Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lainojen riskipainot ovat laskijan silmissä

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Nordean mukaan sen pääomavaatimukset eivät nouse riskipainojen takia merkittävästi.
Nordean mukaan sen pääomavaatimukset eivät nouse riskipainojen takia merkittävästi. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ilmassa oli tiistaina jälleen hurjia väitteitä Nordeasta. Svenska Dagbladet -lehden (SvD) mukaan maan pankkivalvonnassa työskentelevä analyytikko arvioi, että Nordea on aliarvioinut räikeästi yrityslainojen riskejä.

Lehden mukaan riskien uudelleenarviointi voi johtaa niin suureen lisäpääomavaatimukseen, että pankin pitäisi järjestää 5–9 miljardin euron osakeanti omistajilleen.

Ruotsin pankkivalvonta Finansinspektionen (FI) korjasi tiistaiaamuna lehden tietoja. FI:n tiedotteen mukaan Nordean mahdolliset lisäpääomavaatimukset tulevat olemaan ”selvästi pienempiä” kuin mitä lehtiartikkelissa väitetään.

Itse muistion olemassaoloa FI ei kiistä. Nordea puolestaan tiedotti, että artikkeli on puhdasta spekulaatiota.

”Olemme hyvin luottavaisia sen suhteen, että pystymme täyttämään pääomavaatimukset ilman lisäpääoman hankkimista”, pääjohtaja Casper von Koskull sanoo tiedotteessa.

Miten on mahdollista, että näkemykset heittävät näin paljon?

Tärkein syy on se, ettei lainojen riskipainoista ole olemassa yhtä totuutta. Riskipaino kertoo, miten suurella painolla laina otetaan huomioon, kun lasketaan pankin vakavaraisuutta. Mitä suurempi riskipaino on, sitä enemmän pankilla pitää olla mahdollisia tappioita kattavaa omaa pääomaa.

Niin sanotussa perusmenetelmässä lähtökohtana on yrityslainojen 100 prosentin riskipaino. Nordea, jonka vakavaraisuusvaatimus on vajaat 16 prosenttia, tarvitsisi silloin sadan euron yrityslainaa vastaa noin 16 euroa omaa pääomaa.

Käytännössä riskipaino on aina matalampi, koska lainoilla pitää olla vakuuksia. Ne alentavat pankille mahdollisesti koituvien luottotappioiden määrää.

Monet pankit, kuten Nordea, ovat lisäksi saaneet luvan käyttää riskipainojen laskennassa niin sanottuja sisäisiä malleja. Se tarkoittaa, että pankki arvioi muun muassa luottoluokituksen ja luottotappiohistorian perusteella, mikä on lainaa ottavan yrityksen riski mennä konkurssiin ja miten paljon siitä voi koitua pankille tappiota.

Riskipainojen arviointi jättää siis paljon tilaa tulkinnoille.

Sisäisillä malleilla pankit ovat päässeet selvästi matalampiin riskipainoihin kuin perusmenetelmässä. Nordean yrityslainojen riskipaino on pankin tiedotteen mukaan keskimäärin 41 prosenttia. Muiden ruotsalaispankkien riskipainot ovat vielä selvästi matalampia.

Sisäiset mallit ovat valvojien hyväksymiä. Niiden on katsottu kannustavan pankkeja varovaisempaan luotonantoon. Nyt mallit ovat kuitenkin joutuneet tarkempaan arvioon niin Ruotsissa kuin muualla Euroopassa. Pankkien pelätään käyttävän osin liiankin suotuisia oletuksia riskiarvioissaan.

Ruotsin FI kertoi toukokuussa kiristävänsä laskentasääntöjä ja käyvänsä läpi pankkien käytäntöjä. Juuri tähän arvioon liittyy Svenska Dagbladetin uutisoima kohumuistio.

Jatkossa konkurssiriskin arvioinnissa käytettäviin historiatilastoihin pitää ottaa mukaan myös taantumavuosia.

Muutosten vaikutukset riskipainoihin tulevat olemaan FI:n mukaan keskimäärin joitain prosenttiyksikön sadasosia. Siis murto-osia siitä, mitä SvD artikkelissaan väittää.

Nordean oman käsityksen mukaan sen yrityslainojen riskipainot noussevat FI:n tekemän arvion seurauksena 0,4 prosenttiyksiköllä 41,4 prosenttiin. Vaikutus pankin oman pääoman vaatimukseen olisi käytännössä mitätön.

FI:n ja Nordean antamien tietojen perusteella jää siis arvailujen varaan, minkä tyyppiseen laskelmaan SvD:n artikkeli perustuu. Riskipainot riippuvat niin paljon oletuksista, että laskijan on lähtökohtia rukkaamalla mahdollista päätyä melkein mihin tahansa lukuihin.

Osakemarkkinoilla lehden spekulaatiot otettiin rauhallisesti vastaan. Nordean osake halpeni noin prosentin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat