Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fiva salasi väärin asiakirjoja

Ylin tuomioistuin arvosteli Finanssivalvonnan toimintaa

Talous
 

Korkein hallinto-oikeus (KHO) avasi keskiviikkona Finanssivalvonnan (Fiva) päätöksentekoa kahdella ratkaisulla. Päätökset antavat entistä paremman mahdollisuuden saada tietoa Fivan toiminnasta ja valvoa markkinoita valvovan viranomaisen toimintaa.

Ennakkopäätöksen luonteinen vuosikirjapäätös koskee Talvivaara-asiakirjoja. Fiva kieltäytyi antamasta niitä toimittaja Salla Vuorikoskelle marraskuussa 2013.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että Fiva ei voi salata asiakirjoja vetoamalla valvontatehtävänsä vaarantumiseen. Fiva oli väittänyt, että valvottavien luottamus sitä kohtaan vaarantuisi, jos se luovuttaisi asiakirjoja.

Fivan mukaan tämä voisi johtaa siihen, että valvoja ei saisi tarvitsemiaan tietoja yhtiöiltä. Korkein hallinto-oikeus katsoi kuitenkin, että Fivan oikeus saada tietoja pörssiyhtiöltä ei perustu luottamukseen, vaan lakiin.

Tietojen antamisen Talvivaaraan liittyvien valvontakirjeiden sisällöstä ei näin ollen voitu katsoa vaarantavan Finanssivalvonnan suorittaman valvonnan tai sen tarkoituksen toteutumista, KHO katsoi.

Korkein hallinto-oikeus antoi keskiviikkona myös toisen vastaavan ratkaisun.

Toimittaja Jari Hanska oli pyytänyt Jorma Ollilan, Georg ja Henrik Ehrnroothin sekä Pöyryn, Nokian ja Ollilan sijoitusyhtiö Kestrelin mahdollisia valvonta-asiakirjoja.

Myös näiden osalta oikeus katsoi, että Finanssivalvonta ei voi enää automaattisesti salata asiakirjoja, vaan jokaisen julkisuus pitää arvioida erikseen.

KHO palautti asiakirjapyynnön Fivalle, joka pitää arvioida asiakirjojen ja tietojen julkisuus ja salassa pidettävyys asiakirja- ja tietokohtaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat