Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset teleoperaattorit varautuvat nostamaan hintojaan

Euroopan komission esitys verkkovierailuiden tukkumaksuista ei tyydytä operaattoreita.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Elisa pelkää 100 miljoonan euron lisäkustannuksia, jos komissio ei supista verkkovierailun tukkumaksua riittävän paljon.
Elisa pelkää 100 miljoonan euron lisäkustannuksia, jos komissio ei supista verkkovierailun tukkumaksua riittävän paljon. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Tausta

Ulkomaan palvelumaksu

Teleoperaattoreiden hinnoittelu kuluttajille perustuu puheluiden, tekstiviestin ja tiedonsiirron määrään Suomessa.

Kun kuluttaja matkustaa ulkomaille, ulkomainen teleoperaattori perii suomalaiselta teleoperaattorilta palvelumaksun verkkonsa käyttämisestä. Palvelumaksua kutsutaan verkkovierailun tukkumaksuksi.

Maksun takia suomalaiselle teleoperaattorille tulee lisäkustannuksia, joita se ei voi kattaa muuta kuin perimällä ne tavalla tai toisella asiakkailtaan. Tähän saakka kustannukset on peritty asiakkailta ulkomaanliikenteen verkkovierailumaksuna.

Euroopan unionin tavoitteena on, että kuluttajilta perittävät verkkovierailumaksut poistuisivat kesällä 2017. Maksujen poistamisella on tarkoitus edistää tietoyhteiskuntaa.

Kuluttajien ei tarvitsisi miettiä tiedonsiirron hintaa, vaan he voisivat käyttää puhelimiaan ja tablettejaan samalla hinnalla kuin kotimaassaan. Suomalaiset teleoperaattorit pitävät tärkeänä, että EU:n tukkumaksu olisi pienempi kuin kuluttajilta kotimaassa perittävä hinta.

Suomalaiset teleoperaattorit varautuvat hinnankorotuksiin, koska Euroopan komissio todennäköisesti supistaa verkkovierailujen tukkumaksuja vähemmän kuin operaattorit haluaisivat.

Helsingin Sanomien kahdesta lähteestä saaman tiedon mukaan komissio esittää, että verkkovierailun tukkumaksu ilman arvonlisäveroa saisi olla noin sentin (0,01 euroa) megatavua kohden. Nykyisin maksu on viisi senttiä.

Komissio kertoo esityksestään keskiviikkona. Suomen suurin teleoperaattori Elisa arvioi, että komission ehdottamalla tukkuhinnalla sen kustannukset kasvaisivat vuodessa noin 25 eurolla asiakasta kohden.

”Vuositasolla puhutaan siis noin 100 miljoonan euron kustannuksista. Kun erillisistä asiakkaiden maksamista verkkovierailumaksuista luovutaan, tulee nämä kustannukset todennäköisesti siirtää kotimaisten asiakkaiden maksettavaksi”, sanoo Elisan liittymäliiketoiminnan johtaja Henri Korpi.

Hänen mukaansa säännellyn verkkovierailun tukkumaksun pitäisi olla noin 0,5 senttiä megatavulta, jotta siitä ei tulisi merkittäviä lisäkustannuksia.

Verkkovierailujen tukkumaksu tarkoittaa kustannusta, jonka teleoperaattorit maksavat toisilleen asiakkaidensa puheluista, tekstiviesteistä ja tiedonsiirrosta ulkomailla.

Suurin ongelma on tiedonsiirto. Suomessa kuluttajat hyödyntävät puhelimien ja taulutietokoneiden tiedonsiirrossa paljon matkapuhelinverkkoa, koska hinnat ovat edulliset, verkot toimivat verraten hyvin ja suomalaisten teleoperaattoreiden liittymissä on Suomessa usein rajoittamaton tiedonsiirto.

Ulkomailla kuluttajien tiedonsiirto tapahtuu enemmän langattoman lähiverkon eli wifin välityksellä, koska tiedonsiirto matkapuhelinverkossa on usein selvästi kalliimpaa kuin Suomessa.

Ulkomaiset teleoperaattorit laskuttavat asiakkaitaan yleensä sen mukaan, mikä on tiedonsiirron määrä. Toisin sanoen tiedonsiirtoa on rajoitettu.

Mitä suurempi tukkumaksu on, sitä enemmän suomalaiset teleoperaattorit joutuvat maksamaan ulkomaisille operaattoreille.

Lisäksi suomalaisten teleoperaattoreiden asiakkaat matkustavat ulkomailla enemmän kuin ulkomaisten teleoperaattoreiden asiakkaat matkustavat Suomessa.

Verkkovierailumaksujen tukkumaksun supistamista lähelle nollaa ovat vastustaneet Helsingin Sanomien tietojen mukaan etenkin Etelä-Euroopan suuret teleoperaattorit. Mitä suurempi tukkumaksu on, sitä enemmän teleoperaattorit saavat verkkovierailuista maksuja valtioissa, joissa on paljon matkailijoita.

”Varaudumme mahdollisiin hinnankorotuksiin, mutta korotuksiin vaikuttaa se, mikä tulee olemaan kohtuullisen käytön raja”, sanoo Suomen kolmanneksi suurimman teleoperaattorin Dna:n kuluttajaliiketoiminnasta vastaava johtaja Pekka Väisänen.

Kohtuullisena käyttönä pidetään tiedonsiirron määrää, joka teleoperaattoreiden on taattava asiakkaille ilman verkkovierailumaksua. Siitä komissio päättää todennäköisesti loppuvuonna.

Suomen kolmanneksi suurin operaattori Sonera ei kommentoinut asiaa.

Euroopan unionin tavoitteena on, että kuluttajilta perittävät verkkovierailumaksut poistuisivat kokonaan kesällä 2017.

Elisa joutui keväällä ankaran arvostelun kohteeksi, koska se päätti hidastaa asiakkaidensa tiedonsiirtoa ulkomailla EU:n tiedonsiirtoa koskevan kuluttajahintasääntelyn takia. Yhtiö perui sittemmin päätöksensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat