 2,6 miljoonaa euroa.

Haastehakemuksen mukaan Black Donuts Engineerin on myynyt rengastehtaan ja tuotannonkehitystä kiinalaiselle Triangle-yhtiölle. Suomalainen Vannetukku on markkinoinut maahantuomiaan Trianglen renkaita 100-prosenttisesti Suomessa suunnitelluiksi.

Syyttäjä vaatii Black Donuts Engineeringin toimitusjohtajalle Kai Hauvalalle vankeusrangaistusta, vähintään kolmen vuoden liiketoimintakieltoa ja menettämään valtiolle rikoksen tuottamana hyötynä 235 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat