Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan komissio vie Suomen kabotaasisäännöt EU-tuomioistuimeen

Käsittely alkaa, vaikka liikennevaliokunta hyväksyi komission vaatimat muutokset viime viikolla.

Talous
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Venäläisiä rekkoja valtatiellä 7 Helsingin ja Kotkan välillä.
Venäläisiä rekkoja valtatiellä 7 Helsingin ja Kotkan välillä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Euroopan komissio lisää painetta eduskunnan suuntaan, jotta liikennevaliokunnan viime viikolla hyväksymät muutokset kansallisiin kabotaasisäädöksiin sinetöitäisiin pikavauhtia.

Komissio ilmoitti torstaina vievänsä pitkään jatkuneen kabotaasikiistan EU-tuomioistuimeen siitä huolimatta, että liikennevaliokunta hyväksyi vain viikkoa aiemmin komission vaatimat muutokset kansallisiin sääntöihin.

Komission mukaan haaste on mahdollista vetää takaisin, mikäli eduskunta hyväksyy muutokset lopullisesti.

Suomi on jo vuosien ajan riidellyt komission kanssa rajoituksista, jotka koskevat muista EU-maista tulevien kuljettajien suorittamia Suomen sisäisiä maantiekuljetuksia.

EU-asetuksen mukaan esimerkiksi Suomeen tavaraa toimittava virolaiskuski saa paluumatkallaan tehdä viikon sisään kolme Suomen sisäistä kuljetusta, jonka jälkeen hänen on poistuttava maasta.

Suomi on kuitenkin kansallisessa lainsäädännössä rajoittanut kabotaasiliikennettä tiukemmin. Suomen lain mukaan kabotaasikuljetuksia saa olla kolmessa kuukaudessa enintään kymmenen. Lisäksi EU-asetuksen mukaan jokaiseen kuljetukseen voi sisältyä useita lastauksia ja purkuja, kun Suomen lainsäädännössä jokainen lastaus ja purku luetaan erilliseksi kuljetukseksi.

Komissio vaati Suomea vuosien ajan poistamaan EU-direktiiviä tiukemmat lisärajoitukset.

Aiemmat hallitukset viivyttelivät muutosten tekemistä, kunnes keväällä 2015 komissio uhkasi viedä asian EU-tuomioistuimeen. Virkamies- ja poliittinen johto katsoivat, että häviämisen riski oikeudessa oli niin suuri, että lisärajoitukset päätettiin purkaa.

Lisärajoitukset piti purkaa jo maaliskuussa, mutta asian käsittely liikennevaliokunnassa kesti odotettua pidempään. Valiokunta hyväksyi muutokset viime viikolla.

Samalla EU-tuomioistuimeen joutuu Tanska, joka on niin ikään rajoittanut kabotaasia EU-asetusta tiukemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat