Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajien ennakointi piti paikkansa – USA:n keskuspankki pitää ohjauskoron ennallaan

Talous
 
Kevin Lamarque / Reuters
Yhdysvaltojen keskuspankin päärakennus Washingtonissa.
Yhdysvaltojen keskuspankin päärakennus Washingtonissa. Kuva: Kevin Lamarque / Reuters
Fakta

Joulukuun historiallinen päätös

  Viime joulukuussa Yhdysvaltojen keskuspankki teki historiallisen päätöksen nostamalla ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä.

 Seitsemän vuoden poikkeuksellinen ajanjakso alkoi joulukuussa 2008, jolloin keskuspankki asetti ohjauskoron 0,00–0,25 prosenttiin.

 Sitä ennen syyskuussa 2008 rahoitusmarkkinoiden kriisi kärjistyi investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon.

 Joulukuun päätös koronnostosta oli historiallinen myös siksi, että sitä ennen Yhdysvaltojen keskuspankki oli kiristänyt rahapolitiikkaansa viimeksi vuonna 2006.

Yhdysvaltojen keskuspankki päätti ennakko-odotusten mukaisesti pitää ohjauskoron ennallaan 0,25–0,50 prosentissa. Rahapolitiikasta päättävä keskuspankin avomarkkinakomitea vihjaa kuitenkin varautuvansa rahapolitiikan kiristämiseen myöhemmin tänä vuonna.

Keskuspankki perusteli rahapolitiikan kiristämisestä pidättäytymistä sillä, että kehitys työmarkkinoilla on ollut ennakoitua heikompaa. Avomarkkinakomitea mainitsee myös ulkomaiset riskit, joilla se viittaa todennäköisesti Britannian mahdolliseen eroamiseen Euroopan unionista.

Keskuspankin suhdanne-ennusteen mukaan talouden kasvuvauhti hidastuu hieman tänä vuonna. Uuden ennusteen mukaan Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 2,0 prosenttia. Maaliskuussa arvio kuluvan vuoden talouskasvusta oli 2,2 prosenttia.

Ennusteen mukaan talouskasvu pysyy ennallaan tasan kahdessa prosentissa myös ensi vuonna ja vuonna 2018. Edellisessä ennusteessa keskuspankki arvioi bruttokansantuotteen kasvavan ensi vuonna 2,1 prosenttia ja 2,0 prosenttia vuonna 2018.

Toukokuussa Yhdysvaltojen työllisyyden myönteinen kehitys hidastui merkittävästi.

Se herätti sijoittajien ja ekonomistien keskuudessa epäilyjä, että keskuspankki lykkää rahapolitiikan kiristämistä.

Yhdysvaltojen työministeriön mukaan maatalouden ulkopuolella työllisten määrä kasvoi vain 38 000:lla toukokuussa. Työllisyys heikkeni etenkin tehdastuotannossa ja rakennusteollisuudessa.

Viimeksi kehitys on ollut yhtä huonoa syyskuussa 2010. Kuluvan vuoden huhtikuussa työllisten määrä kasvoi 123 000:lla, joten toukokuussa työllisyyden kehittyminen heikkeni merkittävästi.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on huomattava vaikutus koko maailmantalouteen. Keskuspankin rahapoliittinen päätös on aina yksi maailman tärkeimpiä taloustietoja. Keskiviikkona huomio kiinnittyy todennäköisesti siihen, miten keskuspankki arvioi Yhdysvaltojen talouden näkymiä.

Alkuvuonna Yhdysvaltojen talouden kasvuvauhti oli 0,8 prosenttia, mikä oli ennusteita hitaampaa. Yhdysvaltojen talous on kasvanut verraten vakaasti jo useita vuosia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat