Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK: Teollisuuden investoinnit selvästi piristymässä

Tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan käytetyt menot ovat edelleen laskussa.

Talous
 
Esa Syväkuru / HS
Teollisuuden suurin investoija tänä vuonna on energia-ala.
Teollisuuden suurin investoija tänä vuonna on energia-ala. Kuva: Esa Syväkuru / HS

Teollisuuden kiinteät investoinnit ovat nousemassa tänä vuonna 3,8 miljardiin euroon, mikä on 11 prosenttia viimevuotista enemmän.

Näin käy, mikäli Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n keväällä tekemän investointitiedostelun tulokset toteutuvat.

EK:n torstaina julkaiseman investointikyselyn mukaan teollisuuden kiinteät investoinnit Suomessa kääntyivät kasvuun jo viime vuonna, ja kasvun arvioidaan jatkuvan kuluvana vuonna.

Sen sijaan tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan käytettyjen menot ovat edelleen laskussa. Lasku on todennäköisesti loivenemassa.

Suomalaiset teollisuusyritykset käyttivät vuonna 2014 tutkimukseen ja kehitykseen kolme miljardia euroa. Investointitiedustelun mukaan summa laskisi kuluvana vuonna vajaaseen 2,6 miljardiin euroon.

Suomen teollisuuden tutkimus- ja tuotekehityspanostukset ovat olleet Euroopan korkeimpien joukossa, mutta viime vuosina ne ovat laskeneet selvästi. Yhteenlaskettu kiinteisiin investointeihin ja tutkimukseen menevien panosten investointitaso on uusimpien lukujen mukaan lähellä EU-maiden keskiarvoa.

Suurin investoija on energia-ala, jonka arvioidaan käyttävän tänä vuonna rahaa investointeihin 2,4 miljardia euroa.

”Kiinteiden investointien kasvusuunta on pitkään odotettu ja erittäin myönteinen asia Suomen taloudelle. Ennustettukin investointitaso on silti vain tyydyttävä, eikä se vielä riitä merkittävästi kasvattamaan tuotantopotentiaalia”, sanoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila EK:n tiedotteessa.

”Teollisen tutkimus- ja kehitystoiminnan vaatimaton kehitys on puolestaan huolestuttavaa talouden ja tuottavuuden pidemmän aikavälin kasvunäkymien kannalta”, Penna sanoo.

EK:n mukaan investointiaste eli teollisuuden kiinteiden investointien suhde jalostusarvoon oli toissa vuonna vain hieman yli 10 prosenttia, mikä oli Länsi-Euroopan vertailumaiden matalimpia tasoja. Kuluvana vuonna kiinteiden investointien aste nousisi 12–13 prosenttiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat