Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR-johtaja Romanainen lupaa mutkattomia digipalveluja junamatkustajille

VR:n sovelluksella voi pian ostaa yhteisen lipun eri yhtiöiden kulkuvälineisiin, kertoo matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.

Talous
 
Karla Kempas
Markus Jokela / HS
VR:n matkustajaliikenteen johtajan Maisa Romanaisen ensimmäiset vuodet VR:n palveluksessa ovat olleet muutoksia täynnä.
VR:n matkustajaliikenteen johtajan Maisa Romanaisen ensimmäiset vuodet VR:n palveluksessa ovat olleet muutoksia täynnä. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Liikenneuudistus

 Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo ministeri Anne Bernerin (kesk) johdolla uudistaa valtion koko liikenneverkoston.

 Liikenneuudistuksen tavoitteena on digitalisoida Suomen liikennepalvelut.

 Ministeriö on valmistellut teiden ja raiteiden yhtiöittämistä.

 Berner haluaisi vapauttaa taksilupien määrän ja taksikyytien hinnoittelun.

Suomalainen junaliikennöinti on muuttunut paljon kahden vuoden aikana sen jälkeen, kun linja-autojen kaukoliikenteen kilpailua avattiin. Kilpailun kirittämänä lippujen hinnat ovat laskeneet, matkustusajat nopeutuneet ja junat pysähtyneet aiempaa harvemmin vähän liikennöidyillä asemilla.

VR:n matkustajaliikenteen johtajan Maisa Romanaisen mukaan muutoksille ei näy loppua lähiaikoina.

Liikenteen muutosta vauhdittaa liikenne- ja viestintäministeriön ehdotus liikenteen uudistamiseksi. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) vetämän liikenneuudistuksen tavoitteena on väylien yhtiöittämisen ja taksiliikenteen sääntelyn purkamisen lisäksi viedä liikennepalvelut digiaikaan.

Yksi Bernerin suuri suunnitelma on luoda järjestelmä, jossa eri yritysten liikennepalvelut toimivat yhdessä.

Romanaisen suunnitelma on viedä VR:ää paremman palvelun ja digitaalisuuden suuntaan. VR suunnittelee jo liikennepalvelujen lippuyhteistyötä. Nykyisin junayhtiö tarjoaa jo kaukoliikenteen yhteislippua Helsingin seudun liikenteen HSL:n kanssa. Pian VR:n sovelluksesta voi ostaa lipun jatkoyhteyksineen vaikka pitäjään, johon juna ei kulje, kunhan paikkakunnan liikenneyhtiö on VR:n yhteistyökumppani.

Romanaisen mukaan lippuyhteistyö helpottaa asiakkaan pidempiä junamatkoja esimerkiksi vähän liikennöidylle paikkakunnalle, sillä hänen ei tarvitse erikseen ostaa lippua bussiin ja junaan.

”Palvelu auttaa erityisesti heitä, jotka eivät matkusta usein ja jännittävät sitä, mistä seuraava lippu pitää ostaa.”

Samanlaista yhteistyötä Romanainen toivoo myös lentoyhtiöiden ja laivayritysten kanssa. Laivaliikenne ja lentoyhtiöt eivät kuulu Bernerin liikenneuudistukseen.

VR:llä on jo yhteistyötä Finnairin kanssa. Esimerkiksi New Yorkista voi ostaa lipun suoraan Pietariin ja kulkea loppumatkan Allegro-junalla.

Lippuyhteistyössä on vielä paljon sovittavaa. Matkustajan kannalta on tärkeää, että yritysten välillä kulkee tieto, jos kulkuväline menee rikki tai kuluttaja tahtoo rahat takaisin. Näin suuri yhteistyö lukuisien erilaisten liikenneyhtiöiden välillä vaatii mittavasti suunnittelua.

Erityisesti yritysten välisissä sopimuksissa digipalvelu on vain yksi osatekijä. Taustalla on paljon neuvottelua, käytännön asioiden hoitamista ja kuluttajan suojaan liittyviä asioita.

”Sovellus ei yksinään riitä, jos matkustaja on metsän keskellä ja kyyti ei kulje.”

Konduktöörit ja muu junahenkilökunta ovat yhä tärkeässä roolissa palveluissa.

Myös VR:n mobiilisovellukset muuttuvat.

Junayhtiö kehittää eri liikennepalveluja yhdistävää älypuhelinsovellusta ja uudistaa jo nykyään käytössä olevaa junalippujen ostamiseen tarkoitettua sovellusta.

”VR:n mobiilisovellusten on muututtava. Nykyään tarvitaan aivan liian monta klikkausta, ennen kuin lippu saadaan tilattua”, Romanainen kertoo.

Yksi sovellus on jo testivaiheessa.

Maisa Romanaisen mukaan tulevaisuudessa VR:n lippusovellus tunnistaa puhelimen paikannustietojen avulla, missä matkustaja on tilatessaan lippua. Tietojen perusteella aplikaatio tarjoaa lippuvaihtoehtoja sen mukaan, minne käyttäjä on aiemmin matkustanut.

Jos matkustaja kulkee usein Tampereen ja Helsingin väliä, sovellus muistaa sen ja tilaaminen nopeutuu.

VR:llä suunnitellaan myös palvelua, jota useat lentoyhtiöt jo käyttävät. Sovellukseen tulee muistutusviesti ennen junan lähtöä ja ilmoitus, jos juna on myöhässä.

”Jos kaikki menee hyvin, palvelun ensimmäinen vaihe on asiakkaiden käytössä ensi vuoden alussa”, Romanainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat