Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diplomaattilähteet HS:lle: EU on nuijimassa Venäjälle puolen vuoden lisäpakotteet ilman keskustelua

Pakotteista ei haluta melskata, vaikka niiden jatkamisesta vallitsee näkemyseroja. Britannian kansanäänestyksen korvilla Venäjään ei riitä aikaa eikä energiaa.

Talous
 
Gleb Garanich / Reuters
Venäjän toimet Itä-Ukrainassa olivat yksi syy pakotteiden asettamiseen.
Venäjän toimet Itä-Ukrainassa olivat yksi syy pakotteiden asettamiseen. Kuva: Gleb Garanich / Reuters

Bryssel/Helsinki

Euroopan unionin jäsenmaat valmistautuvat ensi viikolla jatkamaan Venäjän-vastaisia pakotteita. Pakotteet ”nuijitaan läpi vähin äänin ilman keskustelua” ensi viikon perjantaina, diplomaattilähteet kertovat Helsingin Sanomille.

Venäjän-vastaiset pakotteet ovat voimassa puoli vuotta kerrallaan ja ilman uusimista ne raukeaisivat heinäkuun lopussa. Mutta yksikään jäsenmaa ei ole vastustamassa pakotteiden jatkamista, diplomaatit kertovat.

Pakotteiden jatkosta päätetään ensi viikon puolivälissä pidettävässä EU-suurlähettiläiden kokouksessa. Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ennakoi torstaina, että EU-lähettiläät tulevat päättämään pakotteiden jatkosta.

”Olen hyvin varma, että jatkamme pakotteita”, Tusk sanoi Kesärannassa, jossa hän kävi tapaamassa Suomen pääministeriä Juha Sipilää (kesk).

Muodollisesti pakotteet hyväksytään yksimielisesti EU:n yleisten asioiden neuvostossa perjantaina 24. kesäkuuta. Pakotteet siunataan niin sanottuna A-kohdan asiana, josta ei edes keskustella, kuten on toimittu jo aiemmillakin pakotekierroksilla.

EU-maissa ajatellaan, että Venäjä ei ole noudattanut Minskin sopimusta, jolla on pyritty puuttumaan Krimin valtaamisesta keväällä 2014 ja Itä-Ukrainan sodasta aiheutuneeseen kriisiin. Venäjä on asettanut EU-maita vastaan omia pakotteitaan.

”Venäjän-vastaiset pakotteet on edelleen sidottu Minskin sopimuksen täydelliseen toimeenpanoon”, Tusk sanoi.

Julkisuudessa on vähän väliä käyty keskustelua siitä, ovatko EU-maiden rintamalinjat pakotteiden osalta rakoilemassa. On spekuloitu myös sillä, heikentäisikö Britannian lähtö EU:sta muiden jäsenmaiden halukkuutta kurittaa Venäjää.

”Se on vähemmän kiistanalaista kuin odottaisitte sen olevan”, Tusk sanoi pakotteiden jatkamisesta.

Eri EU-maissa ja myös sotilasliitto Natossa on ollut viime aikoina halua lisätä yhteydenpitoa Venäjän kanssa. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esimerkiksi osallistuu tänään torstaina alkavaan Venäjän talousfoorumiin Pietarissa.

Nato ja Venäjä puolestaan tapasivat yhteisneuvostossaan huhtikuussa, ensi kerran sitten kevään 2014 kylmän kauden alkamisen.

Pieni lämpeneminen suhteissa ei kuitenkaan tarkoita, että pakotteista oltaisiin valmiita luopumaan. EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Federica Mogherini ennakoi äskettäin antamassaan haastattelussa, että pakotteita jatketaan.

Minskin sopimuksessa vaadittiin muun muassa täydellistä tulitaukoa Itä-Ukrainaan, raskaiden aseiden vetämistä ja paikallisvaaleja. Venäjä ja Ukraina ovat syytelleet toisiaan siitä, miksi sopimus ei pidä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk aikoo ottaa EU:n Venäjän-suhteet tarkempaan käsittelyyn lokakuussa järjestettävässä jäsenmaiden johtajien huippukokouksessa. Tuskin mukaan kokouksessa tullaan käymään ”syvää keskustelua” Venäjän-suhteista paitsi Ukrainaan liittyen myös pidemmällä tähtäimellä.

EU ei halua pitää isoa mekkalaa pakotteista ja siten nostaa Venäjän näkyvyyttä muutenkin vaikealla agendallaan. Sen vuoksi pakotteet siunataan alemmilla tasoilla ja pidetään enimmäkseen pois EU-johtajien huippukokouksista.

Juhannuksen jälkeisellä viikolla järjestetään EU-huippukokous, jossa pääaiheena on Britannian kansanäänestyksen tulos. Etenkin jos Britannia päättää erota EU:sta 23. kesäkuun kansanäänestyksessään, kenelläkään ei ole unionissa aikaa tai energiaa vatvoa Venäjän pakotteita.

EU-jäsenmaiden välillä on kuitenkin näkemyseroja siitä, miten pakotteisiin tulisi suhtautua. Esimerkiksi Italia, Kreikka ja Unkari kuuluvat niin sanottuun kyyhkyleiriin, jonka mielestä pakotteiden mielekkyydestä ja jatkosta tulisi puhua enemmän.

Italian pääministeri Matteo Renzi osallistuu myös Pietarin talousfoorumiin. Viime joulukuun EU-huippukokouksen alla Renzin lausuntoja tulkittiin niin, että hän olisi valmis luopumaan Venäjän-pakotteista, mitä ei kuitenkaan tapahtunut.

Ranskan senaatti puolestaan äänesti viikko sitten murskaäänin päätöslauselmasta, jonka mukaan pakotteita pitäisi ”vähitellen ja osittain” höllentää.

Äänestys ei kuitenkaan sido hallitusta, joka on tukenut pakotepolitiikkaa. Venäjän pakotteiden jatkamisesta sovittiin Ranskan ja muiden G7-maiden kokouksessa toukokuussa.

EU:n pakotepolitiikka Venäjää kohtaan koskee muun muassa asekauppaa sekä finanssi- ja energia-alojen yhteistyötä. Lisäksi pakotteita on suunnattu pariasataa ihmistä ja yhteisöä vastaan.

Venäjä asetti omat vastapakotteensa elokuussa 2014. Niillä rajoitettiin EU-maiden elintarvikevientiä Venäjälle, mikä on vaikeuttanut yritysten toimintaa Suomesta Kreikkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat