Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiontalouden tarkastaja antoi ministeri Bernerille moitteet Finavian omistajaohjauksesta

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan epäasianmukainen ohjaus heikensi Finavian johdon tosiasiallista harkintavaltaa

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Anne Berner
Anne Berner Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) antoi odotetusti moitteet liikenneministeriölle ja käytännössä liikenneministeri Anne Bernerille (kesk). VTV:n mukaan liikenneministeriön omistajaohjaus valtionyhtiö Finaviaa kohtaan on ollut ”osittain epäasianmukaista” eli ministeriö on puuttunut yhtiön hallituksen toimintaan epäasianmukaisella tavalla.

Tarkastusviraston moitteet kohdistuvat ensinnäkin siihen, että ministeriö ei toimittanut yhtiölle asiantuntijalausuntoja, joissa puollettiin kanteiden nostamista Finavian johdannaissotkussa.

Toinen VTV:n moite koskee sitä, että ministeriö oli ilmoittanut yhtiölle, että sen ei tule edetä kanteiden nostamisessa yhtiön entistä johtoa kohtaan loka–marraskuussa 2015. Kolmanneksi ministeriö on ollut aloitteellinen sovintoneuvotteluiden aloittamisessa Finavian tilintarkastusyhtiön kanssa.

VTV:n ylijohtaja Marko Männikkö sanoi aamun tiedotustilaisuudessa, että valtion omistajaohjausta tulee kehittää. Silloin ”tulee ottaa kantaa sallitun ja epäasianmukaisen ohjauksen rajanvetoon”.

”Omistaja voi käyttää hyvin laajasti valtaa, jos se on läpinäkyvää. Yhtiökokouksella omistaja voi ottaa päätöksen itselleen ja se olisi ollut läpinäkyvä käytäntö”, Marko Männikkö sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kyse on siis käytännössä siitä, kuinka paljon ministeri voi puuttua valtionyhtiön hallituksen operatiiviseen toimintaan yhtiökokouksen ulkopuolella. Liikenneministeri Anne Berner on julkisuudessa kiistänyt sekaantuneensa epäasiallisesti Finavian hallituksen toimintaan ja kiistänyt kieltäneensä kanteiden nostamisen.

Valtiontalouden tarkastajien mukaan ministeriö puuttui selkeästi Finavian hallituksen työskentelyyn ja vei siltä päätösvaltaa.

”Kieltäessään Finavian hallitusta nostamasta kanteita syksyllä 2015 ministeriö aiheutti kysymysten ratkaisemisessa kiiretilanteen, mikä heikensi yhtiön johdon tosiasiallista harkintavaltaa”, valtiontalouden tarkastajat moittivat.

Itse valtionyhtiön eli Finavian toiminnasta tarkastajat eivät löytäneet huomautettavaa. VTV:n mukaan yhtiön korjaavat toimenpiteet ovat olleet asianmukaisia ja päätökset ovat perustuneet riittävään selvitykseen.

Ministeri Anne Berner ja liikenneministeriö torjuivat heti aamusta valtiontalouden tarkastajien arvostelun. Ministeriö suuntasi kritiikkinsä tarkastajia kohtaan ja arvosteli tiedotteessaan VTV:n johtopäätösten perusteluja.

Ministeriön mukaan se ei ole ”puuttunut valtion kokonaan omistaman yhtiön operatiivisiin asioihin epäsopivalla tavalla”.

”Asiantuntijoilla ja ministeriöllä näyttää olevan erilainen käsitys kuin VTV:llä siitä, mitä valtio-omistajalta yhtiöiden hallinnointiohjeissa edellytetty aktiivisuus voi tarkoittaa. Siksi on syytä arvioida ohjeiden selkeyttämistarvetta. Aktiivisuuden merkitys korostuu, kun yhtiö on valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö”, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner katsoo tiedotteessa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta voi nyt halutessaan ottaa liikenneministeriön ja Bernerin toiminnan käsiteltäväkseen. VTV ottaa parin vuoden päästä tarkastettavakseen sen, miten sen tarkastuksessa antamia suosituksia on noudatettu.

Valtiontalouden tarkastusviraston tekemä laillisuustarkastus valtionyhtiöstä ja sen antamat moitteet ovat harvinaisia.

Nyt päättyneessä laillisuustarkastuksessa VTV selvitti, millaisiin korjaaviin toimenpiteisiin Finavia ja liikenne- ja viestintäministeriö ovat ryhtyneet johdannissotkussa. Laillisuustarkastus tehtiin, koska VTV oli aiemmassa tuloksellisuustarkastuksessa 2013 todennut, että johdannaisten käyttö Finaviassa oli ohjeiden vastaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat