Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueiden kamppailu rekkakuskien äänistä on surullista seurattavaa – kiistelty laki­uudistus ei oikeasti tapa kuljetusalaa

Kiista ulkomaisten rekkojen sääntelyn höllentämisestä paisui suhteettomaksi, kun Sdp ja perussuomalaiset kamppailevat rekkakuskien äänistä, kirjoittaa analyysissään HS:n Jarno Hartikainen.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
EU-direktiivin mukaan toiseen EU-maahan tavaraa toimittava kuski saa tehdä kohdemaassa kolme sisäistä kuljetusta viikon aikana, jonka jälkeen hänen on poistuttava maasta.
EU-direktiivin mukaan toiseen EU-maahan tavaraa toimittava kuski saa tehdä kohdemaassa kolme sisäistä kuljetusta viikon aikana, jonka jälkeen hänen on poistuttava maasta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Näin kabotaasisäännöt muuttuvat

 EU-direktiivin mukaan toiseen EU-maahan tavaraa toimittava kuski saa tehdä kohdemaassa kolme sisäistä kuljetusta viikon aikana, jonka jälkeen hänen on poistuttava maasta.

 Suomen lainsäädännössä on lisäksi ollut tiukempi rajoite: kolmessa kuukaudessa kuljetuksia saa olla enintään kymmenen.

 Komissio on vuosien ajan vaatinut Suomea poistamaan lisärajoitukset. Hallitus taipui muutokseen, kun komissio uhkasi viedä asian EU-tuomioistuimeen.

Sdp kävi viime viikolla ärhäkkään hyökkäykseen hallitusta ja erityisesti perussuomalaisia vastaan. Taustalla oli eduskunnan liikennevaliokunnan torstainen päätös, jossa se hyväksyi niin kutsutun kabotaasiuudistuksen. Sen seurauksena toisesta EU-maasta Suomeen tavaraa toimittava kuski saa keikkansa yhteydessä tehdä maan sisäisiä kuljetuksia aiempaa vapaammin. Kotimainen kuljetusala vastustaa uudistusta vimmaisesti.

Uudistus on erityisen karvas pala perussuomalaisille, koska kuljetusalalla on paljon puolueen äänestäjiä. Lisäksi uudistus tarkoittaa myöntymistä Brysselin tahtoon.

Taustalla on Suomen ja komission vuosia kestänyt kädenvääntö kansallisista kabotaasirajoituksista, jotka ovat selvästi EU-sääntöjä tiukemmat. Aiemmat hallitukset viivyttelivät lisärajoitusten purkua, kunnes komissio viime keväänä uhkasi viedä asian tuomioistuimeen. Lainsäädännön muutos kaatui nykyisen hallituksen käsiin.

Liikennevaliokunnan päätöksen jälkeen Sdp kävi hallituksen kimppuun. Puolueen tiedotteen mukaan päätös on kuolinisku kotimaiselle kuljetusalalle. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan edessä on konkurssiaalto.

Lausuntojen perusteella voisi erehtyä luulemaan, että lakimuutos on sisällöltään radikaali ja ulkomainen kilpailu Suomessa kovaa. Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa.

Täysin luotettavia tilastoja kabotaasin laajuudesta ei ole, mutta kaikki arviot viittaavat siihen, että ulkomaisten kuskien kyydissä kulkee häviävän pieni osa Suomen sisäisestä maanteiden tavaraliikenteestä. Suomi kun ei sijaitse EU:n valtaväylien varrella.

Arvioita ilmiön laajuudesta on esimerkiksi tullilla, joka valvoo liikennettä satamissa ja rajanylityspaikoilla.

”Kabotaasin osuus kaikista kuljetuksista on arviolta yhden prosentin luokkaa, josta ehkä neljännes on laitonta kabotaasia”, tullin valvontapäällikkö Kari Marjamäki sanoo.

EU:n tilastoviranomainen Eurostat asettaa luvun vielä alemmaksi: sen mukaan kabotaasin osuus kaikista kuljetuksista Suomessa on 0,4 prosenttia. Osuus on EU:n pienimpiä. Yleisintä kabotaasiliikenne on Belgiassa, Itävallassa, Ranskassa ja Saksassa, missä ulkomaiset kuskit hoitavat 5–8 prosenttia kuljetuksista.

Ei myöskään pidä erehtyä luulemaan, että maantiekuljetukset vapautuvat nyt täysin ulkomaiselle kilpailulle. Suomi ainoastaan purkaa EU-sääntelyä tiukemmat rajoitukset. Jatkossa Suomeen tavaraa tuova virolaiskuski saa hoitaa viikon sisään kolme sisäistä kuljetusta, jonka jälkeen hänen on poistuttava maasta.

Uudistus koskee ainoastaan toisten EU-maiden kuskeja. Venäläiskuskeilta kabotaasi on yhä kiellettyä.

Lakiesitykseen liittyy aitoja riskejä muun muassa harmaan talouden lisääntymisen osalta, mutta uhkien – todellisten ja kuviteltujen – varjoon jäävät esityksen hyödyt. Kuljetusten optimointi helpottuu, mikä lisää energia- ja kustannustehokkuutta, mikä laskee kuljetusten hintoja.

Lisäksi kabotaasin avaaminen EU:ssa on toistaiseksi ollut kotimaiselle kuljetusalalle suurempi hyöty kuin haitta. Suomalaiset kuljettajat tekevät kuljetuksia toisissa EU-maissa monta kertaa enemmän kuin muiden maiden kuskit kuljetuksia Suomessa.

On vaikea kuvitella, että tämä esitys tappaisi kotimaisen kuljetuselinkeinon.

Hyökkäys kertoo Sdp:n yrityksestä haalia viimeisetkin pettyneet duunariäänestäjät perussuomalaisten leiristä. Perussuomalaiset puolustautuivat vierittämällä syytä edellisille hallituksille.

Kyseessä on surullinen esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun puolueet alkavat kilpailla siitä, kuka ajaa kapean eturyhmän asioita tehokkaimmin.

Eikä kisa jää tähän. Kabotaasikysymyksessä profiloitunut kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) ehätti jo kysymään, aikooko perussuomalaiset seuraavaksi vapauttaa taksiliikenteen. Tämän Timo Soini (ps) on jo etukäteen luvannut estää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat