Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä vaati ankaria rangaistuksia Nokian Renkaiden yrityssalaisuuden rikkomisesta epäillyille

Nokian Renkaiden entisten työntekijöiden perustamalle Black Donuts Engineeringin työntekijöille vaaditaan vankeusrangaistuksia.

Talous
 
Reijo Hietanen
Black Donuts Engineering on Nokian Renkaiden entisten työntekijöiden perustama yritys.
Black Donuts Engineering on Nokian Renkaiden entisten työntekijöiden perustama yritys. Kuva: Reijo Hietanen

Kihlakunnansyyttäjä Matti Jakosuo vaatii Nokian Renkaiden yrityssalaisuuden rikkomisesta ja väärinkäytöstä syytetyille Black Donuts Engineeringin työntekijöille vankeusrangaistuksia. Lisäksi hän vaatii yhtiötä menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 20 miljoonaa euroa ja 400 000–600 000 euron yhteisösakkoa.

Oikeudenkäynnin valmisteluistunto alkoi tiistaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Kaikki rikoksesta syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä. Syyttömyysolettaman mukaan rikoksesta epäilty ja syytetty on syytön, kunnes hänen syyllisyytensä on laillisesti näytetty toteen.

Nokian Renkaiden palveluksesta irtisanoutui vuosina 2010–2011 useita työntekijöitä, jotka ovat mukana Black Donuts Engineeringissä.

Rikoksesta syytettyjen hallusta on takavarikoitu kymmeniätuhansia Nokian Renkaiden tuote- ja tuotannonkehitykseen liittyviä tallenteita.

Syyttäjän mukaan tallenteilla olevia yrityssalaisuuksia on hyödynnetty, kun Black Donuts Engineering on myynyt rengastehdashankkeisiin liittyvää teknologiaa ja renkaiden tuotekehitystä useille ulkomaisille yhtiöille.

Black Donuts Engineeringin rahoittajana olevan Cleantech Industries Globalin hallinnossa on suomalaisen liike-elämän vaikuttajia. Yhtiöön liittyy myös Nokian Renkaiden entinen johtoryhmän jäsen ja strategiajohtaja Jukka Mäkelä, jota syytetään yrityssalaisuuden väärinkäytöstä. Hän on IDG Internationalin, Cleantech-yhtiöiden ja JPV Consultingin toiminnassa syyttäjän mielestä syyllistynyt yrityssalaisuuden väärinkäyttöön.

Syyttäjä vaatii IDG:tä menettämään rikosten tuottamana taloudellisena hyötynä yhdeksän miljoonaa euroa ja Mäkelän henkilökohtaisesti 2,6 miljoonaa euroa. Lisäksi syyttäjä vaatii hänelle ehdollista vankeusrangaistusta.

Haastehakemuksen mukaan Black Donuts Engineerin on myynyt rengastehtaan tuotannon kehitystä kiinalaiselle Triangle-yhtiölle. Suomalainen Vannetukku on markkinoinut maahantuomiaan Trianglen renkaita 100-prosenttisesti Suomessa suunnitelluiksi.

Black Donuts Engineeringin toimitusjohtajalle Kai Hauvalalle syyttäjä vaatii vankeusrangaistusta, vähintään kolmen vuoden liiketoimintakieltoa ja 235 000 euron rikoshyödyn menettämistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat