Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiseksi mielletty merkki ei ole takuu kotimaisuudesta

HS selvitti, miten suomalaisia ovat suomalaiset merkit. Entä paljonko suomalaisen suosiminen työllistää?

Talous
 
Anu Vallinkoski
Kuva: Markus Jokela; kuvankäsittely: Emma-Leena Ovaskainen
Kuva: Kuva: Markus Jokela; kuvankäsittely: Emma-Leena Ovaskainen

Valmistusmaan määrittely on nykyisin vaikeaa. Tuote voidaan suunnitella yhdessä maassa ja koota toisessa. Osatkin voivat tulla eri puolilta maailmaa. Myös kokoonpanon eri työvaiheita voidaan tehdä useissa eri maissa. Suomalaiselta kuulostava tuotemerkkikään ei välttämättä kerro enää mitään tuotteen alkuperästä.

Hyvän lupauksen kotimaisuudesta antaa Avainlippu-merkki. Sekään ei tosin takaa sitä, että esine olisi täysin kotimainen.

Yritys voi hakea tuotteelle tai tuoteryhmälle tunnusta, jos yli puolet tuotantokustannuksista syntyy Suomessa. Tuotantokustannukset koostuvat muun muassa työstä, raaka-aineista ja logistiikasta. Myös tuotteen viimeinen taloudellisesti merkittävä valmistusvaihe pitää tehdä Suomessa. Pelkkä esineen pakkaaminen tai tarran liimaaminen ei tätä ehtoa täytä.

Made in Finland on Avainlippua epävarmempi viittaus kotimaisuuteen. Kuluttajansuojalaki ei näet säätele tarkasti merkinnän käyttöä.

”Made in Finlandin todenperäisyys on yrityksen omantunnon varassa. Tosin lain mukaan kuluttajaa ei saa johtaa harhaan”, lakimies Mika Hakamäki Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sanoo.

Yleensä käyttötavaran alkuperämaata ei edes tarvitse ilmoittaa.

Elintarvikkeissa pitää aina olla näkyvissä valmistajan, pakkaajan tai EU-alueella toimivan myyjän nimi ja osoite. Tiedot tuotteen alkuperästä pitää laittaa esiin, jos niiden ilmoittamatta jättäminen voi antaa kuluttajalle väärän kuvan sen kotimaasta.

Hyvää Suomesta -merkki puolestaan kertoo, että elintarvikkeen ainesosista vähintään 75 prosenttia on Suomesta. Yhden raaka-aineen tuotteiden kuten maidon pitää olla täysin kotimaisia.

”Suomalaiset suosivat yhä kotimaista”, Avainlippu-merkkiä tunnetuksi tekevän Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala väittää.

Kaikkein hanakimmin suomalaiset ostavat kotimaisia elintarvikkeita. Taloustutkimuksen tekemän kyselytutkimuksen mukaan hieman yli 70 prosenttia vastaajista kertoo ostavansa mieluummin suomalaisen kuin ulkomaisen elintarvikkeen.

Palveluiden kotimaisuus on suomalaisille lähes yhtä tärkeää. 70 prosenttia valitsee mieluiten suomalaisomisteisen palvelun.

Kulutustavaroissa alkuperämaan merkitys on pienempi. Alle puolet suosii käyttötavaroissa suomalaista.

”Hyväksi mielletty laatu on kuluttajille ensisijainen syy ostaa kotimaisia tuotteita. Toinen on työllisyys ja kolmas turvallisuus”, Lausala listaa.

Työllisyydestä huolestuneiden kannattaa hankkia etenkin sellaisia kotimaisia tuotteita, joiden valmistaminen vaatii paljon työvoimaa. Tällaisia aloja ovat muun muassa elintarviketeollisuus ja palvelut.

Lausalan mukaan vuodessa syntyisi 15 000 uutta työpaikkaa, jos jokainen suomalainen ostaisi joka kuukausi suomalaisia elintarvikkeita kymmenellä eurolla enemmän kuin nyt. Palveluissa vastaava työpaikkojen määrä olisi noin 10 000–15 000 ja kulutustavaroissa 10 000.

Varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö Etlatieto Oy:stä tähdentää, että suunnittelun ja tuotekehityksen osuus tuotteen arvonmuodostuksesta on entistä suurempi.

”Valmistuksen lisäksi myös suunnittelu, markkinointi, kuljetus, varastointi ja kauppa tuovat työpaikkoja”, hän huomauttaa.

Osa kuluttajista ostaa suomalaista, koska haluaa varmistua tuotannon eettisyydestä.

Sonja Vartialan mukaan Made in China tai India ei kuitenkaan automaattisesti merkitse sitä, että työntekijöiden etuja olisi poljettu. Vartiala on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkivan Finnwatchin toiminnanjohtaja.

”Jos yritys ei ole kiinnittänyt alihankkijansa tai sopimusvalmistajansa palkollisten työoloihin mitään huomiota, puutteita löytyy lähes varmasti. Esimerkiksi Kiinassa työntekijät eivät voi järjestäytyä vapaasti, eikä laillinen minimipalkka riitä siellä elämiseen. Työturvallisuus on puutteellista ja ylitöitä on liikaa.”

Hänen mukaansa suomalaisyritysten into seurata alihankkijoidensa tuotannon eettisyyttä vaihtelee. Kaikkein tarkimmin työläisten oloja selvittävät kuluttajatuotteisiin keskittyneet yritykset.

Vartiala tähdentää, että kuluttajalle tuotteiden eettisyyden tai pelkän alkuperän selvittäminen on lähestulkoon mahdotonta.

”Sertifioinnit antavat jonkinlaista osviittaa, mutta niidenkin taso vaihtelee. Erilaisia tuotannon eettisyyden auditointi- eli arviointijärjestelmiä on lähes 200.”

Kaukaisten maiden työntekijöiden oloista huolestuneita Vartiala neuvoo osallistumaan erilaisiin eettistä tuotantoa edistäviin sosiaalisen median kampanjoihin. Päättäjiä taas voi vaatia säätämään lakeja, jotka pakottaisivat yritykset vastuuseen myös alihankkijoidensa tuotanto-oloista.

Tuotantoa siirtyy pois enemmän kuin palaa

Viime vuosina on ollut julkisuudessa esillä muutamia iloisia uutisia suomalaisista yrityksistä, jotka ovat siirtäneet tuotantoaan kaukomailta takaisin kotimaahan.

Kokonaiskuva on kuitenkin yhä se, että tuotantoa viedään enemmän Suomesta pois kuin tuodaan takaisin.

Professori Jussi Heikkilä Tampereen teknillisestä yliopistosta on tutkinut sitä, miten hanakasti yli 50 henkeä työllistävät suomalais-, ruotsalais- ja tanskalaisyritykset ovat siirtäneet tuotantoaan pois ja tuoneet takaisin vuosina 2010–2015.

Suomalaisyrityksistä 30 prosenttia oli vienyt valmistusta pois ja 13 tuonut takaisin. Tanskalaisyritysten lukemat olivat lähes samat.

”Ruotsi on onnistunut vetämään enemmän tuotantoa takaisin. Yrityksistä valmistusta on vienyt 40 prosenttia ja palauttanut 30 prosenttia. Jostain syystä ruotsalaisyritykset ovat kokeneet kotimaansa houkuttelevammaksi kuin suomalais- ja tanskalaisyritykset.”

Heikkilä on selvittänyt myös sitä, millaisia motiiveja yrityksillä on siirtää tuotantoaan. Ulkomaille siirtyvät perustelevat päätöstään lähes yksinomaan edullisilla työvoimakustannuksilla. Valmistusta kotiuttavilla yrityksillä taas on useita perusteita: laatu, toimitusaika, tuotannon joustavuus sekä osaamisen ja teknologian saatavuus.

Tulevaisuudessa suomalaisyrityksistä yhä useampi aikoo tuoda tai viedä valmistusta.

” Seuraavien kahden vuoden aikana suomalaisista teollisuusyrityksistä yli 40 prosenttia vie oman arvionsa mukaan tuotantoa Suomen ulkopuolelle ja yli 20 prosenttia tuo takaisin”, Heikkilä sanoo.

Viime aikoina tuotantoa on siirretty etenkin Itä-Eurooppaan. Kiinan suosio on hiipunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat