Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanada harkitsee digitaalista dollaria – perustuu bitcoinin hyödyntämään teknologiaan

Finanssialan suurimmat toimijat ottavat bitcoinin lohkoketjuteknologian tosissaan.

Talous
 
Mark Blinch / Reuters
Kanadan dollari, lempinimeltään loonie.
Kanadan dollari, lempinimeltään loonie. Kuva: Mark Blinch / Reuters

Kanada saattaa kokeilla digitaalista dollaria CAD-coinia. Valuutta pohjautuisi maailman käytetyimmän virtuaalivaluutan bitcoinin hyödyntämään teknologiaan. Asiasta kertoi talouslehti Financial Times.

Omaperäistä kokeilua johtaa Kanadan keskuspankki Bank of Canada, joka suunnittelee virtuaalivaluuttaa yhteistyössä suurimpien Kanadassa toimivien pankkien kanssa.

Virtuaali- eli kryptovaluutat ovat digitaalista rahaa, jonka valvonta ja määrän kasvattaminen hajautetaan jopa miljoonille tietokoneille. Bitcoineja voi vaihtaa vaikkapa euroiksi ja toisin päin.

Toistaiseksi virtuaalivaluuttojen suosio on melko marginaalista. Bitcoinia käytetään runsaasti esimerkiksi internetin laittomissa kauppapaikoissa.

Finanssialan suurimmat toimijat ottavat kuitenkin bitcoinin teknologian tosissaan. Maailman suurimpien pankkien yhteenliittymä R3 kehittää blockchain- eli lohkoketjuteknologiaa, johon bitcoinkin perustuu. Mukana on muun muassa Pohjoismaiden suurin pankki Nordea.

Kanada käyttäisi Financial Timesin mukaan juuri R3:n kehittämiä ohjelmistoja.

Yksinkertaisimmillaan lohkoketju tarkoittaa hajautettua digitaalista kirjanpitoa.

Kaikkien asiakkaiden tietokoneet osallistuvat maksutapahtumien kirjaamiseen, vahvistamiseen ja valvontaan. Hajautettuja ja salaustekniikalla suojattuja tietoja on vaikea peukaloida. Lohkoketjun on tarkoitus myös vähentää maksupalvelujen välikäsiä ja nopeuttaa transaktioita.

Periaatteessa lohkoketju voi mahdollistaa vertaisrahoitusmarkkinat, joissa ei tarvita pankkeja väliin lainkaan.

CAD-coin olisi Kanadan keskuspankin takaama valuutta. Sitä käytettäisiin nykyisen Kanadan dollarin rinnalla. Aluksi virtuaalivaluuttaa kokeillaan vain pankkien välisissä maksuissa. Kuluttajat eivät ainakaan vielä saa älypuhelimiinsa Kanadan digitaalisia dollareita.

”Tarkoituksenamme ei ole kehittää keskuspankin liikkeelle laskemaa e-rahaa kansalaisten käyttöön” totesi keskuspankin varapuheenjohtaja Carolyn Wilkins Financial Timesille.

Taloudeltaan vakaa Kanada toimisi testialustana täysin digitaaliselle valuutalle ja toisi uskottavuutta lohkoketjuteknologian käyttökelpoisuudelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat