Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea myllää tietojärjestelmänsä täydellisesti – tehtävää johtaa ekspertti Australiasta

Tietojärjestelmän miljardiuudistus nopeuttaa ja automatisoi pankkipalveluja. Projektin aikana asiakkaiden pitää sietää palvelukatkoja.

Talous
 
Jacob Crawfurd
Nordean pankkijärjestelmän uudistuksista vastaavan Joseph Edwinin mukaan uusi järjestelmä tulee ensimmäisenä käyttöön Suomessa.
Nordean pankkijärjestelmän uudistuksista vastaavan Joseph Edwinin mukaan uusi järjestelmä tulee ensimmäisenä käyttöön Suomessa. Kuva: Jacob Crawfurd
Fakta

Jättiuudistus näkyy palvelukatkoina

 Pankkijärjestelmän muutostyö aiheuttaa pankkipalveluihin katkoja, kun uutta järjestelmää ajetaan sisään.

 Nordean asiakkaat joutuivat äskettäin olemaan ilman pankkipalveluja noin puoli vuorokautta.

 Uudistushanke alkoi viime vuonna ja valmistuu viimeistään vuonna 2020. Ensimmäisenä uuteen järjestelmään siirretään suomalaisten asiakkaiden talletukset.

 Peruspankkijärjestelmän uusimisen budjetti on 850 miljoonaa euroa. Lisäksi Nordea käyttää uuden maksujärjestelmän hankkimiseen ja muihin yksinkertaistamishankkeisiin ainakin 200 miljoonaa euroa.

Kun maksaa laskuja tai hakee lainaa mobiilipankissa, ei tule ajatelleeksi, mikä sotku näppärien palvelujen takana saattaa vallita.

Paperisia asiakirjoja kiikutetaan pitkin toimistoja. Niitä skannataan, ja tietoja naputetaan käsin, jotta informaatio siirtyisi järjestelmästä toiseen.

Monien pankkien tietojärjestelmät on kursittu kasaan osista, joista osa periytyy vuosikymmenten takaa ja on tehty ohjelmointikielillä, joita harva enää hallitsee.

Pankkijätti Nordeassa on oma monimutkaisuuslisänsä, koska se on muodostettu useiden pohjoismaisten pankkien fuusioista.

Runsaat pari vuotta sitten Nordea päätti, että sotku saa riittää. Uusien digitaalisten palvelujen yhdistäminen ikivanhoihin järjestelmiin alkoi olla aivan liian hankalaa ja kallista. Tilkkutäkki korvattaisiin uudella, koko konsernin yhteisellä peruspankkijärjestelmällä.

Nordean johto alkoi soitella maailmalle pankkeihin, joissa vastaavia vaikeita projekteja oli viety läpi. Monissa aika- ja budjettirajat oli ylitetty räikeästi.

Yksi tunnetuimmista onnistujista oli australialaispankki Commonwealth Bank of Australia (CBA). Pankkijärjestelmän uudistustyötä vetänyt Joseph Edwin sai puhelun.

”Kerroin Nordean ihmisille, mitä tällaisessa projektissa kannattaisi ottaa huomioon ja mitä kannattaa välttää, eli jaoin oppejamme”, Edwin kertoo.

Meni vielä vuosi, ja Edwiniin otettiin yhteyttä uudestaan. Tällä kertaa Nordea halusi hänet Pohjolaan vetämään koko peruspankkijärjestelmän uudistusta.

”Monia asioita, joista olin puhunut aiemmin, oli jo aloitettu. Esimerkiksi tuotevalikoiman karsiminen oli hyvässä vauhdissa. Viime kesään mennessä Nordea oli poistanut 1 400 tuotteen valikoimasta jo 700 tuotetta.”

Muutto Eurooppaan oli houkutellut Intiasta kotoisin olevaa Edwiniä jo jonkin aikaa. Delhin yliopiston opintojen jälkeen hän työskenteli Piilaaksossa Yhdysvalloissa ja Australiassa. Oli seuraavan mantereen vuoro.

Nordean koko toiminnan yksinkertaistamisprojekti kestää noin viisi vuotta ja maksaa 1,1 miljardia euroa. Kilpailija OP-ryhmä on ilmoittanut aloittavansa jopa kahden miljardin euron kehitysohjelman, joka niin ikään keskittyy digitalisaatioon.

Yhteenlaskettuna näillä investoinneilla saisi melkein kolme Äänekosken sellutehdasta.

Peruspankkijärjestelmän lisäksi Nordea uusii muun muassa maksujärjestelmänsä. Kokonaisuuteen kuuluu myös muiden Pohjoismaiden tytärpankkien fuusio ruotsalaiseen emoon.

Isoin ja kallein työ on silti järjestelmäuudistus. Miten varmistetaan, että se onnistuu? Edwin korostaa sitouttamista.

”Hankkeen pitää olla korkealla organisaation prioriteeteissa. Koko ylimmän johdon pitää olla kiinnostunut ja sitoutunut siihen ja vaatia tuloksia”, Edwin sanoo.

On myös tärkeää, että työn tuloksia tuodaan käyttöön vähitellen, eikä kaikkea pamauteta käytäntöön kerralla vuosien valmisteluvaiheen jälkeen.

”Ihmiset näkevät, että syntyy valmista ja kiinnostus hanketta kohtaan säilyy. Muuten voi käydä niin, että organisaatio alkaa harhailla muihin puuhiin. Näin pystytään myös ottamaan huomioon toimintaympäristön muuttuminen.”

Tänä kesänä Suomen Nordean henkilökunta voi perustaa itse mobiilipankin kautta uudessa järjestelmässä olevia määräaikaistilejä.

Prosessi on täysin automaattinen, kun tähän asti byrokratian hoitaminen on saattanut kestää pankissa päiviä. Koevaiheen jälkeen palvelu tulee myös asiakkaiden käyttöön. Vähitellen uuteen järjestelmään siirretään vanhatkin talletukset, luotot, asuntolainat ja muut tuotteet.

”Kaikki tehdään ensin Suomessa, joten suomalaiset asiakkaat pääsevät ensimmäisenä käyttämään uusia palveluita”, Edwin kertoo.

Projektin kuluessa Nordean asiakkaat joutuvat sietämään palvelukatkoja, jolloin edes pankin maksukortit eivät välttämättä toimi. Toukokuun 22. päivä asiakkaiden kärsivällisyyttä koeteltiin 14 tunnin katkolla. Miten vaiva hyödyttää asiakasta?

”Niin tilien avaaminen kuin monet muutkin asiat nopeutuvat ja automatisoituvat. Asiakas voi tehdä asioita itse ja reaaliaikaisesti. Voimme myös tuoda markkinoille nopeammin uusia ja juuri kyseiselle asiakkaalle räätälöityjä tuotteita”, Edwin selittää.

Henkilökunnalle jää Edwinin mukaan myös enemmän aikaa neuvontaan, kun perusasiat automatisoidaan. Järjestelmien uusiminen tarkoittaa tosin melko varmasti henkilökunnan määrän rajua supistumista.

Tietojärjestelmien ylläpitoon ja käytännön pankkityöhön tarvitaan entistä vähemmän ihmistyötä, kun asiakkaat hoitavat entistä useampia pankkiasioita itse päätelaitteillaan ilman henkilökunnan apua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat