Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrafame yrittää ratkaista Sotkamon kaivoksen ongelmia uudella tekniikalla

Nyt patentoitu tekniikka voi toimiessaan eliminoida sulfaattipäästöt, jotka uhkaavat johtaa Talvivaara-nimisenä tunnetun kaivoksen lakkauttamiseen.

Talous
 
Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva
Terrafamen Sotkamon kaivokselta on rakennettu jätevesien purkuputki Nuasjärveen. Uudet keksinnöt voivat vähentää jätevesien sulfaattimääriä ratkaisevasti.
Terrafamen Sotkamon kaivokselta on rakennettu jätevesien purkuputki Nuasjärveen. Uudet keksinnöt voivat vähentää jätevesien sulfaattimääriä ratkaisevasti. Kuva: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Talvivaarana aiemmin tunnetun Sotkamon monimetallikaivoksen toiminnasta vastaava Terrafame-konserni ilmoitti torstaina kehittävänsä uutta tekniikkaa kaivoksen vesien ympäristökuormituksen hallintaan.

Tekniikalla yritetään vähentää Sotkamon kaivoksen jätevesien mukana luontoon kulkeutuvia sulfaattipäästöjä.

Jos tällä viikolla patentoidut keksinnöt toimivat, Sotkamon kaivoksen ”sulfaattitasojen pitäisi laskea aika lailla pieniksi verrattuna nykytilanteeseen”, sanoo Terrafame-konsernin toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Sulfaattipäästöt ovat olleet yksi tärkeimmistä tekijöistä Sotkamon kaivoksen monimutkaisessa ongelmavyyhdessä. Päästöjen hallinta voi vaikuttaa siihen, voiko jo kertaalleen suljettavaksi tuomittu kaivos jatkaa toimintaansa.

Terrafamen patentoima tekniikka voi parhaimmillaan käytännössä eliminoida sulfaattipäästöt, toimitusjohtaja Hietanen sanoo.

Hietasen mukaan uuden tekniikan avulla lipeän käyttö kaivoksen tuotantoprosessissa voidaan jopa lopettaa. Lipeän tilalla käytettäisiin kaliumhydroksidia. Lipeän käyttö on ollut merkittävä syy siihen, että jätevesissä on ollut runsaasti sulfaattia.

Sulfiittipäästöjen eliminoinnin lisäksi uuden tekniikan avulla kaivos pystyisi hyödyntämään kemikaaleja tuotannon eri vaiheissa aiempaan tehokkaammin.

Kaivos voisi myös myydä voitollisesti prosessissa syntyviä kemikaaleja raaka-aineiksi kaivoksen ulkopuolelle.

Uusi tekniikka on kehitetty Sotkamossa projektijohtaja Jani Kiurun johdolla yhdessä ulkopuolisten kumppanien kanssa.

Ratkaisut on havaittu toimiviksi minidemonstraatioissa kevään aikana. Ne julkistettiin vasta nyt sen jälkeen, kun ne on suojattu patentein, Hietanen kertoo.

Seuraavaksi uutta tekniikka kokeillaan ja pilotoidaan tämän ja ensi vuoden aikana. Tarkoitus on selvittää, onko sen käyttöönotto taloudellisesti ja teknisesti mielekästä

Uusi tekniikka vaatisi nykytiedon perusteella suuruusluokaltaan kymmenen miljoonan euron investoinnit. Tekniikka voisi olla käytössä vuoden 2018 aikana.

Sotkamon kaivos on tuottanut nikkeliä ja sinkkiä. Se meni vararikkoon vuonna 2014. Isojen ympäristöongelmien rasittama kaivos siirtyi valtion omistukseen vuonna 2015.

Toukokuussa työ- ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ilmoitti, että valtio aikoo lopettaa kaivoksen rahoituksen ja alkaa valmistella sen hallittua sulkemista vuoden lopussa.

Samalla ministeri Rehn ilmoitti, että valtio myöntää 144 miljoonaa euroa lisärahoitusta Terrafamen tarpeisiin.

Rehn perusteli päätöstä muun muassa sillä, että Vaasan hallinto-oikeus muutti hiljattain kaivoksen ympäristöluvan umpeutumaan vuoden 2018 loppuun mennessä.

Luvan määräaikaisuus huonontaa mahdollisuuksia saadaan kaivokselle ulkopuolisia sijoittajia, joita valtio haluaisi jakamaan kaivoksen liiketaloudelliset riskit.

Koska uusi tekniikka voi ratkaista sulfaattiongelman, se lisää aiempaan verrattuna Terrafame-konsernin uskottavuutta ulkopuolisten sijoittajien silmissä, Terrafamen Hietanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat