Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittien pako EU:sta sotkisi markkinat – näin ero vaikuttaisi suomalaiseen sijoittajaan

Vaikka keskuspankit ovat valmiina elvyttämään, Brexit saattaa laukaista juhannusaattona markkinapaniikin. Helsingin pörssi on ainutlaatuisena kauppapäivänä kiinni.

Talous
 
Heidi Huotilainen
Näin Britannian lähtö muuttaisi unionia
Näin Britannian lähtö muuttaisi unionia
Britannian eroaminen EU:sta vähentäisi unionin väestömäärää 65 miljoonalla – katso videolta mitä muita muutoksia tapahtuisi.

Juhannusaaton aattona sijoittajien sydämet läpättävät, kun brittiäänestäjät jonottavat uurnille päättämään Euroopan unionin tulevaisuudesta. Myös suomalaissäästäjien on hyvä varautua markkinasokkiin.

Fakta

Britannia äänestää EU-jäsenyydestään

 Britanniassa järjestetään ensi torstaina 23. kesäkuuta kansanäänestys, jossa britit päättävät, jatkaako maa Euroopan unionin jäsenenä.

 Jos britit päättävät lähteä, maan hallitus ilmoittaa pian tai myöhemmin Eurooppa-neuvostolle eroaikeestaan. Sen jälkeen alkavat neuvottelut Britannian irtautumisesta ja uudesta suhteesta EU:n kanssa.

 Ero toteutuu, kun sopimus tulee voimaan, tai jos sopimusta ei synny, kahden vuoden kuluttua eroilmoituksesta. Neuvotteluja voidaan pidentää, jos kaikki jäsenmaat niin haluavat.

 Brexitin negatiivisista talousvaikutuksista ovat varoittaneet muun muassa Euroopan, Britannian, Japanin ja Yhdysvaltojen keskuspankkien johto, vauraiden maiden yhteistyöjärjestö OECD, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF sekä Maailmanpankki. Jopa Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on kehottanut Britanniaa pysymään EU:ssa.

 Britannian osuus maailmantaloudesta on vain noin 2,4 prosenttia, mutta Lontoo on tärkeä rahoitusmarkkinoiden keskus.

Pirkanmaan Osakesäästäjien varapuheenjohtaja ja piensijoittaja Riitta-Liisa Kaunisto toivoo, että britit jäävät EU:n jäseniksi.

”Olen odotellut osakekurssien laskua jo vähän pidemmän aikaa. Ottaen huomioon, kuinka isosta asiasta Brexitissä on kyse, markkinareaktiot ovat alkaneet itse asiassa aika myöhään.”

Viime viikon gallupeissa hienoinen enemmistö brittiäänestäjistä kannatti lähtöä EU:sta, mikä sai sijoittajat heräämään. Käytännössä kansanäänestyksen vastapuolet spurttaavat vaalipäivään rinta rinnan, eivätkä Brexitin vaikutukset näy vielä täysimääräisesti sijoitustuotteiden hinnoissa.

Kaunisto on pistänyt osakeostot vähäksi aikaa jäihin ja kasvattanut korkosijoitusten osuutta. Suojautuminen ei ole helppoa, sillä keskuspankkien historiallisen elvyttävä rahapolitiikka on painanut vähäriskisten velkakirjojen korot nollaan.

Britannian EU-eron markkinavaikutuksia on vaikea ennakoida, sillä sijoittajat käyttäytyvät kriisitilanteissa arvaamattomasti ja ovat alttiita laumahysterialle. Taloudeltaan toiseksi suurimman jäsenmaan ero voisi laukaista tapahtumien sarjan, joka kietoisi Euroopan sumuverhoon vuosiksi.

Brittipoliitikko Jo Coxin raaka murha torstaina laittoi kampanjoinnin pariksi päiväksi jäihin. Myös sijoittajat rauhoittuivat hetkeksi. Alkuviikon luisun jälkeen punta ja brittiosakkeet vahvistuivat perjantaina.

Briteillä on kolme yötä aikaa hautoa päätöstään.

Kuinka käy punnalle ja eurolle?

Jos Britannia lähtee, punnan arvo suhteessa muihin valuuttoihin lähes varmasti romahtaa – pessimistisimpien arvioiden mukaan jopa kolmanneksella. Osa peloista on jo uinut etenkin punnan arvoon.

”Punta saattaisi nähdä vielä semmoisen 5–8 prosentin heikkenemisen. Myös euro todennäköisesti heikkenisi muihin valuuttoihin nähden muutamia prosentteja. Jos heikentyminen jää pysyväksi, se auttaa aikanaan vientiyrityksiä”, ennustaa S-Pankin ja varainhoitoyhtiö FIM:n päästrategi Vesa Engdahl.

Sekä Euroopan keskuspankki että Britannian Bank of England ovat luvanneet pitää rahahanat auki.

”Mikäli tulee ruma verenpunainen aamu, keskuspankit ovat varmasti hereillä. Brexit ei ole mikään musta joutsen, joka lipuu yhtenä aamuna puskista”, sanoo Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju.

Musta joutsen on tietokirjailija Nassim Nicholas Talebin popularisoima termi, jolla tarkoitetaan harvinaisia ja yllättäviä tapahtumia, joita ei osata odottaa. Brexitin pitkäaikaiset vaikutukset ovat pääosin tuntemattomia, mutta äänestyspäivään ja sen synnyttämiin reaktioihin on varauduttu laajasti.

Kärsivätkö Suomen pörssiyhtiöt?

Sijoitusstrategi Eero Färkkilä Nordeasta huomauttaa, että euron halpeneminen hyödyttäisi Helsingin pörssin vientiyhtiöitä.

”Valuuttaliikkeiden kautta Brexit ui tosi moneen suomalaisyhtiöön. Tulosvaikutukset voivat olla nopeita ja selkeitä.”

Viime vuonna Britannia oli Suomen seitsemänneksi tärkein kauppakumppani. Suomi vei sinne 2,8 miljardin euron edestä tuotteita.

”Merkittävimpiä kytköksiä on Raisiolla, joka omistaa siellä välipala- ja muroyhtiön. Viime vuonna jo yli kolmannes Raision liikevaihdosta tuli Britanniasta”, Färkkilä kertoo.

Brittimarkkinat ovat tärkeitä Stora Ensolle, UPM:lle ja Metsä Boardille, mutta metsäjätit hyötyvät dollarin vahvistumisesta Yhdysvaltojen markkinoilla. Färkkilä arvioikin nettovaikutusten jäävän vähäisiksi.

Romahtavatko osakkeet Euroopassa?

Investointipankki Morgan Stanley arvioi, että Britannian EU-ero voisi leikata eurooppalaisosakkeiden kokonaisarvoa 5–35 prosenttia, todennäköisimmin parikymmentä prosenttia. Parhaassa tapauksessa kyseessä olisi hillitty notkahdus, pahimmassa tapauksessa pörssiromahdus.

Vaikutukset heijastuisivat Helsingin pörssiinkin, joka tosin on Tukholman pörssin tavoin juhannusaattona kiinni.

Suomalaiset piensijoittajat ovat myyneet osakkeistaan alkukesällä 5–10 prosenttia kotikaupungista riippuen, kertovat Nordnetin tilastot. Yhtiöllä on Suomessa asiakkaina 132 000 piensijoittajaa. Oksaharju uskoo, että sijoittajat palaavat myrskyn jälkeen markkinoille.

”Mihin muualle raha menisi? Vähäriskisten valtionlainojen tuotto on kääntynyt negatiiviseksi, ja käteistilien korot ovat nollan pinnassa. Piensijoittajan vaihtoehdot ovat vähissä.”

Vaikka osakkeet ovat tulosodotuksilla mitattuina kalliita, osingot tuottavat keskimäärin paremmin kuin korkosijoitukset.

”Marginaali nollakoron ja neljän prosentin osinkotulon välillä on historiallisen suuri. Tästä syystä en usko, että pysyvää ja laajamittaista pakoa osakkeista tulee”, Oksaharju sanoo.

Markkinoiden reaktio Britannian lähtöön olisi todennäköisesti välitön ja aggressiivinen.

”Tällaiset oksennukset tuppaavat menemään ylilyönnin puolelle, joten Brexit voi tarjota myös ostopaikkoja”, sanoo FIM:n Engdahl.

Ovatko eläkesäästöt turvassa?

Epävarmassa markkinatilanteessa eläkeyhtiöiden on vaikea tehdä tuottoa ilman Brexit-pelkojakin. Suomen kaikkien suurten eläkeyhtiöiden sijoitustuotot olivat vuoden alussa pakkasella.

Varman sijoitusasioista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä kertoo, että Suomen suurin eläkeyhtiö on suojautunut punnan valuuttariskeiltä. Osakesalkun suursiivous saa toistaiseksi odottaa. Eläkesäästöjen vaalija ei voi sijoittaa kolikkoa heittämällä.

”Selkeän näkemyksen ottaminen on fifty–fifty-tilanteissa vaikeaa ja jopa vaarallista. Jos pienentäisimme Brexit-pelkojen takia osakepainoa merkittävästi, mutta Britannia päättäisikin pysyä EU:ssa, tekisimme tappiota kurssien palautuessa.”

Rytsölän mukaan Varma odottaa äänestystulosta ja seuraa markkinareaktioita. Vasta sitten on aika pohtia, kuinka EU:n uusi ilme vaikuttaa pitkällä aikavälillä sijoituspäätöksiin.

”Tämmöisiä tilanteita varten meillä on globaalisti hajautettu salkku. Kaikki munat eivät ole samassa korissa.”

Uhkaako Brexit pankkeja?

Lontoon City on Euroopan rahoitusalan keskus, ja Brexit taatusti sivaltaisi etenkin brittipankkien osakkeita. Tartuntavaara muualle Eurooppaan on suuri.

”Euroopan pankkisektori tullut noin 30 prosenttia alas vuoden alusta. Siihen poliittinen epävarmuus voi iskeä pahiten. Pankkijärjestelmä perustuu luottamukseen ja siihen, että poliitikot sitoutuvat yhteiseen vastuunkantoon”, sanoo Nordnetin Oksaharju.

Italian pankeissa laiminlyötyjen luottojen osuus oli alkuvuodesta jo 17 prosenttia – lähes kolme kertaa enemmän kuin euroalueen keskiarvo. Italia perusti huhtikuussa Atlante-rahaston, joka ostaa ahdinkoon ajautuneiden pankkien osakkeita ja pilaantuneita lainoja pois taseista.

FIM:n Engdahl tapasi Deutsche Bankin pääekonomistin David Folkerts-Landaun seminaarissa muutama viikko sitten.

”Hän sanoi, että pankkisektori kävi kuilun partaalla helmikuussa. Jos yksikin merkittävä italialaispankki olisi pistänyt ovensa kiinni, se olisi käynnistänyt Euroopassa finanssikriisiin johtavan ketjureaktion.”

Saksan suurin pankki Deutsche Bank kuuluu itsekin Euroopan ongelmatapauksiin.

Varman Rytsölä ei usko, että Brexitistä olisi kriisin liipaisimeksi.

”Vuonna 2008 rahoitus uhkasi loppua markkinoilta täysin. Nyt meillä on ultralikvidit pääomamarkkinat. Rahapoliittinen elvytys on tosi kovaa. Keskuspankit ovat varmasti pedaalin päällä, jos tulee ongelmia.”

Suojaavatko velkakirjat?

Riskejä kaihtavalle ei ole tuottoisia korkosijoituksia tarjolla.

”Lyhyissä koroissa ei voi odottaa mitään liikkeitä. Euroopan keskuspankki on ankkuroinut ne jopa miinusmerkkisiksi ja siellä ne pysyvät”, Engdahl arvioi.

Vakaiden maiden pitkätkin korot ovat valahtaneet historiallisiin lukemiin. Saksan kymmenen vuoden velkakirjan korko painui Sveitsin ja Japanin perässä pakkaselle viime viikolla.

Britannian lähtö ravistelisi sijoittajien uskoa koko EU:n ja euron tulevaisuuteen. Välimeren valtioiden velkakirjojen ja riskisimpien yrityslainojen korot saattaisivat kasvaa.

Missä sijaitsevat turvasatamat?

Kulta, Yhdysvaltojen ja Saksan velkakirjat, Yhdysvaltojen dollari, Sveitsin frangi ja Japanin jeni vetävät pelokkaiden sijoittajien rahoja puoleensa. Turvasatamiin on nyt ruuhkaa.

Japanin keskuspankin pääjohtaja Haruhiko Kuroda totesi viime viikolla, että Brexit vaatisi hätätoimia jenin hillitsemiseksi. Väkivahva valuutta uhkaa jo maan vientisektorin terveyttä. Kuroda vetosi myös kansainväliseen yhteistyöhön, jotta sijoittajat eivät kaataisi rahojaan sokeasti muutamiin kohteisiin.

Kulta on vahvistunut tänä vuonna jo 22 prosenttia Kiinan talousongelmien ja Brexitin aiheuttaman epävarmuuden vuoksi. Suhteessa hyötymetalli kupariin kulta oli viime viikolla kalleimmillaan sitten kriisivuoden 2009.

HS listasi, kuinka Brexit muuttaisi kuluttajien arkea:

Britannian mahdollinen ero Euroopan unionista vaikuttaisi sijoituspäätösten lisäksi kulutukseen ja vapaaseen liikkuvuuteen. HS listasi, kuinka Brexit muuttaisi suomalaisten arkea.

Britannian eroneuvottelut kestäisivät ainakin kaksi vuotta ja lukuisten kansainvälisten sopimusten uudelleen neuvottelu huomattavasti pidempään. Mahdolliset vaikutukset suomalaisiin eivät näkyisi välittömästi.

Matkailu

Mahdollisen Brexitin tapahtuessa punnan on arvioitu heikkenevän suhteessa euroon. Suomalainen voisi siis ainakin lyhyellä aikavälillä tehdä ostoksia Britanniassa nykyistä halvemmalla.

Koska Britannian lähtö lisäisi epävarmuutta koko EU:n vakaudesta, eurokin menettäisi arvoaan moniin muihin valuuttoihin, kuten Yhdysvaltain dollariin, verrattuna. Suomalaisten ostovoima saattaisi heikentyä muualla kuin Britanniassa.

EU:n kansalaiset saavat liikkua jäsenmaissa ilman viisumeita ja Schengen-alueella yleensä myös ilman rajatarkastuksia. Britannia ei kuitenkaan kuulu Schengeniin.

Eroamisessa Britannian olisi päätettävä, kenet se haluaa päästää rajojensa sisäpuolelle ja millaisin vaatimuksin. Britannia voisi tehdä eri maiden kanssa sopimuksia ihmisten liikkumisesta.

Verkkokauppa

Kun suomalainen ostaa tavaraa EU:hun kuuluvassa Britanniassa toimivasta verkkokaupasta, kyse on etämyynnistä. Tällöin yleensä myyjä on verovelvollinen, eikä suomalaisen ostajan tarvitse maksaa tilaamastaan tavarasta erikseen veroja.

Britannian irtaantuessa täysin EU:sta maa olisi EU:n tullialueen ulkopuolella, jolloin suomalaisen brittiläisestä verkkokaupasta tilaama tuote saisi Suomessa samanlaisen kohtelun kuin vaikkapa nykyään yhdysvaltalaisesta verkkokaupasta tilattu tavara. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että suomalaisen ostajan pitäisi maksaa mahdollinen tulli ja verot.

Muuttaminen

Toistaiseksi suomalainen voi vapaasti muuttaa Britanniaan ja muihin EU-maihin asumaan, opiskelemaan ja tekemään töitä. Brexitin myötä voisi muuttua.

Useissa EU:hun kuulumattomissa maissa suomalaisen on hankittava erikseen viranomaisilta luvat oleskeluun, opiskeluun tai työskentelyyn.

HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
EU:n ja Britannian värit kasvoihinsa maalanneet aktivistit protestoivat Brexit-pyrkimyksiä vastaan sunnuntaina Berliinissä.
EU:n ja Britannian värit kasvoihinsa maalanneet aktivistit protestoivat Brexit-pyrkimyksiä vastaan sunnuntaina Berliinissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat