Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen turkisviennin arvo on romahtanut – huutokaupassa riittää silti tohinaa

Kiina ja Venäjän heikko suhdanne latistavat Suomen turkisvientiä.

Talous
 
Heidi Huotilainen
Markus Jokela / HS
Ostaja ilmaisee halukkuuttaan ostaa parhaillaan kaupattava nahkaerä Saga Fursin turkishuutokaupassa Vantaalla.
Ostaja ilmaisee halukkuuttaan ostaa parhaillaan kaupattava nahkaerä Saga Fursin turkishuutokaupassa Vantaalla. Kuva: Markus Jokela / HS

Meklari huutaa kohoavia hintoja kovaa vauhtia. Enimmäkseen kiinalaisista miehistä koostuva huutokauppaväki mölisee ja viittoilee tarjousten merkiksi turkishuutokauppayhtiö Saga Fursin huutokaupassa Vantaalla tiistaina.

Meklari kopauttaa pöytää, ja nahkojen omistus siirtyy tuottajilta ostajille. Fyysisistä nahkoista ei kuitenkaan nähdä vilaustakaan salissa, vaan kauppaa käydään katalogeista näkyvien numerosarjojen avulla. Ostajat ovat voineet tutusta nahkoihin lähemmin ennen varsinaista huutokauppaa.

Osa salissa olevista ihmisistä puhuu puhelimessa. He ovat todennäköisesti yhteydessä toisessa maassa olevaan päämieheensä, joka lopulta ostaa nahkat huutokaupassa olevalta ostajalta.

Saga Furs järjestää huutokauppoja neljästi vuodessa. Valtaosa nahkoista myydään niiden aikana. Tässä yhdeksänpäiväisessä huutokaupassa on tarjolla yhteensä yli neljä miljoonaa ketun-, minkin- ja suomensupinnahkaa.

Turkiskaupan suhdanteet ovat viime aikoina osoittaneet jyrkästi alas. Turkiksen kysyntää ovat laskeneet Kiinan taloudellinen epävarmuus ja Venäjän markkinoiden vaikeudet kaudella 2014–2015, mikä taas on osaltaan johtanut ylitarjontaan.

Suomalaisen turkisviennin arvo on romahtanut. Tullin tilastojen mukaan vuotia, nahkoja ja turkisnahkoja vietiin Suomesta tammi–maaliskuussa 50 miljoonan euron arvosta, mikä on alle puolet vuodentakaisesta.

Tuotannon sopeutuminen kysynnän muutoksiin vie aikaa, sillä turkiseläimiä tuotetaan parin vuoden aikajänteellä. Vuonna 2015 aloitettu tuotanto saadaan siis myyntiin vasta vuonna 2017.

Saga Furs antoi viime viikolla tulosvaroituksen, sillä yhtiön tulos jää selvästi tappiolliseksi. Yhtiön osakkeen arvo on laskenut alle 14 euroon kun se runsaat kaksi vuotta sitten kävi lähes 50 eurossa.

Kauden aiemmissa huutokaupoissa saatiin myytyä vain alle puolet nahkoista, eikä nyt käynnissä oleva huutokauppa pelasta tilannetta sataprosenttisesta myynnistä huolimatta. Osa jo lajitelluista nahkoista jää myytäväksi vasta seuraavalla kaudella, mikä vaikuttaa negatiivisesti tämän kauden lukuihin.

Valtaosa Saga Fursin asiakkaista ovat Kiinasta ja ylipäätään Aasiasta, jossa on paljon ompeluteollisuutta. Vaikka Kiinassa kasvatetaan turkiseläimiä, ne eivät Saga Fursin mukaan pärjää suomalaiselle laadulle. Eettisyys on yhtiön mukaan yksi suomalaisten nahkojen kilpailuvalteista.

Kiinan keskiluokkaistuminen ja kaupungistuminen ovat lisänneet Saga Fursin toimitusjohtajan Pertti Falleniuksen mukaan turkiksen kysyntää. Kiinan talouden kasvuvauhdin hidastumisesta huolimatta absoluuttinen kasvu on edelleen miltei yhtä suuri kuin kovina kasvuvuosina. Hän pitää kuitenkin hyvänä sitä, että länsieurooppalaiset muotitalot käyttävät entistä enemmän turkista.

”Kiina vetää vähän henkeä ja jatkaa kasvua. Uskon suuren kuvan olevan erittäin positiivinen. Tuotannon pitää vain sopeutua”, Fallenius sanoo.

Ylituotantotilanteissa Kiina on Falleniuksen mukaan yleensä ollut se, joka on vähentänyt tuotantoaan ensin. Tuotanto on siis jatkunut Pohjois-Euroopassa, jossa elinkustannukset ovat korkeat. Turkisalalla osaaminen ja laatu ovat tärkeitä, mikä on Falleniuksen mukaan Suomen etu korkeista työvoimakustannuksista huolimatta.

”Turkisala on yksi harvoja aloja, joissa Kiina putoaa kilpailusta. Moni muu ala on ollut vaikeammassa tilanteessa Kiinan takia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat