Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intian keskuspankin pääjohtajan lähtö voi ravistella markkinoita

Arvostetun Rajanin lähtö voi horjuttaa sijoittajien luottamusta Intian talouteen.

Talous
 
HS–Reuters
DANISH SIDDIQUI / Reuters
Chicagon yliopiston taloustieteen professori Raghuram Rajan aloitti kotimaansa Intian keskuspankin pääjohtajana syyskuussa 2013.
Chicagon yliopiston taloustieteen professori Raghuram Rajan aloitti kotimaansa Intian keskuspankin pääjohtajana syyskuussa 2013. Kuva: DANISH SIDDIQUI / Reuters

Intian keskuspankin pääjohtajan Raghuram Rajanin ilmoitus jättää tehtävänsä voi analyytikoiden mukaan horjuttaa sijoittajien luottamusta maailman seitsemänneksi suurimpaan kansantalouteen.

Rajania on arvostettu etenkin sijoittajien keskuudessa uskottavan rahapolitiikan ja talousuudistusten toteuttajana. Analyytikot pelkäävät, että markkinoilla voi jo maanantaina olla odotettavissa epävakautta Rajanin yllättävään lähdön takia.

Rajanin ystävien ja kollegoiden arvioiden mukaan hän päätti erota, koska ei tuntenut enää nauttivansa valtiovarainministeri Arun Jaitleyn ja pääministeri Narendra Modin luottamusta.

Rajan ilmoitti lauantaina, että hän jättää keskuspankin kolmen vuoden toimikautensa päättyessä 4. syyskuuta. Keskuspankin verkkosivuilla julkaistussa kirjeessään hän kiittää työntekijöitä ja ilmoittaa henkiseksi kodikseen tiedeyhteisön.

Chicagon yliopiston taloustieteen professori Rajan aloitti pääjohtajan tehtävässä syyskuussa 2013. Hänen kolmivuotinen toimikautensa päättyy ensi syyskuussa, jonka jälkeen hän palaa tieteellisen tutkimuksen paraan. Hän on ollut Chicagon yliopiston professuurin toimesta vapaana hoitaessaan Intian keskuspankin pääjohtajan tehtävää.

Rajania on arvostettu laajasti myös Intiassa. Viestimissä häntä on kutsuttu Intian talouden ”rocktähdeksi” ja ”James Bondiksi”. Rajan onnistui toimikautensa alussa pysäyttämään Intian vakavan valuuttakriisin. Lisäksi hänen ansiokseen on luettu valtio omistamien pankkien tervehdyttäminen.

Pääministeri Modi on aikaisemmin kutsunut Rajania hyväksi opettajaksi taloudellisissa kysymyksissä.

Ansiostaan huolimatta Rajan on ilmeisesti suututtanut suuria yrityksiä, koska keskuspankki ei ole suostunut keventämään rahapolitiikkaa niin paljon kuin suuryritykset olisivat halunneet.

Monet intialaiset suuryritykset kärsivät yhä verraten suurista varainhankinnan kustannuksista. Keskuspankin pääjohtajana Rajan on kiinnittänyt huomionsa inflaatiovauhdin hillitsemiseen.

Pääministeri Modin puolueessa on myös Rajanin kärkkäimpiä arvostelijoita.

Parlamentin jäsenen Submariam Swanyn mielestä Rajan ei ole henkisesti intialainen ja toivotti hänelle hyvää matkaa takaisin Yhdysvaltoihin. Arvostelijoiden mielestä keskuspankki ei ole Rajanin toimikaudella keventänyt rahapolitiikkaa riittävästi.

Sanomalehti Financial Timesin mukaan Rajan on nauttinut Intiassa laajaa arvostusta, koska hän on puhunut talouden ongelmista selväkielellä ja rohjennut ottaa kansaa arkoina pidettyihin taloudellisiin uudistuksiin.

Pääjohtajakaudellaan hän pyrkinyt myös vahvistamaan keskuspankin itsenäisyyttä rahapoliittisessa päätöksenteossa.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääekonomistina Rajan työskenteli vuosina 2003–2006, jolloin hän varoitti Yhdysvaltojen rahoitusmarkkinoilla piilevistä suurista riskeistä. Varoituksillaan hän järkytti monia yhdysvaltalaisia poliitikkoja.

Rahoitusmarkkinoiden kriisi kärjistyi syyskuussa 2008 investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon. Sen seurauksena maailmantalous vajosi taantumaan.

Financial Times valitsi vuonna 2010 Rajanin kirjan Fault Lines: How Hidden Fractures Still Threaten the World Economy vuoden talouskirjaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat