Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU nuijimassa lisäpakotteet Venäjälle

Pakotteista ei haluta melskata, vaikka niiden jatkamisesta vallitsee näkemyseroja. Britannian kansanäänestyksen korvilla Venäjään ei riitä aikaa eikä energiaa.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Donald Tusk tapasi presidentti Sauli Niinistön torstaina Mäntyniemessä.
Donald Tusk tapasi presidentti Sauli Niinistön torstaina Mäntyniemessä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Bryssel/Helsinki

Euroopan unionin jäsenmaat valmistautuvat ensi viikolla jatkamaan Venäjän-vastaisia pakotteita. Pakotteet ”nuijitaan läpi vähin äänin ilman keskustelua” ensi viikon perjantaina, diplomaattilähteet kertovat Helsingin Sanomille.

Venäjän-vastaiset pakotteet ovat voimassa puoli vuotta kerrallaan ja ilman uusimista ne raukeaisivat heinäkuun lopussa. Mutta yksikään jäsenmaa ei ole vastustamassa pakotteiden jatkamista, diplomaatit kertovat.

Pakotteiden jatkosta päätetään ensi viikon puolivälissä pidettävässä EU-suurlähettiläiden kokouksessa. Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ennakoi, että EU-lähettiläät tulevat päättämään pakotteiden jatkosta.

”Olen hyvin varma, että jatkamme pakotteita”, Tusk sanoi vieraillessaan torstaina Kesärannassa.

Muodollisesti pakotteet hyväksytään yksimielisesti EU:n yleisten asioiden neuvostossa perjantaina 24. kesäkuuta. Pakotteet siunataan niin sanottuna A-kohdan asiana, josta ei edes keskustella, kuten on toimittu jo aiemmillakin pakotekierroksilla.

EU-maissa ajatellaan, että Venäjä ei ole noudattanut Minskin sopimusta, jolla on pyritty puuttumaan Krimin valtaamisesta keväällä 2014 ja Itä-Ukrainan sodasta aiheutuneeseen kriisiin.

”Venäjän-vastaiset pakotteet on edelleen sidottu Minskin sopimuksen täydelliseen toimeenpanoon”, Tusk sanoi.

Julkisuudessa on vähän väliä käyty keskustelua siitä, ovatko EU-maiden rintamalinjat pakotteiden osalta rakoilemassa. On spekuloitu myös sillä, heikentäisikö Britannian lähtö EU:sta muiden jäsenmaiden halukkuutta kurittaa Venäjää.

”Se on vähemmän kiistanalaista kuin odottaisitte sen olevan”, Tusk sanoi pakotteiden jatkamisesta.

Eri EU-maissa ja myös sotilasliitto Natossa on ollut viime aikoina halua lisätä yhteydenpitoa Venäjän kanssa. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esimerkiksi osallistui torstaina alkaneeseen Venäjän talousfoorumiin Pietarissa.

Nato ja Venäjä puolestaan tapasivat yhteisneuvostossaan huhtikuussa, ensi kerran sitten kevään 2014 kylmän kauden alkamisen.

Pieni lämpeneminen suhteissa ei kuitenkaan tarkoita, että pakotteista oltaisiin valmiita luopumaan.

EU ei halua pitää isoa mekkalaa pakotteista ja siten nostaa Venäjän näkyvyyttä muutenkin vaikealla agendallaan. Sen vuoksi pakotteet siunataan alemmilla tasoilla ja pidetään enimmäkseen pois EU-johtajien huippukokouksista.

Jäsenmaiden välillä on kuitenkin näkemyseroja siitä, miten pakotteisiin tulisi suhtautua. Esimerkiksi Italia, Kreikka ja Unkari kuuluvat niin sanottuun kyyhkyleiriin, jonka mielestä pakotteiden mielekkyydestä ja jatkosta tulisi puhua enemmän. Myös Ranskan senaatissa olisi halua höllentää pakotteita.

EU:n pakotepolitiikka koskee muun muassa asekauppaa sekä finanssi- ja energia-alojen yhteistyötä. Venäjä asetti omat vastapakotteensa elokuussa 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat