Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metson toimitusjohtaja: Venttiileitä tarvitaan tuhannenkin vuoden päästä

Matti Kähkönen on joutunut kohtaamaan kaivos- ja öljyteollisuuden taantuman. Romahduksen keskellä hän uskoo Metson tuotteiden tulevaisuuteen.

Talous
 
Sebastian Koskinen
Maria Halkilahti HS
Metson toimitusjohtaja Matti Kähkönen visioi, että Metso on 50 vuoden päästä verkottunut ympäri maailmaa.
Metson toimitusjohtaja Matti Kähkönen visioi, että Metso on 50 vuoden päästä verkottunut ympäri maailmaa. Kuva: Maria Halkilahti HS
Kuka?

Matti Kähkönen

  Syntynyt vuonna 1956 Ähtärissä.

  Valmistunut diplomi-insinööriksi Tampereen teknillisestä yliopistosta vuonna 1984.

 Metson toimitusjohtajaksi maaliskuussa 2011, mitä ennen toiminut Metson automaatiotoimintojen liiketoimintajohtajana vuosina 2001-2006 ja mineraalitoimintojen liiketoimintajohtajana vuosina 2006-2011.

 Perheeseen kuuluvat vaimo ja yksi aikuinen tytär sekä kaksi labradorinnoutajaa.

  Harrastaa kalastusta, metsästystä ja luonnossa liikkumista.

Jos venttiilejä tarvittiin jo noin kaksi tuhatta vuotta sitten, niin niitä tarvitaan varmasti vielä tuhannenkin vuoden päästä. Sillä, mitä nesteitä tai kaasuja venttiilit säätävät tai sulkevat, ei ole lopulta merkitystä. Siellä missä virtaa, tarvitaan jatkossakin yhtä Metson päätuotteista.

Näin toteaa yhtään epäröimättä konepajayhtiön toimitusjohtaja Matti Kähkönen yrityksen pääkonttorissa Fabianinkadulla.

Vaikka alan tulevaisuus näyttää yhtä vahvalta kuin sen historia, juuri tällä hetkellä talouden heilahtelut moukaroivat myös Metsoa. Alkuvuosi on ollut yhtiölle vaikea. Kaivos- ja kivenmurskausteollisuuden taantuma ja Pohjois-Amerikan öljy- ja kaasuteollisuuden venttiilitilausten lasku ovat syöneet Metson myyntiä.

”Osittain on ollut täydellistä myrskyä, oli kyse sitten öljystä tai kaivoksista, mikä on kyllä vaikuttanut minuun yksityishenkilönäkin. Työ vie niin paljon tunteja. Kun ajatellaan menneiden vuosien Kiinan kasvua, niin olihan se hyvin erilainen markkina.”

Metso on yritys, joka on muodossa tai toisessa ollut osa suomalaista historiaa ja teollisuutta jo noin 150 vuoden ajan. Fabianinkadulla yrityksen pääkonttori on ollut vuodesta 1999 asti, jolloin Rauman ja Valmetin fuusio muodosti yrityksen nykyisellä nimellään.

Metson toimialalla on sidoksia oikeastaan vähän joka puolelle. Sen päätuotteet eli kaivos- ja murskainlaitteet, palvelut ja virtauksensäätöratkaisut ovat vahvasti infran rakentamisessa mukana. Yrityksen kädenjälki näkyy yllättäen myös kuluttajatuotteissa.

”Jos katson tuota haarukkaa tai puhelinta pöydällä, niin voin melko suurella varmuudella sanoa, että olemme olleet jossain tuotantovaiheessa mukana.”

Oli maailma millainen tahansa sadan vuoden päästä, teitä todennäköisesti tarvitaan ja siis myös Metson murskaimia.

Metallit aina raudasta ja nikkelistä kobolttiin ja litiumiin tuskin menettävät relevanssiaan tulevaisuudessa. Siellä, missä niitä louhitaan, on Metso laitteineen läsnä. Ja niin kauan kuin on prosessiteollisuutta, on tarvetta venttiileille.

Monien muiden yritysten tavoin Metson strategiaa ohjaavat neljä megatrendiä: kaupungistuminen, globalisaatio, kestävä kehitys ja digitalisaatio.

Kähkösen mukaan kaikki niistä tukevat vahvasti yrityksen kasvua.

”Kaupunkien lähettyvillä on tarvetta teille, metalleille ja kivelle. Esimerkiksi Kiinan kaupungistuminen on vetänyt koko kaivosteollisuuden kasvua.”

Kiinan kupliminen sitten vuosien 2000–2011 on rauhoittunut, mutta niin Intia kuin lukuisat Kaakkois-Aasian maat ovat vasta tulossa.

”Uudet isännät ovat idässä. Puhutaan miljardeista ihmisistä, jotka käyvät ahkerasti kouluja ja uskovat vahvasti siihen, että kansallinen menestys on tärkeä missio. Luonnonvarat tulevat ja menevät, mutta kyllä se on ihmispääoma, joka ratkaisee pitkässä juoksussa tämän pelin.”

Kaupungistumiseen liittyy globalisaatio, joka on tärkein Metsoa ohjaava megatrendi. Yritys toimii jo nyt yli viidessäkymmenessä maassa, joissa sillä on yli kahdeksankymmentä palvelukeskusta. Ne palvelevat asiakkaita paikallisella kielellä ja tavoilla.

”Ei voi ajatella niin, että Suomesta vain viedään tuotteita. Vielä enemmän kuin viemme murskaimia, tuotamme niitä muualla. Täytyy mennä sinne, missä asiakkaat ovat.”

Kähkönen innostuu kertoessaan yrityksen Brasilian-operaatiosta, jossa työskentelee noin 1 200 henkilöä.

”Kun menemme juttelemaan siellä asiakkaille, he luulevat, että olemme brasilialainen firma. Kun näin käy, tietää, että on tehnyt aika paljon oikein.”

Kähkönen visioi, että viidenkymmenen vuoden päästä Metso on verkottunut ympäri maailman. Samalla hän toivoo, että suomalaiset – vain reilun viiden miljoonan kokoinen kansa – osaisivat olla ylpeitä aidosti globaaleista firmoistaan.

”On UPM, Stora Enso, Wärtsilä, Kone ja tietysti Nokia. Kyllä se on meidän perimässä, että olemme aina joutuneet lähtemään maailmalle, vaikka olemmekin samalla vaalineet sellaista sisäänpäin kääntynyttä impivaaralaisuutta. On ihme, jos ei tällä geenistöllä tulevaisuudessa pärjää.”

Tärkeä osa Metson sadan vuoden visiota on automatisaatio. Jatkossa koneet ovat älykkäämpiä ja keräävät entistä enemmän tietoa prosesseista. Samalla nopeutuvat asiakasprosessit.

”Jos jossain Perun kaivoksessa asiakas tarvitsee kulutusosan, niin kone osaa ilmoittaa siitä itse ja lähettää tilauspyynnön, jolloin varaosa on parin viikon päästä asiakkaalla.”

Yhtä lailla on myös mahdollista, että henkilöstöhallinta, rahoitus ja tuotekehitys automatisoituvat.

”Voimme jo nyt 3D-tulostaa testikappaleita ja prototyyppejä päivässä, kun ennen työstämiseen ja valamiseen kului viikkoja. Osaan kuvitella, että sadan vuoden päästä kaivokset ovat aika pitkälti automatisoituja, ja tuskin menee kauan, että autot osaavat ajaa itsestään.”

Metson painopiste on siirtynyt globaalien trendien mukaisesti kohti palvelutuotantoa, jonka arvo oli Suomessa viime vuonna 23 miljardia euroa eli 29 prosenttia kaikista vientituloista.

Siinä missä palveluliiketoiminta muodosti 2000-luvun alussa vain noin viidesosan Metson liikevaihdosta, on sen osuus nyt jo noin kaksi kolmasosaa. Kähkönen on varma, että trendi tulee jatkumaan pitkälle tulevaisuuteen.

Projekteista riippuvaisella alalla kehityksestä on hyötyä volatiliteetin eli kysynnän heilahtelun tasapainottamiseksi. Kun Metso on tehnyt kaupat, alkaa palvelumyynti, jota voisi kutsua myös jälkikaupoiksi.

”Projektit ovat niin kilpailtuja, että marginaalit niissä ovat aika heikkoja. Palveluliiketoiminta meillä jakaantuu karkeasti niin, että 60 prosenttia siitä on varaosien toimitusta ja 40 prosenttia asiantuntijapalveluita. Tällöin on ehdotonta, että meillä on paikallisia henkilöitä ja resursseja. Pääkonttorista tätä ei voi hoitaa.”

Kähkönen uskoo, että tulevaisuudessa Suomen kaltaisten maiden valtti tehokkaasti kilpailluilla markkinoilla on nimenomaan palvelun alalla, jonne tulon kynnys on tuoteliiketuotantoa korkeampi.

Kaivos- ja siihen liittyvillä aloilla tulevaisuus näyttää hyvin selkeältä, ainakin kun Kähköstä kuuntelee. Kaikki mineraalit on todennäköisesti jo löydetty.

On mahdollista, että joidenkin metallien kysyntä kasvaa älylaitteiden myötä litiumin ja koboltin tapaan, mutta Kähkösen mukaan näiden metallien markkinakoko on vain sadasosa esimerkiksi kuparista.

”Meille ei ole väliä, onko se kulta, nikkeli, rauta vai platina, jota tulevaisuudessa tarvitaan, sillä meillä on olemassa ratkaisut kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin. Emme ole mineraalisidonnaisia. On vaikea nähdä, että alallamme tapahtuisi jotain radikaalia sadan vuoden päästä.”

Kenties Metso kehittää nykyistä tehokkaampia tapoja irrottaa metalleja kalliosta tai parempia jauhatustapoja. Selvää on ainakin, että malmiot köyhtyvät, jolloin uusien ja rikkaampien malmioiden löytäminen tulee entistä vaikeammaksi ja entisiä on hyödynnettävä tehokkaammin.

Muuttui maailma miten tahansa, Kähkönen luottaa siihen, että Metson menestystarina jatkuu. Millaisena, sitä on vaikea sanoa, aivan kuten yli sata vuotta sitten oli mahdotonta tietää, että 2010-luvun Metso operoisi globaalisti älykkäillä koneilla.

”Pitää uskaltautua alueille, joissa pelottaa, ja altistaa itsensä uudelle. Suomi ei muutu yön yli puhtaaksi palvelu- ja tietoyhteiskunnaksi, vaan vanha ja uusi kulkevat yhdessä rinta rinnan.”

HS:n Sadan vuoden visio -sarja pohtii, millaisia Suomi ja maailma ovat vuosien päästä. Sarjassa on haastateltu suomalaisia yritysjohtajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat