Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajat auttavat markkinatutkimuksessa

Joukkouttamisessa kyselyihin vastaavat sovelluksen käyttäjät saavat palkkioksi lahjakortteja.

Talous
 
Sebastian Koskinen

Toukokuussa toimintansa aloittanut Crowst on tuonut ensimmäisenä Suomeen sovelluksen, jossa yksinkertaisia kyselyitä täyttämällä voi ansaita lahjakortteja.

Sovellus perustuu joukkouttamiseen eli siihen, että Crowst kerää sovelluksen käyttäjiltä markkinadataa, jonka se sitten myy omille asiakkailleen. Käyttäjät taas saavat korvaukseksi lahjakortteja, joita he voivat käyttää K- ja S-ryhmien kaupoissa, kertoo yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Richard Jerome.

Käyttäjiä pyydetään vastaamaan kulutustottumuksia ja erilaisia tuotteita koskeviin kysymyksiin. Joskus tehtävään saattaa liittyä myös kuvan ottaminen.

”Asiakkaamme voi esimerkiksi haluta varmistaa, että sen tuotteet ovat kaupassa sovitulla tavalla esillä, minkä käyttäjämme voivat valokuvalla varmentaa”, selventää Jerome.

Joukkouttamiseen perustuva markkinatutkimus on yleistynyt maailmalla. Verkkoliiketoiminnan jättiläiset Amazon ja Google ovat jo vuosia pyörittäneet omia palveluitaan.

Verkkokauppa Amazonin vuodesta 2005 toimineessa Mechanical Turk -palvelussa rekisteröityneet käyttäjät voivat vastata kyselyihin korvausta vastaan.

Googlen oma, mobiililaitteilla toimiva Google Opinion Rewards on ollut ladattavissa vuodesta 2013 asti Yhdysvalloissa. Viime kuussa Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa julkaistu sovellus ei toimi toistaiseksi Suomessa.

Crowstin kaltaiset mobiilisovellukset ovat Jeromen mukaan silti vielä hyvin nuori ilmiö.

”Vastaavia yrityksiä on maailmalla vain muutamia, lähinnä Yhdysvalloissa.”

Crowstia luotsaava Jerome kertoo saaneensa ajatuksen työskennellessään Nokialla ja myöhemmin Microsoftilla myynnin puolella.

”Huomasin, että käytimme valtavat määrät rahaa vastaavan tiedon keräämiseen. Kun leikkauksia tehtiin, osuivat ne usein ensin markkinatutkimukseen. Lopulta lanseerasimme tuotteita, vaikkei meillä edes ollut kunnon markkinatietoa.”

Vasta alkutaipaleellaan ja vielä beta-vaiheessa olevalla yrityksellä on noin 750 käyttäjää Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Turussa ja Tampereella. Omia asiakkaita Crowstilla on kolme, joista yksi on urheiluinstrumentteja valmistava Suunto.

”Käyttäjämäärämme kasvaa kolminumeroisin summin joka viikko. Tavoite on 3 000–5 000 käyttäjää ja noin kaksikymmentä asiakasta vuoden loppuun mennessä ”, kertoo Jerome yrityksen lähitulevaisuuden tavoitteista.

Nyt Crowst on ladattavissa vain Android-puhelimille, mutta Jeromen mukaan sovellus tulee elokuussa saataville myös iPhonelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat