Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylä-Savossa on metsää niittäviä tietokoneita valmistava yritys nimeltä Ponsse, ja sen nousukiito on huima

Ponsse rakentaa huipputeknisiä metsäkoneita Ylä-Savossa ja sen tilauskirjat ovat täynnä. Yhtiö ei silti halua hullaantua digitalisaatiosta.

Talous
 
Pentti Vänskä
Ponssen testikuljettaja Harri Rönkkö testaa Vieremällä asiakkaalle menevää Scorpion-metsäkonetta.
Ponssen testikuljettaja Harri Rönkkö testaa Vieremällä asiakkaalle menevää Scorpion-metsäkonetta. Kuva: Pentti Vänskä
Fakta

Perheyhtiö pörssissä

 Ponsse syntyi vuonna 1970, kun Einari Vidgrén alkoi rakentaa metsäkoneita.

 Yhtiö sai nimensä Vieremällä kierrelleen koiran mukaan.

 Ponsse listautui pörssiin 1995, mutta Vidgrénin perhe hallitsee yhä yritystä.

 Viime vuonna yhtiön liikevaihto kasvoi yli 70 miljoonalla eurolla 462 miljoonaan. Liikevoitto oli 56 miljoonaa euroa.

Vieremä

Vieremän taajaman Yrittäjätalossa toimii juuri sellaisia yrityksiä, joita 3 800 asukkaan kunnan keskustasta voi kuvitella löytyvän. Kyltti kertoo, että talossa toimivat linja-autoliike, leipomo, fysikaalinen hoitolaitos ja grillikioski.

Sitten on vielä se toinen yritystalo kilometrin päässä. Ensin näkyviin tulee viisikerroksinen metallinhohtoinen rakennus, sen jälkeen teollisuushalleja toisensa jälkeen.

Korkeassa rakennuksessa päämajaansa pitää metsäkoneita valmistava Ponsse, jonka arvo on kolmessa vuodessa liki nelinkertaistunut yli 600 miljoonaan euroon.

Ylä-Savon ylpeys osoittaa, että yritys voi olla digitalisaation edelläkävijä, vaikka ympäriltä puuttuisi startup-kuhina.

Vieremän tehtaalta lähtee maailmalle vuosittain satoja huipputeknisiä metsäkoneita, kuten hakkuukoneita eli harvestereita ja kuormatraktoreita. Tiloja ollaan jälleen laajentamassa, jotta tehdas pystyy täyttämään kaikki tilaukset.

Ponsse ei ole ensimmäistä kertaa hurjassa kasvussa. Edellisen kiidon pysäytti finanssikriisi.

”Me mentiin ilman sen suurempia puskureita lamaan ja ajettiin täysillä päin seinää”, kertoo Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela.

Pentti Vänskä

Vielä vuonna 2008 yhtiön näkymät olivat niin hyvät, että koko yhtiö tuotekehityksestä lähtien keskittyi tuotantokapasiteetin lisäämisen pulmiin. Todellisuudessa metsäkoneiden valmistus romahti seuraavana vuonna neljännekseen.

”Kun jäimme kesälomille 2009, päiväkapasiteetti oli viisi konetta ja tilauskannassa koneita oli seitsemän”, Nummela muistelee.

Ponssen vastaus kriisiin oli keskittyminen tuotekehitykseen.

Yhtiö oli pohtinut kahdeksanpyöräisen harvesterin kehittämistä silloisten kuusipyöräisten rinnalle. Projekti sai aikataulun tapaamisessa yhtiön perustajan Einari Vidgrénin kanssa tammikuun ensimmäisinä päivinä 2009.

”Einari katsoi meitä ja sanoi, että Foxilla kaatuu ensimmäinen puu pääsiäisenä”, Nummela sanoo. ”Sen verran älyttiin, ettei kysytty, minä vuonna.”

Kahdeksanpyöräinen Fox syntyi neljässä kuukaudessa, ja uudenlainen kone oli käyttäjien mieleen. Ponsse oli vuosia ainoa kahdeksanpyöräisiä harvestereita valmistava yhtiö.

Vielä suurempi teknologinen harppaus oli Scorpioniksi nimetty hakkuukone, joka tuli myyntiin vuonna 2014.

Scorpionissa kuljettaja istuu keskellä konetta ohjaamossa, joka pysyy vaakatasossa, vaikka laite kulkisi rinteessä. Iso osa tekniikasta oli kokonaan uutta.

”Scorpion-projekti oli erittäin vaativa”, sanoo yhtiön automaatiosta vastaava suunnittelupäällikkö Anssi Pitkäranta. ”Olisi ollut helppoa tehdä listaa, miksi projektiin ei kannattaisi ryhtyä.”

Scorpion on liikkuva tietokone. Laitteen sisällä on 1,2 miljoonaa riviä koodia, ja tietoa tuottaa yli 40 anturia. Metsäkone on yhteydessä verkkoon, ja koneita voi seurata älypuhelimella.

Ohjaamossa kuljettajan edessä on näppäimistö, kosketusnäyttö ja kaksi ohjainta lukuisine nappeineen. Puolisen miljoonaa euroa maksava harvesteri on suurin syy, miksi Ponsse mainitaan usein esimerkkinä teollisesta internetistä.

Nimityksellä tarkoitetaan esineiden kytkemistä verkkoon, jolloin esineitä voidaan ohjata etänä. Ne voivat myös lähettää toiminnastaan tietoa verkon yli.

”Enemmän meillä on softa- kuin mekaniikkasuunnittelijoita töissä”, Nummela kertoo.

Pitkärannan mukaan erilaiset teknologiat ovat jo niin pitkällä, että ilman ihmistä kulkevan harvesterin rakentaminen voisi olla teoriassa mahdollista. Itse liikkuvat koneet ovat kuitenkin vielä kaukana tulevaisuudessa.

Metsien tietoliikenne ei ole Ponsselle uutta. Pitkäranta vitsailee, että yhtiöstä tuli osa teollista internetiä jo vuonna 1997, kun metsäkone kytkettiin ensimmäistä kertaa verkkoon.

Puu saa paikkansa metsäteollisuuden tietojärjestelmissä sillä hetkellä, kun harvesteri tarttuu metsässä runkoon. Kone tunnistaa rungon muodon sekä leikkaa puun optimaaliseen mittaan, ja tietoliikenne avittaa kuljettamaan puun oikeaan paikkaan.

Uusissa koneissa on paljon tietoa tuottavia antureita. Anturit synnyttävät massoittain tietoa eli ”big dataa”, jonka hyödyntäminen voi lähitulevaisuudessa tehostaa koneiden huoltoa, parantaa kuljettajan työn tehokkuutta ja niin edelleen.

Nummela kuvaa, että digitaaliteknologian muutos on ”äärettömän nopeaa”. Maaliskuussa Ponsse järjesti Industryhack-tapahtuman, jossa koodaritiimit yrittivät keksiä uusia tapoja hyödyntää koneiden keräämää dataa.

Digitalisaatio ei ole silti Ponsselle päämäärä vaan työkalu.

”Ponsse yrittää olla hullaantumatta digitaalisuudesta sinänsä, vaan asia mietitään asiakkaan liiketoiminnan kautta”, Nummela sanoo. ”Aika vähän myyvät sellaiset asiat, jotka on vaan kiva olla olemassa.”

Digihypeen lankeamista ehkäissee sijainti metsien keskellä.

Vieremälle on rakentunut Ponssen ympärille teollinen keskittymä, joka työllistää noin 750 ihmistä. Valmistus ja alihankinta ovat poikkeuksellisen paikallisia. Viidennes alihankkijoiden komponenteista tulee parinkymmenen kilometrin säteeltä.

Tuotteita ei kokonaan suunnitella Vieremällä, sillä ohjelmisto- ja elektroniikkakehitystä tehdään myös Kajaanissa sekä Seinäjoella.

Nummelan perustelu alihankinnan ja valmistuksen pitämiseen pitkälti Suomessa on ytimekäs: laaturiskiä ei voi ottaa.

Vieremällä yhtiö on Nummelan mukaan lähellä asiakkaitaan, sillä Suomi on metsäkoneiden tärkeä markkina.

Toisaalta viennin osuus yhtiön liikevaihdosta on 77 prosenttia. Ponssen osuus maailman metsäkonemarkkinoista on noin neljännes.

Vieremälle tulevat vieraat majoitetaan perustajan entiseen kotiin, joka on muutettu vierastaloksi. Yöpymisiä kertyy vuodessa 3 000.

Talon savusauna lämpenee usein. Kun saunamestari jäi eläkkeelle, hän laski lämmittäneensä saunan 1 858 kertaa.

Eläköityneen työntekijän tilalle yhtiö haki töihin ”nohevata savusaunan lämmittäjää”, joka kykenee ”höveliin käytökseen ulukomualaisten kanssa”.

Lehti-ilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa aprillipäivänä.

”Moni luuli, että se on vitsi, eikä hakenut”, Nummela sanoo.

Pentti Vänskä
Ponssen testikuljettaja Harri Rönkkö testaa Vieremällä asiakkaalle menevää Scorpion-metsäkonetta.
Ponssen testikuljettaja Harri Rönkkö testaa Vieremällä asiakkaalle menevää Scorpion-metsäkonetta.
Pentti Vänskä
Suunnittelupäällikkö Anssi Pitkäranta (vas.) ja toimitusjohtaja Juho Nummela Scorpionin edessä.
Suunnittelupäällikkö Anssi Pitkäranta (vas.) ja toimitusjohtaja Juho Nummela Scorpionin edessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat