Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarkastusvirasto moittii ministeri Bernerin toimia Finaviassa

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan epäasianmukainen ohjaus heikensi Finavian johdon tosiasiallista harkintavaltaa

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Valtiontalouden tarkastusvirasto piti liikenneministeriön omistajaohjausta moitittavana monella tapaa. Anne Berner pitää tarkastusviraston arvostelua perusteettomana.
Valtiontalouden tarkastusvirasto piti liikenneministeriön omistajaohjausta moitittavana monella tapaa. Anne Berner pitää tarkastusviraston arvostelua perusteettomana. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) moittii harvinaisen suorasanaisesti liikenne- ja viestintäministeriötä eli käytännössä myös liikenneministeri Anne Berneriä (kesk). VTV:n mukaan ministeriö on puuttunut Finavian hallituksen toimintaan epäasianmukaisella tavalla, kun hallitus on etsinyt vastuullisia 34 miljoonan euron johdannaistappioille.

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan ministeriö puuttui selkeästi Finavian hallituksen työskentelyyn ja vei siltä päätösvaltaa.

Ministeri Anne Berner ja liikenne- ja viestintäministeriö katsoivat edelleen tiistaina, että ne eivät ole puuttuneet Finavian operatiivisiin asioihin epäsopivalla tavalla.

”Asiantuntijoilla ja ministeriöllä näyttää olevan erilainen käsitys kuin VTV:llä siitä, mitä valtio-omistajalta yhtiöiden hallinnointiohjeissa edellytetty aktiivisuus voi tarkoittaa”, Berner puolusteli omistajaohjaustaan.

Ensinnäkin tarkastusviraston moitteet kohdistuvat siihen, että ministeriö ei toimittanut yhtiölle asiantuntijalausuntoja, joissa puollettiin kanteiden nostamista Finavian johdannaissotkussa. Tällöin riita-asioita hoitanut Finavian hallituksen jäsen ei ole ollut tietoinen kaikista sovintoneuvotteluihin liittyvistä asioista.

Toinen VTV:n moite koskee sitä, että ministeriö oli loka–marraskuussa 2015 ilmoittanut yhtiölle, että sen ei tule edetä kanteiden nostamisessa yhtiön entistä johtoa kohtaan. Näin siitä huolimatta, että Finavian hallitus oli päättänyt nostaa kanteet syyskuussa 2015.

Tämä ministeriön antama ”kielto” johti kiiretilanteeseen ja vahingonkorvausten kanneoikeuden raukeamiseen vuoden 2010 osalta.

”Kieltäessään Finavian hallitusta nostamasta kanteita syksyllä 2015 ministeriö aiheutti kysymysten ratkaisemisessa kiiretilanteen, mikä heikensi yhtiön johdon tosiasiallista harkintavaltaa”, Valtiontalouden tarkastusvirasto kirjoittaa.

Kolmanneksi ministeriö on ollut aloitteellinen sovintoneuvotteluiden aloittamisessa Finavian tilintarkastusyhtiön kanssa. Ministeriö ohitti näin Finavian hallituksen, joka oli ehtinyt jo kanteella vaatia enintään 70 miljoonan euron korvauksia Deloitte & Touchelta.

Sovinnon jälkeen Deloitte & Touchen päävastuullinen tilintarkastaja sai huomautuksen vuonna 2010 johdannaisten tarkastamisesta tilintarkastuslautakunnalta. Näin ollen ministeriön toiminta heikensi Finavian asemaa neuvotteluissa, VTV katsoo.

Tarkastusvirasto pitää kyseenalaisena, onko ministeriön toiminnan vuoksi päästy edes taloudellisesti parhaaseen lopputulokseen Finavian ja Deloitte & Touchen riidassa.

VTV:n ylijohtaja Marko Männikkö sanoi tiedotustilaisuudessa, että valtion omistajaohjausta tulee kehittää. Silloin pitää hänen mielestään ottaa kantaa kantaa sallitun ja epäasianmukaisen ohjauksen rajanvetoon.

”Omistaja voi käyttää hyvin laajasti valtaa, jos se on läpinäkyvää. Yhtiökokouksella omistaja voi ottaa päätöksen itselleen, ja se olisi ollut läpinäkyvä käytäntö”, Männikkö sanoi.

Lentokentäyhtiö Finavian toiminnasta tarkastajat eivät löytäneet huomautettavaa. VTV:n mukaan yhtiön korjaavat toimenpiteet ovat olleet asianmukaisia ja päätökset ovat perustuneet riittävään selvitykseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat