Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VATT: Energiatuet menevät hukkaan

Talous
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Tutkimuksen mukaan energiaveron huojennuksista on hyötynyt etenkin paperiteollisuus.
Tutkimuksen mukaan energiaveron huojennuksista on hyötynyt etenkin paperiteollisuus. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) mukaan energiaveron huojennus on hyödyttänyt lähinnä muutenkin hyvin kannattavia suuryrityksiä. VATT:n mukaan huojennukset ovat siksi tarpeettomia. Ne pienentävät valtion verotuloja ja vesittävät ilmastotavoitteiden toteuttamista.

VATT selvitti vuonna 2012 käyttöön otettujen energiaveron huojennusten vaikutuksia tiistaina julkistetussa tutkimuksessaan. Huojennuksella kompensoitiin paljon energiaa käyttävälle teollisuudelle 2011 säädetyn energiaveron kiristyksen vaikutuksia.

Huojennusten seurauksena energiaveron palautuksiin oikeutettujen yritysten määrä kymmenkertaistui ja maksettujen palautusten arvo kasvoi vajaasta kymmenestä miljoonasta eurosta yli 200 miljoonaan euroon. Palautukset kohdistuvat VATT:n mukaan 140 yritykselle.

Palautusten laskentatapa suosii erityisesti suuria paljon energiaa käyttäviä yrityksiä. Paperiteollisuus saa yli puolet yhteenlasketuista palautuksista.

Selvityksen mukaan palautusjärjestelmästä hyötyneet yritykset olivat jo ennen palautusjärjestelmää omilla aloillaan keskimääräistä kannattavampia. Veronpalautusten käyttöönoton jälkeen niiden kannattavuus suhteessa oman toimialan kilpailijoihin on entisestään parantunut.

Palautusten vaikutus nettovoittomarginaaliin on kuitenkin ollut mitätön. Palautuksilla ei näyttäisi olleen vaikutusta myöskään yritysten liikevaihdon kasvuun tai tuottavuuteen. Koko järjestelmä näyttääkin VATT:n mukaan tarpeettomalta yritysten kilpailukyvyn näkökulmasta.

Palautusjärjestelmä on myös vesittänyt energiaverouudistuksen keskeisen tavoitteen eli hiilidioksidipäästöjen vähentämisen. Se ei kannusta energiaa paljon käyttävää teollisuutta parantamaan energiatehokkuutta tai etsimään vähäpäästöisempiä energiaratkaisuja.

VATT:n mukaan kuluttajat, kauppa ja palvelut maksavat jo ennen palautusjärjestelmää sähköstä selvästi suurempaa veroa kuin teollisuus, konesalit ja kasvihuoneet, joille on säädetty alennettu sähkövero.

Näistä alennetuistakin veroista palautusjärjestelmän piiriin kuuluvat yritykset saivat vielä takaisin noin 70 prosenttia.

VATT päätteleekin, että palautusjärjestelmä voitaisiin poistaa ilman, että sillä olisi juuri merkitystä vientiyritysten kilpailukyvylle tai kannattavuudelle. Poistaminen myös tehostaisi yritysten päästöjenvähennystoimia ja toisi valtiolle 200 miljoonaa euroa verotuloja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat