Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea kiistää ruotsalaislehden väitteet luottoriskien aliarvioinnista

Talous
 
Sebastian Koskinen
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Nordean mukaan sen pääomavaatimukset eivät nouse riskipainojen takia merkittävästi.
Nordean mukaan sen pääomavaatimukset eivät nouse riskipainojen takia merkittävästi. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Nordea kiistää jyrkästi ruotsalaislehden väitteen luottoriskien aliarvioinnista.

”Mielestäni Svenska Dagbladetin artikkeli on hyvin spekulatiivinen ja vailla todellista sisältöä”, pääjohtaja Casper von Koskull sanoo tiedotteessa.

Svenska Dagbladetin Ruotsin finanssivalvoja Finansinspektionenilta (FI) saamien salaisen muistion mukaan Nordea olisi järjestelmällisesti aliarvioinut riskejä yrityslainoissa.

Asiakirjojen mukaan Finansinspektionella työskentelevä analyytikko olisi jo kuukausia sitten valmistellut muistion, jonka mukaan Nordea olisi käyttänyt riskien arviointiin yleisestä käytännöstä poikkeavaa laskentatapaa. Muistion mukaan yrityslainojen riskien toisenlainen arvio voisi johtaa 5–8 miljardin euron lisäpääomavaatimukseen ja jopa osakeannin tarpeeseen.

FI:n tiistaina lähettämän tiedotteen mukaan analyytikon laatima muistio on viranomaisen sisäistä ”työskentelymateriaalia”. FI on kertonut jo aiemmin käyvänsä läpi kaikkien Ruotsissa toimivien pankkin mallit, joilla ne arvioivat yritysluottojen riskejä.

Tiedotteen mukaan FI on toukokuussa julkaistussa muistiossa kertonut, että selvitys tulee johtamaan lisäpääomavaatimuksiin, mutta FI:n mukaan on jo nyt selvää, että vaatimus tulee olemaan huomattavasti matalampi kuin mitä Svensla Dagbladetin artikkelissa arvioidaan.

”FI on todennut 26. toukokuuta julkaistuissa vakausraportissaan, että Nordea muiden suurpankkien tapaan täyttää nykyiset pääomavaatimukset puskurilla”, finanssivalvoja kirjoittaa.

Nordean mukaan pankki on täysin varautunut riskipainojen jonkinasteiseen nostamiseen selvityksen tuloksena.

”Tämän hetkisen arvion mukaan riskipainot tulevat nousemaan noin 0,4 prosenttiyksikköä yrityslainojen riskipainoja koskevan arvion tuloksena. Olemme varautuneet tähän. Odotamme kuitenkin selvityksen lopullisia tuloksia”, Nordea kirjoittaa.

Pääjohtaja Casper von Koskull pitää lehden artikkelia hyvin spekulatiivisena.

”Meidän kykymme tuottaa pääomaa on yksi parhaita kaikista maailman pankeista, ja olemme näyttäneet tuon kykymme kymmenen viime vuoden aikana. Olemme hyvin luottavaisia sen suhteen, että pystymme täyttämään pääomavaatimukset ilman lisäpääoman hankkimista”, von Koskull sanoo tiedotteessa.

Pankin mukaan sen yrityslainojen riskipaino on keskimäärin 41 prosenttia, kun se muilla ruotsalaispankeilla on keskimäärin 20–35 prosenttia.

Nordea pitää lehtiartikkelissa esitettyä arviota riskipainojen noususta 61–73 prosenttiin täysin epärealistisena.

Pankkien oman pääoman tarve mitataan suhteessa niiden riskipainotettujen saatavien määrään. Riskipaino määrittää, kuinka suuri osa annetusta lainasta otetaan huomioon pääomatarvetta laskettaessa. Mitä suurempi riski sitä suurempi on riskipainoprosentti.

Riskipainot ovat pankkiviranomaisten säätelemiä, mutta suuri osa pankeista on saanut luvan käyttää arviointiin niin sanottuja sisäisiä malleja. Ne perustuvat pankin omaan asiakasyritysten luottoriskianalyysiin.

Pankkivalvojat valvovat sisäisten mallien laskentatapaa ja niiden käyttöä.

Ruotsissa FI on jo aiemmin asettanut asuntolainoille minimiriskipainon. Suomen Finanssivalvonta aikoo ottaa vuoden päästä asuntolainoille kymmenen prosentin minimipääomavaatimuksen.

Jotkut pankit ovat Suomessa käyttäneet tätä matalampia asuntolainojen riskipainoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat