Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK osasi odottaa Metsäteollisuuden irrottautumista – palkansaajille päätös tuli yllätyksenä

Toimitusjohtajan mukaan EK:ssa ei ole laajempaa irtaantumisliikettä.

Talous
 
Vesa Moilanen
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Kuva: Vesa Moilanen

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää valitettavana Metsäteollisuus ry:n päätöstä irtaantua EK:sta. Metsäteollisuuden hallituksen puheenjohtaja, UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoi työnantajajärjestön päätöksestä HS:n haastattelussa.

Metsäteollisuus ei kertonut päätöksestään etukäteen EK:lle, mutta Häkämiehen mukaan täysin yllätyksenä päätös ei tullut.

”Jo vuosien ajan he ovat halunneet tiukemmin omaan toimialaansa keskittyvää edunvalvontaa ja kokeneet, että EK:n päätökset ovat heidän näkökulmastaan liudentuneet. Varmaan myös viime vuosien keskitetyt palkkaratkaisut ovat näytelleet tässä osaansa.”

Pesosen mukaan Metsäteollisuuden päätös hautui vuosien ajan. Se katsoo, ettei EK pysty ajamaan Metsäteollisuuden etua, sillä jäsenistö on liian hajanaista ja kannanmuodostus vaikeaa. Lopputuloksena on vesitettyjä kompromisseja.

”EK:n tarkoituksena oli, että työnantajat puhuvat yhdellä äänellä. Tämä on vaikeaa, kun samassa liitossa on logistiikan palveluyrittäjiä ja käyttäjiä tai energian tuottajia ja käyttäjiä”, Pesonen sanoo.

Häkämies ei kritiikkiä täysin niele.

”On tietysti valtavan paljon asioita, joissa olemme onnistuneet luomaan elinkeinoelämän yhtenäisen äänen. Otan nyt esimerkiksi yhteisöveron alentamisen muutaman vuoden takaa. On paljon asioita, joissa toimialaerot eivät näy.”

Metsäteollisuus on myös vaatinut palkkaneuvotteluiden siirtämistä liitto- tai työpaikkatasolle. Marraskuussa EK tekikin sääntömuutoksen, jolla se kielsi itseltään keskitettyjen palkkaratkaisujen neuvottelun tulevaisuudessa. Liittokohtaisiin neuvotteluihin mennään syksyllä 2017.

”Tämä oli meidän vastauksemme, mutta se ei Metsäteollisuudelle riittänyt”, Häkämies sanoo.

Laajempaa kapinaliikettä työnantajaleirissä ei hänen mukaansa ole.

”EK:n hallituksessa, jossa suurimmat liitot ovat edustettuna, vastaavan tyyppistä yleistä kritiikkiä tai irtaantumishalua ei ole ollut havaittavissa.”

Metsäteollisuuden päätös tarkoittaa, että EK menettää yhden vaikutusvaltaisen jäsenliiton. Suurena ja perinteisenä vientisektorina alan ääni on ollut painava.

”Meillä on 27 jäsenliittoa, joista yksi merkittävä päätti nyt erota. Näinkin voidaan jatkaa”, Häkämies sanoo.

Työntekijäleirissä Metsäteollisuuden päätöstä ei osattu odottaa.

”Kyllä tämä yllätyksenä tuli”, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Hän ei vielä osaa sanoa, millaisia vaikutuksia irtaantumisella on. Samaan aikaan Suomessa kuitenkin ollaan siirtymässä niin kutsuttuun Suomen malliin. Se tarkoittaa, että vientisektorit jatkossa neuvottelevat palkankorotukset, ja nämä korotukset asettavat katon muille sektoreille. Malli vaatii työnantajaliittojen välistä yhteistyötä.

”Vähän pelottaa, vaarantaako tämä suunnitellun Suomen mallin”, Vanhala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat