Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Suomi on noussut digitaalisen kehityksen kärkimaaksi

Etlatiedon selvityksen mukaan Suomella maailman parhaat mahdollisuudet hyötyä digitaalisuudesta

Talous
 

Suomi on maailman kärkimaa digitaalissa kehityksessä.

Näin toteaa digitaalisuuden astetta mittaava Etlatiedon digibarometri, jossa on mukana 22 maata. Kolmatta kertaa tehdyssä selvityksessä Suomi on parantanut asemiaan joka vuosi. Viime vuonna Suomi sai hopeaa, nyt kultaa.

Tämän vuoden digibarometrin mukaan Suomella on maailman parhaat edellytykset hyötyä syvenevästä digitalisoitumisesta. Suomi on tasaisen hyvä kaikessa, mutta esimerkiksi digitaalisuuden käytössä Suomi jää sijalle viisi ja digitaalisuuden vaikutuksissa sijalle kolme.

Viime vuoteen verrattuna etenkin julkisen sektorin digitekniikan käytössä on tapahtunut suuri parannus.

Suomen jälkeen tulevat muut Pohjoismaat järjestyksessä Norja, Tanska ja Ruotsi.

”Kehitys Suomessa on ollut myöhäisen heräämisen jälkeen nopeaa, mutta toisaalta digitaalinen disruptio ravistelee maatamme poikkeuksellisen voimakkaasti”, Etlatiedon digibarometriä koskevassa tiedotteessa sanotaan.

Disruptio tarkoittaa olemassaolevia bisnesrakenteita hajottavasta muutoksesta, mikä usein johtuu uusista innovaatioista.

Tiedotteen mukaan vielä vuonna 2014 vaikutti siltä, että monet digin uudet ilmiöt olivat yllättäneet pääjoukon suomalaisista toimijoista.

”Kärkipaikasta huolimatta digitaalisuus on edelleen Suomelle suuri, pitkälti hyödyntämätön mahdollisuus. Hyötyjä ei ole lähellekään ulosmitattu”, sanoo digibarometrin toteuttaneen Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen.

Rouvinen sanoo, että Maailmanpankin mukaan edessä oleva digitaalinen disruptio on Suomessa poikkeuksellisen suuri. ”Onneksi digibarometrin perusteella näyttää siltä, että edellytykset sen kohtaamiseen ovat maailman parhaat”. Rouvinen sanoo.

Rahoituspalvelut ovat Suomen digitalisaation johtotähti, kaupan alalla suomalaisyritykset jäävät kuitenkin kauas esimerkiksi Ruotsin taakse.

Digibarometrissa maat pannaan järjestykseen 36 muuttujan perusteella. Barometri selvittää muun muassa, miten maassa on hyödynnetty digitaalisuutta yhteiskunnallisesti. Sijoitukseen ei vaikuta maan koulutustaso eikä maan rooli tietotekniikan alan tuottajana.

Mittaus toteutetaan kolmella tasolla, jotka ovat edellytykset, käyttö ja vaikutukset sekä kolmella pääsektorilla, jotka ovat yritykset, kansalaiset ja julkinen sektori.

Kansainvälistä kilpailua verkkokaupassa selvitettiin Googlen hakutulosten mainoksiin kohdistuvilla klikkauksilla. Analysointi osoitti, että ulkomaiset verkkokauppatoimijat käyvät yhä hanakammin suomalaisasiakkaiden kimppuun, mutta suomalaiset ovat itse passiivisia kansainvälisillä verkkokauppamarkkinoilla.

”Kotimarkkinalla digitaalinen kilpailu kiristyy, ja kaikilla tutkituilla toimialoilla jo yli puolet hakumainosklikkauksista johtaa ulkomaiseen verkkopalveluun. Toisaalta analyysi osoittaa, että suomalaisyrityksillä on vielä paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla”, sanoo Googlen analyytikko Jaakko Pihlaja Etlatiedon tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat