Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euromaiden elvytysrahastoa suunnitellaan jo, vaikka jäsenmailla on vaikeuksia sopia edes nykyisistä ehdotuksista

Talous
 
Mario Draghi, Valdis Dombrovskis ja Klaus Regling.
Mario Draghi, Valdis Dombrovskis ja Klaus Regling.
Fakta

Valtiovarainministerit koolla torstaina

 EU-maiden valtiovarainministerit tapaavat tänään torstaina Luxemburgissa.

 Kokouksessa on tarkoitus sopia veronkierron vastaisen direktiivin sisällöstä sekä siitä, kuinka yhteiseen talletussuojaan siirrytään.

 Samalla euromaiden valtiovarainministerit hyväksyvät muodollisesti seuraavan, 7,5 miljardin euron hätälainaerän myöntämisen Kreikalle. Lainan antaa EVM.

Komissio hahmottelee parhaillaan suunnitelmia euroalueen yhteiseksi elvytysrahastoksi, jonka tarkoituksena on auttaa ongelmiin ajautuvia euromaita tasaamaan suhdanteita.

EU-lähteiden mukaan yksi keskusteluissa pyörivä vaihtoehto on, että puskurirahasto rakentuisi komissaari Jyrki Kataisen vetovastuulla olevan investointiohjelman päälle.

Eurokriisissä rahaliiton koossa pysymisen edellytyksiä on yritetty parantaa monin keinoin, kuten lisäämällä talouden valvontaa ja perustamalla euroalueen yhteinen pelastusrahasto sekä yhteinen pankkivalvoja. Rakenteissa nähdään kuitenkin yhä puutteita.

Niiden korjaamista on toistuvasti vaatinut muun muassa Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi. Viime viikolla Brysselin talousfoorumissa pitämässään puheessa Draghi sanoi, että euroalueen rakenteisiin ja tulevaisuuteen liittyvä epävarmuus pidättelee osaltaan investointeja Euroopassa.

”Voin vain alleviivata sitä, mikä hinta EU:n ja euroalueen hallinnon uudistamisen lykkäämisellä on ja kuinka tällaisen epävarmuuden nopea poistaminen lisäisi hyvinvointia ja vakautta”, Draghi sanoi.

Samassa tilaisuudessa puhunut rahaliitosta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis nimesi juuri puskurirahaston yhdeksi lähiaikojen tärkeimmistä hankkeista.

Euromaiden mahdollisuudet sopeutua äkillisiin suhdannevaihteluihin ovat rajalliset. Valuutan devalvointi ei onnistu, sillä mailla ei ole kansallisia keskuspankkeja. Suomen esimerkki osoittaa, että sisäinen devalvaatio eli palkkojen pienentäminen on hidas ja vaikea toimenpide.

Euromaiden velkaantumista rajoittavat budjettisäännöt puolestaan pienentävät valtion taloudenpidon liikkumatilaa. Tilanteessa, jossa maan velkasuhde ja alijäämä ovat jo entuudestaan suuria, maa ei pysty piristämään taloutta ottamalla uutta velkaa julkisiin investointeihin.

”Rahoitusmekanismi voisi tarjota edullisin ehdoin lainoja, joilla tuetaan investointeja maissa, jotka ovat joutuneet talousongelmiin”, Dombrovskis kuvasi euroalueen yhteisen puskurirahaston ideaa.

Hänen mukaansa EU:n nykyinen investointiohjelma voisi toimia esimerkkinä rahastolle.

Tämä viittaa siihen, ettei puskurirahastosta haluta julkisten investointien rahoituslähdettä. Viime vuonna käynnistetyn EU:n investointiohjelman (ESIR) idea on, että pientä määrää julkista rahaa sekä tappiontakausta käytetään houkuttimena yksityisille sijoittajille. Investoinnit ovat yksityisiä hankkeita.

Puskurirahasto ei näin olisi varsinainen kriisityökalu, vaan sen tehtävä olisi toimia ennalta ehkäisevänä apuna, jotta euromaat eivät enää joutuisi turvautumaan hätälainoihin.

Tällaisena esitys olisi pettymys heille, jotka haluavat euroalueelle ison yhteisen elvytysbudjetin. Toisaalta riskinjakoon epäluuloisesti suhtautuville maille se on helpompi niellä.

Lisäksi lainoihin perustuva puskuri on helpompi toteuttaa, sillä perustaminen ei vaatisi EU:n perussopimuksen muuttamista. Perussopimus kieltää pysyvät tulonsiirrot euromaiden välillä.

Mallin puolesta on puhunut myös Euroopan vakausmekanismin (EVM) pääjohtaja Klaus Regling. Hän vastustaa pysyviä tulonsiirtoja euromaiden välillä, mutta on samalla sitä mieltä, että riskinjakoa maiden kesken on lisättävä.

”On useita esityksiä siitä, kuinka rajallisella budjetilla voidaan tasata äkkinäisiä iskuja. Tämä voidaan suunnitella siten, ettei se johda pysyviin tulonsiirtoihin tai velkojen yhteisvastuuseen”, Regling totesi tällä viikolla puheessaan Puolassa.

Elvytysrahasto on osa komission suunnitelmia euroalueen elinkelpoisuuden parantamiseksi. Keskustelut ovat toistaiseksi alustavalla tasolla. Aikeistaan komissio kertoo tarkemmin ensi keväänä.

Todennäköisesti aloitteet euroalueen integraation syventämiseksi eivät etene lähivuosina nopeasti. Euromailla on sulateltavaa jo nykyisissä esityksissä.

Viime syksynä komissio esitti, että euroalueella siirryttäisiin vaiheittain yhteiseen talletussuojaan. Esitys jakaa jäsenmaita.

Esimerkiksi Suomen hallitus ei hyväksy riskien jakamista, ellei samalla myös vähennetä ongelmapankkien riskejä. Tämä tarkoittaa ongelmaluottojen siivoamista ja valtionlainojen riskien uudelleenarviointia.

Vaatimukset ovat myrkkyä Etelä-Euroopan maille ja etenkin Italialle, jossa pankeilla on suuria ongelmia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat