Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaimet pysyvät Putinilla

Talous
 

Pietarin talousfoorumissa valokeila kohdistui tänä vuonna Euroopan unionin ja Venäjän syvällä kyntäviin suhteisiin. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vieraili pitkästä aikaa ensimmäisenä EU:n ylimmän johdon edustajana Venäjällä ja tapasi presidentti Vladimir Putinin.

Molempien käyttämistä puheenvuoroista voi päätellä, että mistään läpimurrosta ei todellakaan ole kyse. Putin lähti lähes salaliittoteorioiden tielle selittäessään, että lännen tuki Ukrainan ”vallankaappaukselle” johtui siitä, että Naton piti keksiä itselleen vihollinen perustellakseen olemassaolonsa.

Juncker puolestaan saapui Venäjälle vahvistamaan kuvaa EU:sta yhtenäisenä toimijana, joka ei pura pakotteita ennen kuin Venäjä ryhtyy noudattamaan Minskin sopimusta täysin. Osittainen vaatimusten täyttäminen ei näin voi johtaa pakotteiden asteittaiseen poistamiseen.

Poliittisella puolella edistystä ei ole näköpiirissä, mutta mitä tapahtuu kaupankäynnissä? Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) korosti Pietarissa, että pakotteista huolimatta Suomi pyrkii lisäämään kauppaa Venäjän kanssa.

Ollaan ristiriitaisessa tilanteessa, jossa poliittinen umpikuja ei johda edistysaskeleisiin Ukrainassa. Minskin sopimukseen sidotut pakotteet ovat tulleet jäädäkseen – ainakin seuraaviksi kuudeksi kuukaudeksi. Samaan aikaan eri maat kuitenkin edistävät tahoillaan talousyhteistyötä Venäjän kanssa.

Venäjä käyttää tilannetta tietenkin hyödykseen. Perjantaina Putin kehui tavanneensa ranskalaisia ja saksalaisia yrityksiä, jotka hänen mukaansa haluavat käydä kauppaa Venäjän kanssa. Suomessa yritykset ovat seisseet pakotteiden takana ja sopeutuneet. Konepajayrittäjä Tapio Tolonen uskaltautui perjantaina Pietarissa arvostelemaan niiden pitkän aikavälin vaikutusta. Ei hänelläkään tosin ole ratkaisuja, miten ne voitaisiin purkaa, jos Ukrainassa taistelut eivät lopu.

Kuinka olisikaan, kun ei ollut Junckerillakaan. Pietarissa Juncker maalaili kauniita kuvia.

”Näkemyksemme oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta voi erota, mutta meidän pitää täyttää kansainväliset sitoumuksemme ihmisoikeuksissa ja poliittiissa oikeuksissa”, Juncker sanoi.

Yhteisen polun on alettava Ukrainasta, hän lisäsi.

Ne avaimet ovat koko ajan olleet Putinin käsissä.

Oikaisu 18.6. kello 9.17: Konepajayrittäjä Tapio Tolosen nimessä ollut kirjoitusvirhe korjattu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat