Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF varoittaa Britanniaa EU:sta eroamisen taloudellisista vahingoista

Epäsuotuisan vaihtoehdon lopputuloksena olisi bruttokansantuotteen supistuminen 5,5 prosentilla vuoteen 2019 mennessä.

Talous
 
HS–Reuters
Brexit selitettynä minuutissa
Brexit selitettynä minuutissa
Britannian mahdollinen ero EU:sta eli Brexit on vuoden suurimpia uutisia. Mistä siinä on kyse?

Britannian mahdollinen eroaminen Euroopan unionista aiheuttaisi merkittävää vahinkoa maan taloudelle, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Pahimmassa tapauksessa Britannian bruttokansantuote voisi vuonna 2019 olla 5,5 prosenttia pienempi kuin nykyisin, jos neuvottelut eroamisesta epäonnistuisivat.

IMF on jo aikaisemmin varoittanut, että Britannian eroamisella olisi kielteisiä vaikutuksia maailmantalouteen. Britannia on maailman viidenneksi suurin kansantalous. Lauantaina IMF kertoi yksityiskohtaisempia tietoja arviostaan eroamisen vaikutuksista Britannian talouteen.

Jos Britannia onnistui neuvottelemaan Euroopan unionin kanssa vastaavan sopimuksen kuin Norja, bruttokansantuote supistuisi IMF:n arvion mukaan 1,5 prosenttia vuoteen 2019 mennessä.

Norja ei ole EU:n jäsenvaltio. Se on silti neuvotellut pääsyn EU:n sisämarkkinoilla, koska se osallistuu EU:n rahoittamiseen ja on hyväksynyt vapaan liikkumisen periaatteen.

IMF:n epäsuotuisassa vaihtoehdossa pitkien ja tuloksettomien neuvotteluiden lopputuloksena Britannia joutuisi käymään kauppaa EU:n jäsenvaltioiden kanssa Maailman kauppajärjestön (WTO) ehtojen mukaisesti.

Epäsuotuisan vaihtoehdon lopputuloksena olisi bruttokansantuotteen supistuminen 5,5 prosentilla vuoteen 2019 mennessä.

IMF:n mukaan bruttokansantuotteen 5,5 prosentin supistuminen johtuisi etenkin investointien ja kulutuksen vähenemisestä sekä työllisyyden heikkenemisestä.

IMF:n lisäksi monet muut kansainväliset tutkimuslaitokset ovat varoittaneet Britanniaa EU:sta eroamisen kielteisistä vaikutuksista talouteen.

Talouden kasvuvauhti on jo hidastanut ennen kansanäänestystä ja Englannin keskuspankki on varoittanut eroamisen aiheuttavan Britanniaan taantuman.

Kansanäänestys EU-jäsenyydestä järjestetään torstaina 23. kesäkuuta. Viime viikolla julkistettujen mielipidetiedusteluiden mukaan EU:sta eroamista kannattavilla olisi kansanäänestyksessä niukka enemmistö.

Kuluvalla viikolla osakkeet halpenivat, koska sijoittajat pelkäävät Britannian eroavan EU:sta. Osakkeiden vastapainona arvometallit kallistuivat sijoittajien siirtäessä pääomiaan turvallisempana pitämiinsä kohteisiin.

Torstaina kullan hinta on kalleimmillaan kahteen vuoteen. Yksi troy-unssi kultaa maksoi 1 306 dollaria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat