Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehn: Itämeren turvallisuus varjostaa taloutta

Elinkeinoministeri Olli Rehn kuunteli suomalaisyritysten huolia Pietarissa.

Talous
 
Nikolai Gontar
Elinkeinoministeri Olli Rehn piti puheen Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa, kun hän vieraili Pietarin talousfoorumissa perjantaina.
Elinkeinoministeri Olli Rehn piti puheen Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa, kun hän vieraili Pietarin talousfoorumissa perjantaina. Kuva: Nikolai Gontar

Pietari

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan Itämeren turvallisuustilanne vaikuttaa kielteisesti myös talouteen.

Artikkeliin liittyvät

”Itämeren heikentynyt turvallisuustilanne luo varjoa talouskehitykseen”, Rehn totesi Pietarissa perjantaina.

Perjantaina julkistetun hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan Itämerellä on syntynyt negatiivinen kierre Venäjän vallattua Krimin ja synnytettyä Itä-Ukrainan konfliktin. Tuloksena jännite Itämerellä on kasvanut ja sotilaallinen toiminta lisääntynyt.

”Toisaalta Euroopan talous on alkanut elpyä vuodesta 2013 lähtien. Elpyminen on ilmeisen kestävää laatua, koska edes Ukrainan kriisi ja Krimin miehitys tai pakolaiskriisi ja Brexit – ainakaan toistaiseksi – eivät ole horjuttaneet sitä”, Rehn sanoi.

Ministerin mukaan on tärkeää myös taloudelle, että Itämeren ympäristö pystytään pitämään vakaana.

Rehn kuunteli suomalaisyritysten huolia vieraillessaan Pietarissa perjantaina. Hän osallistui Pietarin talousfoorumiin.

”Suomen ja Venäjän kaupan volyymi laski viime vuonna noin 30–40 prosenttia laskutavasta riippuen”, Rehn sanoi.

”Tavoitteenamme on nostaa Suomen ja Venäjän välisen kaupan määrää pakotteista huolimatta”, hän jatkoi.

Suomen Pietarin-pääkonsulaattiin kokoontuneilla yrityksillä olikin Rehnille ehdotuksia, miten Suomen ja Venäjän välistä kauppaa lisätään.

Ongelmiksi koetaan erityisesti sääntöviidakko ja byrokratia, osaavan työvoiman saanti ja infrastruktuurin toimivuus.

”On positiivista, että Suomen ja Venäjän kahdenvälistä kauppaa halutaan lisätä, mutta enemmänkin voitaisiin tehdä eikä aina mennä EU:n taakse”, kuvaili konepajayrittäjä Tapio Tolonen.

Hän on toiminut Venäjällä 25 vuotta. 40 työntekijän konepaja valmistaa osia öljy-, kaasu- ja geologia-alan koneisiin ja laitteisiin ja myy ne Venäjälle.

Tolosen mielestä Suomella on maantieteellisen sijaintinsa takia erityisasema Venäjällä.

”Tämä asema murentuu Venäjän silmissä joka päivä. Venäläiseen sielunmaisemaan kuuluu, että se haluaa ostaa aina kaverilta”, hän sanoi.

Vaikka Tolonen puhuukin kahdenvälisten suhteiden puolesta, pakotteet sopivat itse asiassa hänelle erinomaisesti. Suurelle osalle Venäjällä kauppaa tekevistä suomalaisyrityksistä ne ovat olleet haitaksi.

”Me olemme päässeet Venäjän sisämarkkinoilla isoihin lokalisaatiohankkeisiin mukaan, mikä on paikannut läntisen ja Suomen markkinan tökkimistä konepajapuolella”, hän totesi.

Loppujen lopuksi hän kuitenkin arvostelee pakotteita. Hänen mukaansa ne vaikuttavat konepajateollisuuteen pitkällä aikavälillä huonosti.

”Työpaikkoja siirtyy lokalisaatioprosessin myötä pikku hiljaa Suomesta Venäjälle, joka vaatii kotimaista valmistusta. Tätä eivät poliittiset päättäjät hahmota. Meillä on tästä jo esimerkkejä.”

Lokalisaatio eli paikallinen valmistus on tuonninkorvaamisen lisäksi Venäjän talouskeskustelun muotisanoja.

Tolosen mukaan läheskään kaikki uudet tuetut hankkeet eivät ole kilpailukykyisiä. Sen sijaan öljy- ja kaasupuolella tehdään jo valmistusta, joka pystyisi kilpailemaan tuontitavaran kanssa, vaikka pakotteet poistettaisiin.

Venäjän käyttämiä menetelmiä Krimin liittämisessä Tolonen ei hyväksy, mutta ei halua enempää kommentoida asiaa, vaikka pakotteiden purkamista puoltaakin. Suomalaisyritykset eivät ole juuri ottaneet kantaa pakotteisiin, vaan seisseet niiden takana.

Tolosen Dest-yhtiön tuotannosta noin viidennes menee vientiin lähinnä Suomeen.

Puukaupassa olisi myös kehittämisen varaa. Vaikka Suomessa eletään metsäteollisuuden nousukautta ja metsäyhtiöt investoivat, myös Venäjällä on edelleen merkitystä raaka-ainemarkkinana, Stora Enson Venäjän puunhankinnan johtaja Arto Lyykorpi sanoi.

Syksyn duumanvaalien alla Venäjällä on käynnistelty taas keskustelua raakapuun viennin kieltämisestä. Duumassa on vireillä lakialoitteita, joilla vientiä rajoitettaisiin.

Puukuljetuksille voi tulla haittaa myös siitä, että Suomi yrittää säästää rajavalvonnan kuluissa. Rajavartiolaitos harkitsee Imatran ja Niiralan rajanylityspaikkojen sulkemista yöaikaan säästöjen takia.

Korjaus 18.6. kello 14.20: Rehn puhui Itämeren heikentyneestä turvallisuus-, ei taloustilanteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat