Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skandaaleista vauhtia keplottelun vastaisiin toimiin – veronkiertoa suitsiva direktiivi lähellä läpimenoa

EU-komissio pitää askelta merkittävänä, kansalais- ja bisnesjärjestöt arvostelevat.

Talous
 
CARLOS JASSO / REUTERS
Keväällä paljastuneessa tietovuodossa tuli julki valtava määrä panamalaisen veroparatiisiyhtiön asiakkaita. Kuvassa on lakiyhtiö Mossack Fonsecan toimisto Panamassa.
Keväällä paljastuneessa tietovuodossa tuli julki valtava määrä panamalaisen veroparatiisiyhtiön asiakkaita. Kuvassa on lakiyhtiö Mossack Fonsecan toimisto Panamassa. Kuva: CARLOS JASSO / REUTERS

Bryssel

EU-maiden valtiovarainministerit pääsivät perjantaina alustavaan sopuun veronkierron vastaisesta direktiivistä, jolla pyritään kitkemään monikansallisten yritysten aggressiivista verosuunnittelua.

Direktiivi pyrkii eroon käytännöistä, joilla yritykset ovat voineet jättää kaikki tai lähes kaikki veronsa maksamatta EU-alueella. Direktiivi esimerkiksi rajoittaa yritysten korkovähennysoikeutta.

Direktiivi tulee hyväksytyksi, ellei mikään jäsenmaa vastusta sen voimaantuloa maanantain aikana. Lisäharkinta-aikaa vaativat Belgia ja Tšekki, jotka ovat eri syistä vastustaneet direktiiviä tai jarruttaneet sen etenemistä.

Yritysten pitäisi jatkossa olla vaikeampi siirtää voittojaan muihin maihin kuin missä ne on tehty. EU-komission mukaan direktiivi on merkittävä väline lopettaa sellainen venkoilu, jollaisia on toimittajat paljastivat Luxemburgia koskevassa LuxLeaks-skandaalissa ja keväällä uutisoiduissa Panaman papereissa.

Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi tiedotustilaisuudessa, että EU-maat voivat odottaa konkreettisia lisätuloja direktiivin myötä. ”EU-maat menettävät 70 miljardia euroa vuosittain veronkierron vuoksi”, hän totesi.

Kokoukseen osallistunut valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo kertoi puhelimessa Luxemburgista, että vaivalla syntynyt direktiivi vaikeuttaa yritysten verosuunnittelua.

”Uskon, että tällä on vaikutusta. Mutta eipä se varmaan kokonaan kitke yritysten aggressiivista verosuunnittelua”, hän sanoi.

Saarenheimon mukaan kyseessä on lopulta kompromissi, jonka vuoksi hän ymmärtää sekä yrityksistä että kansalaisjärjestöistä esitettyä kritiikkiä. Useat eri jäsenmaat esittivät muutosvaatimuksia direktiiviin, jota Suomi tukee ja pitää tärkeänä.

Aktivistien mielestä kyseessä on hampaaton hanke, joka ei juurikaan yritysten käytöstä muuta. Uutistoimisto Reuters luonnehti direktiiviä ”vesitetyksi”, koska siitä otettiin pois tai miedonnettiin keskeisiä kohtia.

Yrityksiä edustavan BusinessEurope-järjestön aiemmin esittämän arvostelun mukaan direktiivi voi nostaa yritysveroja ja asettaa EU-maat kilpailullisesti epäsuotuisaan asemaan muuhun maailmaan verrattuna.

Dombrovskisin mukaan EU pyrkii olemaan globaali suunnannäyttäjä veronkierron vastaisessa taistelussa. Komissiolla on meneillään useita lainsäädäntöhankkeita veronkiertoa vastaan.

Toukokuun loppupuolella EU-maat hyväksyivät direktiivin, jolla yli 750 miljoonan liikevaihtoa tekevien monikansallisten yritysten tulee raportoida maakohtaisesti muun muassa liikevaihtonsa, tulonsa, pääomansa ja henkilöstönsä määrä.

Lukemattomat skandaalit ja paljastukset ovat antaneet tuulta veronkierron vastaiseen työhön.

Esimerkiksi kuluvan vuoden alussa EU-komissio määräsi 35 yhtiötä maksamaan 700 miljoonan euron verosaatavat Belgialle. Maassa annetut verohuojennukset rinnastettiin kilpailua vääristävään valtiontukeen.

EU-maissa on kirjavia verokäytäntöjä, joiden vuoksi kompromissien saavuttaminen on vaikeaa. Perjantaina alustavasti sovittua direktiiviä vastustettiin useista eri syistä. Esimerkiksi Irlanti pelkäsi hyvin alhaisen yritysverotuksensa puolesta, kun taas Luxemburgilla oli huolta sijoitusten menettämisestä, talouslehti Financial Times kertoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat