Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehn Pietarissa: Itämeren turvallisuus luo varjon myös talouskehitykselle

Suomalaisyrityksiä huolettivat Venäjän virkamiehille asettamat matkustusrajoitukset ja puukaupan esteet, kun elinkeinoministeri vieraili Pietarin talousfoorumissa.

Talous
 
Nikolai Gontar
Elinkeinoministeri Olli Rehn piti puheen Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa, kun hän vieraili Pietarin talousfoorumissa perjantaina.
Elinkeinoministeri Olli Rehn piti puheen Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa, kun hän vieraili Pietarin talousfoorumissa perjantaina. Kuva: Nikolai Gontar

Pietari. Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mukaan Itämeren turvallisuustilanne vaikuttaa myös talouteen.

”Itämeren heikentynyt turvallisuustilanne luo varjoa talouskehitykseen. Toisaalta Euroopan talous on alkanut elpyä vuodesta 2013 lähtien”, Rehn totesi Pietarissa perjantaina.

Perjantaina julkistetun hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan Itämerellä on syntynyt negatiivinen kierre Venäjän vallattua Krimin ja synnytettyä Itä-Ukrainan konfliktin. Tuloksena jännite Itämerellä on kasvanut ja sotilaallinen toiminta lisääntynyt.

”Elpyminen on ilmeisen kestävää laatua, koska edes Ukrainan kriisi ja Krimin miehitys tai pakolaiskriisi ja Brexit – ainakaan toistaiseksi – eivät ole horjuttaneet sitä”, Rehn sanoi.

Rehn kuunteli suomalaisyritysten huolia vieraillessaan Pietarissa perjantaina.

”Suomen ja Venäjän kaupan volyymi laski viime vuonna noin 30–40 prosenttia laskutavasta riippuen”, Rehn sanoi.

”Tavoitteenamme on nostaa Suomen ja Venäjän välisen kaupan määrää pakotteista huolimatta”, hän jatkoi.

Ministerin mukaan on tärkeää myös taloudelle, että Itämeren ympäristö pystytään pitämään vakaana.

Suomen Pietarin-pääkonsulaattiin kokoontuneilla yrityksillä olikin Rehnille ehdotuksia, miten Suomen ja Venäjän välistä kauppaa lisätään.

Vaikka Suomessa eletään metsäteollisuuden nousukautta ja metsäyhtiöt investoivat, myös Venäjällä on merkitystä raaka-ainemarkkinana, sanoi Stora Enson Venäjän puunhankinnan johtaja Arto Lyykorpi.

Hänen mukaansa Suomeen Venäjältä tuotavaa koivukuitua ei pystytä korvaamaan Suomesta hakatulla metsällä. Suomen teollisesta puunhankinnasta noin 11 prosenttia tulee Venäjältä.

Venäjällä on syksyn duumanvaalien edellä alettu jälleen puhua raakapuun viennin kieltämisestä. Duumassa on vireillä lakialoitteita, joilla vienti kiellettäisiin.

Suomen puuntuonnille Venäjältä saattaa tulla hankaluuksia myös siitä, että Rajavartiolaitos harkitsee Imatran ja Niiralan rajanylityspaikkojen sulkemista yöaikaan säästöjen takia.

Rajaan liittyivät myös venäläisten matkailua seuraavan TAK-tutkimuskeskuksen johtajan Pasi Nurkan ehdotukset.

Venäläisten Suomen-matkailu on romahtanut. TAK:n tutkimuksen mukaan eniten on vähentynyt toimihenkilöiden lomailu ja taustalla on se, että Venäjällä virkamiehille ja valtion yritysten työntekijöille on asetettu matkustusrajoituksia.

”Toivoisimme, että vaikutettaisiin näihin matkustusrajoituksiin.”

Nurkka ehdotti myös viisumivapauskokeilua venäläisille lento- ja junamatkustajille. Rehnin mukaan EU–Venäjä-viisumivapauskeskustelut olisivat olleet jossain vaiheessa edessä, mikäli Itä-Ukrainan sotaa ei olisi syntynyt. Nyt niistä pitäisi päättää EU-tasolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat