Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarin talousfoorumi mittaa Venäjän ja EU:n taloussuhteita – Venäjä näkee suhteiden jo parantuneen

Talous
 
Max Rossi / Reuters
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker saapuu Pietarin foorumin suurimmaksi vieraaksi.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker saapuu Pietarin foorumin suurimmaksi vieraaksi. Kuva: Max Rossi / Reuters

Pietari

Pietarin kansainvälinen talousfoorumi avaa ovensa tänään torstaina. Tapahtuma oli alun perin Venäjän suurponnistus Sveitsin Davosin talousfoorumin vastineeksi.

Vuosittain toistuvan foorumin järjestelyistä ja vieraslistasta voi päätellä, miltä Venäjä haluaa muiden silmissä näyttää samoin kuin sen, millä mielellä sen todelliset kauppakumppanit ovat.

Foorumin suurimmaksi tähdeksi saapuu Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Venäjällä media on ottanut kaiken irti vierailusta jo etukäteen, sillä Juncker on korkea-arvoisin EU-edustaja Venäjällä Krimin valtauksen jälkeen.

Asialistalle on suurpiirteisesti ilmoitettu EU:n ja Venäjän suhteet ja talous, kun Juncker torstaina tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Venäjä on nostanut etukäteen julkisuuteen Itämeren kaasuputken Nord Stream 2:n. EU:ssa jotkin maat vastustavat Itämeren kuljetusreitin kapasiteetin lisäämistä Ukrainan halki kulkevien kaasuputkien kustannuksella.

Junckerin vierailun taustalla kangastelevat kuitenkin Venäjän vastaiset pakotteet, joita diplomaattien ja asiantuntijoiden yksimielisten arvioiden mukaan EU jatkaa kesäkuun aikana.

Edes muutamat soraääniä päästelleet EU-maat eivät ole valmiit pakotteiden purkamiseen. Minskin sopimuksen toteutumiseen sidotut sektorikohtaiset talouspakotteet raukeaisivat muuten heinäkuussa, ja Ukrainassa väkivaltaisuudet ovat päinvastoin alkukesästä kiihtyneet.

Venäjällä taas kärkytään talouspakotteiden purkua ja tulkitaan pienimmätkin signaalit merkiksi länsisuhteiden paranemisesta. Putinilta esitettiin viikonloppuna Rossija 1 -televisiokanavalla arvio, että ulkomaalaisten kiinnostus talousfoorumiin on käytännönläheistä ja osoittaa, että kaikkea viime vuosina saavutettua ei haluta menettää. Kommentti oli nauhoitettu jo huhtikuussa ja näytettiin talousfoorumista kertovan elokuvan mainoksessa.

Samassa yhteydessä oligarkki Ališer Usmanov – joka ei ole lännen pakotelistoilla – väitti, että talousfoorumista voisi tulla peräti lähtölaukaus Venäjän ja lännen suhteiden raiteilleen saamisessa.

Vierailu on tärkeä myös EU:lle, sillä Juncker puolestaan voi käyttää talousfoorumia hyödyksi vahvistamaan kuvaa yhtenäisenä toimivasta EU:sta. Tätä mielikuvaa tosin tuskin saa Venäjän julkisuudessa läpi, koska sitä Venäjä välttää viimeiseen asti. Sen etuna on jakolinjojen syveneminen EU:n sisällä.

Venäjän vanha kumppani Italia on vahvasti läsnä pääministerinsä Matteo Renzin johdolla. Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon osallistuu.

Suomesta mukana on elinkeinoministeri Olli Rehn, jonka tulo varmistui vasta Junckerin vierailun vahvistuttua.

Taloudessa hienoista toiveikkuutta ei tosin herätä aiempaa vireämpi poliittisen johdon vierailuvaihto, vaan ainakin hetkellisesti kasvanut öljyn hinta.

Karumpaa kieltä kertovat suomalaisyritysten uudet ilmoitukset karsia Venäjä-toimintojaan kovalla kädellä. Kesko on yrittänyt löytää ostajaa K-ruokakaupoilleen Venäjällä ja toistaiseksi epäonnistunut siinä.

Rakennusyritys Lemminkäinen yhdistää Venäjän toimintonsa yhteen Lemminkäinen Stroi -yhtiöön.

”Luovumme omasta asuntotuotannosta. Keskitymme kilpailu-urakointiin, jossa on pienemmät riskit”, sanoo pääjohtaja Juha Vättö Lemminkäinen Stroista.

Kokonaan yritys ei ole lähdössä Venäjältä, vaikka venäläismediassa niin onkin pitkään huhuttu.

Toukokuussa julkaistussa Venäjän kaupan barometrissa 62 prosenttia Venäjällä kauppaa käyvistä suomalaisyrityksistä sanoi pakotteiden vaikuttaneen niihin negatiiviseksi. Julkisesti ne eivät kuitenkaan ole ryhtyneet politikoimaan niitä vastaan.

”Suomalaiset yritykset ovat seisseet kuuliaisesti pakotteiden takana”, toteaa Suomalais-venäläisen kauppakamarin aluejohtaja Tarmo Suomalainen Pietarissa.

Suomalainen elintarviketeollisuus kärsii myös Venäjän vastapakotteista eli länsiruoan tuontikiellosta.

Heikon talouskehityksen aikana suomalaiset punnitsevat foorumin painoarvoa tarkoin. Moni pk-yritys pitää osallistumismaksua hyötyyn nähden liian kalliina.

Jo etukäteisjärjestelyistä on tullut Venäjän bisnesnäyteikkunaan tänä vuonna naarmuja. Foorumin paikka ja järjestäjät vaihtuivat, ja ohjelma oli pitkään vahvistamatta.

”Aiemmin järjestelyjä tehtiin sisältö edellä, nyt paikkojen myynnissä on selvästi kaupallisempi ote. Lähestymistapa on ollut vähintäänkin erikoinen”, kuvaa toimitusjohtaja Raimo Valo suomalaisten suuryritysten Venäjä-suhteita hoitavasta East Officesta.

Ukrainan sodan ja Krimin valtauksen jälkeen talousfoorumi muuttui yritysten kannalta torsoksi. Toimitusjohtajien sijaan länsiyritykset lähettävät sinne alempia johtajiaan. Se on silti edelleen areena, jonka EU-johtaja valitsee paikaksi, kun Venäjän kanssa halutaan puhua suoraan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat