Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF vaatii Kiinaa uudistumaan – päästöveron kiristyksellä vältettäisiin miljoonia ennenaikaisia kuolemia

Yritysten velkaantuminen, teollisuuden ylikapasiteetti ja monimutkainen finanssijärjestelmä tekevät Kiinasta haavoittuvan, IMF:n varapääjohtaja David Lipton kertoi Pekingissä.

Talous
 
© Kim Kyung Hoon / Reuters
Kiinan täytyy uudistua, sanoo Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.
Kiinan täytyy uudistua, sanoo Kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Kuva: © Kim Kyung Hoon / Reuters

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ohjeistaa Kiinaa muuttamaan taloutensa rakenteita pikaisesti.

Yrityssektorin velkaantuminen, teollisuuden ylikapasiteetti ja monimutkainen finanssijärjestelmä tekevät Kiinan taloudesta haavoittuvan, IMF:n varapääjohtaja David Lipton kertoi tiistaina vieraillessaan Pekingissä.

”Kiinan uudistuminen on oleellista sille itselleen ja koko muulle maailmalle”, Lipton kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Liptonin mukaan Kiina on jo siirtänyt merkittävässä määrin taloutensa painopistettä raskaasta teollisuudesta palveluihin.

Monilla alueilla, kuten luototuksen ja velkaantumisen kasvun hillitsemisessä sekä valtio-omisteisten yritysten hallinnoinnissa edistys on kuitenkin ollut kehnoa.

”Yritysten velkataakka on noussut nopeasti, vaikka se on edelleen hallittavissa. Siihen puuttuminen on olennaista, jotta voimme välttää vakavia ongelmia tulevaisuudessa.”

Lisäksi IMF ehdotti Kiinalle yhtenä järkevänä uudistuksena fossiilisten polttoaineiden ja päästöjen verotuksen kiristämistä.

”Oikealla tasolla esimerkiksi hiilen verotus vähentäisi merkittävästi ilmansaasteita ja voisi estää 4–5 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuoteen 2030 mennessä”, Lipton sanoi.

Kiinan pyrkimys muuttaa taloutensa painopistettä investointi- ja vientivetoisesta mallista kohti palveluvetoisempaa ja markkinaehtoisempaa taloutta on ollut vaikea.

Maan päättäjät haluavat siirtyä kohti oikeaa suuntaa, mutta pelkäävät ottavansa liian suuria toimia, jotka voisivat vaurioittaa vakavasti talouskehitystä.

Yksi esimerkki tästä on valuutta juan, jonka arvon Kiina salli viime syksynä vaihdella vapaammin. Se oli edellytys juanin pääsyyn osaksi IMF:n kansainvälistä valuuttakoria.

Sen jälkeen maan keskuspankki on kuitenkin joutunut käyttämään yhteensä 473 miljardia dollaria eli noin 416 miljardia euroa juanin arvon ylläpitämiseksi. Laskelman on tehnyt talouslehti Financial Times. Massiivisen tukitoimen taustalla on ollut pelko siitä, että juanin arvo heikentyisi merkittävästi haluttua enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat