Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orastavaan kasvuun lähtenyt Portugali painii taas pankkihuolien kanssa – ”jaloissamme tikittää aikapommi”

Portugalin pankeille on kasautunut ongelmalainoja ja kiinteistöjä. Tämä näkyy myös asuntojen hinnoissa: Porton kupeesta voi saada noin sadan neliön asunnon alle 50 000 eurolla.

Talous
 
Douglas Rogerson
Kiinteistövälittäjä Alberto Moreira työskentelee Jorge Fonsecan kiinteistönvälitysyhtiössä. Portugalin asuntomarkkinat ovat hidastuneet selvästi vilkkaimmista vuosista. ”Hulluimpina vuosina myin 10–12 asuntoa kuussa.”
Kiinteistövälittäjä Alberto Moreira työskentelee Jorge Fonsecan kiinteistönvälitysyhtiössä. Portugalin asuntomarkkinat ovat hidastuneet selvästi vilkkaimmista vuosista. ”Hulluimpina vuosina myin 10–12 asuntoa kuussa.” Kuva: Douglas Rogerson

Vila Nova De Gaia. Rikkoontunut parketti lonksuu jalkojen alla, kun kiinteistövälittäjä Alberto Moreira johdattelee peremmälle tyhjään huoneistoon Vila Nova de Gaian kaupungissa.

”Kolmivärinen parketti oli muotia 1970-luvun alussa. Eksoottinen puu tuotiin meidän siirtomaista Portugaliin”, Moreira kertoo.

Avara huoneisto huokuu mennyttä vaurautta palvelijan soittokelloa myöten. Remonttia kaipaava koti myydään nyt halvalla: liki sadasta neliöstä pyydetään 47 500 euroa maan toiseksi tärkeimmän talouskeskuksen, Porton, kupeessa.

Hinta on alhainen, koska myyjällä on hoppu. Asunto on yksi kymmenistätuhansista pankeille äskettäisen velkakriisin vuosina kaatuneista kiinteistöistä. Pakkolunastettua omaisuutta on myyty pois polkuhinnoin, mutta osa kuormittaa yhä pankkeja ja heikentää niiden kykyä jakaa uusia, kohtuukorkoisia lainoja.

”Pankkiryhmistä tuli asuntojen pääkauppiaita, vaikkei se kuulu niiden tehtäviin. Kaikki tärkeimmät pankkiryhmät saivat kriisissä takkiinsa luottorästien vuoksi”, Moreiran työnantaja Jorge Fonseca sanoo.

Fonseca perusti lunastettuja asuntoja ja liiketiloja välittävän Pankkien palauttamat -yrityksen kahdeksan vuotta sitten.

”Useat perheet alkoivat tuolloin menettää kotejaan pankeille. Yritysten konkurssiaalto vyöryi vuonna 2010. Rakennusliikkeitä meni nurin, kun niiden hankkeet valmistuivat markkinoille pahimpaan mahdolliseen aikaan.”

Portugali irrottautui kaksi vuotta sitten EU:n ja kansainvälisen valuuttarahaston kolmivuotisesta hätälainaohjelmasta.

Hallitus on alkanut maksaa pelastusluottoa takaisin, ja kansantalous kasvaa kolmatta vuotta. Mutta elpyminen on yhä ”haavoittuvaista”, Portugalin keskuspankki tähdentää kesäkuisessa katsauksessaan. Keskuspankki arvioi, että kansantalous kasvaa tänä vuonna vain 1,3 prosenttia.

Varsinkaan pankit eivät ole toipuneet odotetusti. Hoitamatta jääneet lainat ja pakkolunastettu omaisuus pankkien taseissa rasittavat koko rahoitusjärjestelmää, keskuspankin pääjohtaja Carlos Costa varoittaa.

”On tärkeää, että pankit vapautuvat ongelmalainoista ja riskiomaisuudesta”, Costa painotti pankkialan seminaarissa Lissabonissa äskettäin.

Pikaista apua tarvitseva uusin murheenkryyni on valtion omistama, kuudetta vuotta tappiollinen Caixa Geral de Depósitos -konserni (CGD).

Sitä pitäisi lehtitietojen mukaan pääomittaa neljällä miljardilla eurolla. CGD on maan suurin vähittäispankkiryhmä, ja sen tileillä on kolmannes portugalilaisten säästöistä. Pankki kieltäytyi haastattelupyynnöstä.

Keskuspankkiiri Costa kiirehtii Italian mallin mukaista roskapankkia, jonne pahimmat riskit siivottaisiin pankeista. Portugalia puoli vuotta johtanut sosialistihallitus on jo aloittanut neuvonpidon Brysselissä roskapankin ehdoista.

Luottoluokitusyhtiö Fitch arvioi, että portugalilaispankkien luottokannasta kaksitoista prosenttia eli noin 33 miljardia euroa on järjestämättömiä luottoja. Portugalin keskuspankki arvioi määrää 20 miljardiksi euroksi. Suomessa vain 1,4 prosenttia kaikista lainoista on jäänyt hoitamatta vähintään kolmeksi kuukaudeksi.

Ongelma on niin vakava, että teollisuuden keskusliiton puheenjohtaja António Saraiva pelkää uutta yritysten vararikkojen ja työttömyyden aaltoa.

”Jos ei löydy mekanismia, joka päästää pankit tappiollisista luotoista, niin yritysten on vaikea saada pankkilainoja. Yritykset kuolevat, mistä seuraa työttömyyttä. Meillä on jaloissa aikapommi”, Saraiva sanoi Jornal de Negócios -talouslehdessä.

Kiinteistövälitysyrittäjä Jorge Fonseca on kaikesta huolimatta toiveikas. Pankeilta on alkanut viime kuukausina vihdoin herua lainoja myös yksityisten asuntomyyntiin.

Nämä markkinat hyytyivät useaksi vuodeksi, kun pankit alkoivat kaataa pakkolunastettuja koteja markkinoille jopa 40 prosenttia lähtöhintaa halvemmalla ja täydellä lainasummalla.

Myös Fonsecan 15 toimipisteessä on ruvettu välittämään yksityisten myymiä koteja. ”Pankeille kaatui välittäjien arvion mukaan noin 50 000 asuntoa. Niistä ehkä puolet on myymättä.”

Alberto Moreira jatkaa toimiston kautta asuntoesittelyä. Pikkuhuoneisto on puunattu viimeisen päälle. Hän muistelee aikoja, jolloin portugalilaiset ottivat lainoja yli äyräiden ja valtiokin velkaantui kohtuuttomasti.

”Hulluimpina vuosina myin 10–12 asuntoa kuussa.”

Espanjan pankkivalta hermostuttaa Portugalissa

Espanjalaiset pankkiryhmät eivät saa päästä niskan päälle Portugalissa, sanoo Lissabonin yliopiston rahoitustieteen professori João Duque.

Naapurimaiden historiallisia jännitteitä kuvaava vanha sanonta on joidenkin analyytikkojen mukaan taas ajankohtainen: Espanjasta ei tule hyviä tuulia eikä hyviä naimakauppoja.

Syynä on se, että espanjalaiset ovat viime aikoina lisänneet omistustaan portugalilaisissa rahoituskonserneissa. Ja vaikka riutuvaa kriisipankkia Novo Bancoa kaupitellaan kansainvälisellä myyntikiertueella, uskotaan todennäköisen ostajan saapuvan idästä.

Espanjan mahtavin pankkiryhmä Santander on ollut kiinnostunut Portugalin hallituksen kaksi vuotta sitten pelastamasta Novo Bancosta. Jos kaupat toteutuisivat, espanjalaisen pääoman osuus kasvaisi yli puoleen pikkunaapurin pankkitoimialasta.

Joukko Portugalin entisiä ministereitä ja keskuspankin johtajia sekä muita eturivin talousvaikuttajia pitää pankkien ”espanjalaistamista” huolestuttavana kehityksenä.

He laativat tätä vastustavan manifestin. Allekirjoittajien mielestä Euroopan komission ja Euroopan keskuspankin päättäjätkin toivovat, että espanjalaiset ratkaisevat Portugalin pankkimurheet.

”Liika on aina liikaa”, julistuksen allekirjoittanut professori João Duque perustelee HS:lle.

Hänen mielestään olisi virhe keskittää Iberian niemimaan pankkimarkkinat muutamalle harvalle konsernille.

”Jos Espanjan pankit ajautuisivat taas vaikeuksiin ja niiden rahoituksen saanti kansainvälisiltä markkinoilta heikkenisi äkisti, myös Portugalin talous kärsisi väistämättä. Ja jos yritykset lakkaisivat maksamasta lainoja, niin täkäläiset pankit tartuttaisivat espanjalaiset emopankit”, professori luonnehtii.

Myös Suomessa keskittyminen huolestuttaa. Pohjoismaiset pankit ovat vakavaraisia Euroopan lounaisnurkan rahoittajiin verrattuna. Mutta Suomen keskuspankki varoitti alkuvuonna keskittymisen riskeistä varsinkin nyt, kun Nordea Suomi on määrä sulauttaa ruotsalaisen emopankin sivuliikkeeksi tanskalaisen ja norjalaisen tytäryhtiön tavoin.

Espanja on Portugalin tärkein kauppakumppani. Espanjalaisyhtiöt hallitsevat liki kahtatuhatta yritystä länsinaapurissa.

”Olemme jo luonnollisista syistä liian riippuvaisia heistä. Tarvitsemmeko lisää pääomien keskittämistä myös pankeissa?” professori Duque kummastelee.

Heikot portugalilaispankit eivät kuitenkaan tunnu kiinnostavan kauempana. ”Vain espanjalaiset pankit vaivautuvat paikalle.”

Vanhaan pankkiiriperheeseen kuuluvan Ana Botinin luotsaama Banco Santander on jo vahvistanut jalansijaa Portugalissa. Näin kävi, kun Portugalin valtio joutui yllättäen pelastamaan 2,2 miljardilla eurolla pienen, kiinteistöluottotappioihin sortuneen madeiralaisen Banif-pankin juuri joulun alla.

Portugalin tytäryhtiö Santander Totta osti edullisesti Banifin terveet liiketoimet. Banifin kohtaloa puidaan parlamentin erikoisvaliokunnassa. Katalonialainen Caixabank on puolestaan kasvamassa keskikokoisen Banco BPI:n pääomistajaksi julkisen osakeannin kautta.

Muutamat portugalilaiset pankkialan veteraanit ehdottavat, että paras ratkaisu olisi kriisipankkien kansallistaminen määräajaksi Ruotsin 1990-luvun mallin mukaan. Professori Duque kannattaa omistuspohjan hajauttamista kautta Euroopan ja myös euroalueen rajojen yli.

”Norjalaisten pitäisi ostaa pankkeja Espanjasta, ja espanjalaisten Norjasta. Kun markkinat keskittyvät ja jossain Euroopan kolkassa puhkeaa ongelma, kauempana ajatellaan itsekkäästi, ettei se ole meidän pulmamme”, professori sanoo.

Douglas Rogerson
Jorge Fonsecan (oik.) perustama kiinteistövälitysyritys on erikoistunut pankkien pakkolunastamiin asuntoihin Porton talousalueella.
Jorge Fonsecan (oik.) perustama kiinteistövälitysyritys on erikoistunut pankkien pakkolunastamiin asuntoihin Porton talousalueella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat